Амарант – універсальна рослина

Амарант - универсальное растение
Фото GettyImages
Реклама

Читати російською мовою

Зміст

  1. Рослина-лікар
  2. Що з нього приготувати?
  3. Рецепт амарантової олії
  4. Агротехніка вирощування
  5. Сорти
  6. Поради

Амарант – це однорічна трав’яниста рослина, висота якої може досягати 3-4 м. Дикі форми амарантів відносяться до бур’янів, а культивовані, переважно овочеві, становлять особливу цінність для здоров’я.

При вигодовуванні тваринам, збільшуються надої молока і підвищується жирність, вони не хворіють і швидко додають у вазі.

Рослина-лікар

Амарант володіє унікальним хімічним складом, що робить його культурою універсального призначення. Всі частини рослини містять найширший спектр біологічно активних речовин: мікроелементи, вітаміни, амінокислоти, протеїни. У ньому незначна кількість цукрів і висока – білків. З насіння амаранту отримують олію, джерело сквалену, який є основним компонентом людської шкіри. Також сквален підвищує сили імунної системи і захищає від радіації, перетворюючись на вітамін D. Олія амаранту дає виражений ефект при багатьох захворюваннях, таких як екзема, псоріаз, опіки, пролежні, акне, вірус герпесу. Її рекомендують застосовувати для профілактики і лікування гастриту, виразки шлунка і дванадцятипалої кишки. Сік з листя і квіток корисний як додаткове джерело природного білка.

Що з нього приготувати?

Сирий амарант за смаком нагадує шпинат і може бути використаний у салатах. Краще вживати його у вареному і пареному вигляді. Відварюють амарант у киплячій воді 7 хвилин і приправляють вершковим маслом. Хто любить гостріше, додають сир або бринзу. Прекрасно поєднується з рубаним курячим яйцем і з омлетом.

Відвар з листя і стебел амаранту нагадує відвар буряка, який можна додавати в борщі та овочеві супи. З насіння виходить корисна і поживна каша, її заправляють будь-яким соусом, підливою або приправою.

Молоде листя кладуть у млинці, оладки, додають у трав’яний чай. Хліб з добавкою амарантового борошна має більш виражений аромат, добру пористість і еластичність.

Рецепт амарантової олії

Для цього знадобиться 1 кг насіння амаранту і 0,5 л оливкової або соняшникової олії.

Насіння подрібнюють до консистенції борошна. У трилітрову банку наливають рослинну олію і засипають амарантове борошно. Перемішують, щоб не утворилися грудки. Банку накривають пластмасовою кришкою і ставлять у темне місце на 2-3 тижні, періодично помішуючи. Після закінчення цього часу вміст фільтрують, відокремлюючи від гущі, та ставлять у холодильник.

Агротехніка вирощування

Посів проводять у середині або наприкінці травня, коли прогріється ґрунт. Ширина між рядків повинна становити 55-65 см. Глибина закладення мілка – 1-1,5 см. Амарант прекрасно росте на добре освітлених і захищених від вітру ділянках на родючому ґрунті з рН 6,5-7. На світлі кущі бувають найбільш пишними. Торф’яно-болотисті ґрунти і важкі суглинки для вирощування амаранту не підходять. Не виносить також застою вологи. У процесі росту потрібні прополка і розпушування ґрунту. Частий полив не потрібен, так як рослини посухостійкі.

На початку липня амарант виростає до значних розмірів, на ньому з’являються квітконоси. В цей час зривають молоде листя для використання в кулінарних рецептах або сушать на зиму. У фазі цвітіння листя амаранту найбільш багате білками і вітамінами. З однієї рослини можна зібрати 0,5 кг листя.

Сорти

  1. Бронзові стріли. Рослина з фантастичним забарвленням листових пластин кольору бронзи. Квітки зібрані в пікоподібні суцвіття. Ця квітка гармонійно впишеться в будь-яку архітектоніку садової грядки.
  2. Ред кафедрал. Однорічна густооблиствлена рослина з тривалим періодом цвітіння. Піднімається над землею до 120 см. Квітки кармазинового забарвлення розташовані на квітконосі у формі колоса.
  3. Валентина. Високоросла рослина (80-150 см) з пурпурно-маджентовими квітками і листям. У кулінарії використовуються листки і стебла для приготування перших і других страв, також їх сушать, солять і квасять як капусту.
  4. Іллюмінейшн триколірний. Колірна палітра листових пластин плавно переходить від пурпурного до червоного і вінчає золотисто-жовтим відтінком. В саду ця рослина найкраще виглядає у вигляді одиночних кущів або висадженою невеликими групами. Сусідити з нею можуть як трав’янисті види, так і чагарникові, але обов’язково вище або нижче амарантів, щоб не закривали їх розкішний вигляд.
  5. Тайський тендер. Ніжне зелене листя цього овочевого сорту не має гіркоти, тому йде для приготування салатів, зелених супів, солінь. Рослина досягає висоти 50 см.
  6. Дредлокс. Незвичайні бархатисті рожеві суцвіття нагадують дредлоки – сплутане в локони волосся. Цей сорт привабливо виглядає в контейнерах або невисоких вазонах. Підходить для зрізання і створення флористичних композицій.
  7. Золотий гігант. Цей сорт має високі декоративні якості: його помаранчево-бурі суцвіття прикрасять не тільки квітник, а й город.
  8. Ред. Є найпоширенішим сортом овочевого амаранту. Середина листа з червоним забарвленням, а по краях – зелена. Рослина невисока, до 60 см, має невеликі вузлуваті волоті.

Людмила КУРГАН.

Поради


  • Якщо ви використовуєте готове амарантове борошно, то уважно дивіться на упаковку, щоб на ній були всі відомості про продукт.
  • Не купуйте шріт для виготовлення олії у домашніх умовах, оскільки він виходить після віджиму насіння і в ньому нічого немає, що можна було б ще віджати.
  • Щоб олія була з приємним горіховим ароматом, насіння перед подрібненням треба трохи просмажити на сковороді.

Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту

Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram

Також читати:

Оставьте ответ