Зміст
- Чим нагодувати розсаду
- Шкаралупа – не в сміття, а на город
- Щоб росло як на дріжджах
- Користь бур’янів
Перш за все, потрібно визначитися, яка різниця між удобренням і підживленням. Перше – це внесення органіки або мікроелементів під перекопування навесні та в осінній період. Удобрення ґрунту покращує його склад на тривалий час. А підживлення живлять рослини в конкретний період вегетації, залежно від їх потреби.
– Нестача будь-яких мікроелементів, так само як і вологи або сонця, відразу ж відображається на рослинах, – розповідає агроном з Київської області Павло НАУМЕНКО. – Вони можуть почати в’янути, скручуватися, бліднути, покриватися плямами і т. д. Якого поживного компонента не вистачає рослині, а який в надлишку визначити точно можна тільки в лабораторних умовах. Але так як це не завжди доступний і досить витратний метод, можна використовувати універсальні підживлення з природних компонентів. Вони допоможуть рослинам отримати потрібні мікроелементи і при цьому не запастися шкідливою хімією.
Але і тут потрібна помірність. Так як є ймовірність переживити городні культури і домогтися зворотного результату. Наприклад, при надлишку азоту зелена маса активно йде в зростання, а квітки і плоди формуються погано. На листочках можуть з’являтися плями, що нагадують опіки. Тому підживлення з природної сировини теж повинні бути правильними і своєчасними.
Арсенал природних засобів для підживлення городніх культур дуже різноманітний. Можна підібрати оптимальні підживлення для різних культур і для різних періодів вегетації.
У підживлень з натуральної сировини багато переваг: ними не можна завдати шкоди ґрунту, складніше «переживити» городні культури, можна отримати екологічно чистий урожай. Подібні засоби не вимагають особливих фінансових витрат, і разом з тим досить ефективні.
Чим нагодувати розсаду
Щоб розсада овочевих культур активно росла і розвивалася, не обов’язково бігти в магазин за комплексними добривами. Можна з успіхом використовувати підручні засоби. Перш за все, потрібно звернути увагу на зовнішній вигляд рослин. При нестачі азоту листочки мають більш світлий відтінок, нижні починають жовтіти і в’янути. Багато азоту міститься в органіці тваринного походження. Так як рослини краще засвоюють поживні речовини в рідкому вигляді, можна приготувати настій з гною. Можна використовувати коров’ячий, пташиний, кінський, кролячий. Бажано, щоб він був перепрілим. Одну частину гною потрібно залити двома частинами води, розмішати і залишити на сонці на 5-7 днів. Раз на день перемішувати. Коли рідота настоїться, розбавити її водою. Попередньо бажано процідити. Гній від великої домашньої худоби розбавляють 1:10, пташиний – 1:20.
Замість гною можна використовувати зрілий компост. Настоювати 7-10 днів. Розбавити 1:10.
Такі настої відмінно підійдуть для підживлення розсади томатів, перцю, капусти, баклажанів, а також огірків, гарбуза, цибулі та інших городніх і садових культур. Кращий час для проведення подібних підживлень – травень-червень. Розсаду рекомендується поливати не раніше, ніж через 10-14 днів після висадки у відкритий ґрунт.
Шкаралупа – не в сміття, а на город
Яєчна шкаралупа – цінне джерело кальцію, фосфору, калію, магнію та інших мікроелементів. Настій з неї стане відмінним підживленням для розсади пасльонових, хрестоцвітих, для огірків, динь, кавунів, кабачків, бобових, гарбуза, буряка, цибулі, різної зелені та картоплі.
Для приготування настою потрібно використовувати шкаралупу, очищену від внутрішніх плівочок. Трилітрову банку треба на третину заповнити подрібненими шкаралупами, до верху залити водою. Настояти 3-4 дні, процідити. Засіб готовий.
Для приготування підживлення годиться шкаралупа тільки з сирих яєць. Під час термічної обробки частина необхідних рослинам мікроелементів руйнується. При тривалому зборі шкаралупок потрібно видаляти з них внутрішні плівки. Це значно збільшить термін їх зберігання.
Використовувати засоби з яєчної шкаралупи можна в період активного росту городніх культур, потім під час цвітіння і формування плодів. Крім насичення ґрунту поживними речовинами, шкаралупа знижує його кислотність.
Щоб росло як на дріжджах
Дріжджі містять ряд амінокислот, мікроелементів, вітамінів і білків. Тому є ефективним і універсальним засобом для підживлення більшості городніх культур. Винятком є цибуля, часник і картопля. Засоби з дріжджів також сприяють розкладанню органічних відходів, що знаходяться в ґрунті, перетворюючи їх в добриво.
Щоб приготувати підживлення, потрібно розчинити 1 кг спресованих дріжджів (або 100 г сухих) і пару ложок цукру в 5 л теплої води. Можна додати 1 склянку деревної золи. Через 2-3 години додати 50 л води і полити рослини. Таке підживлення рекомендується використовувати 1-2 рази на місяць.
При приготуванні дріжджового підживлення частину води можна замінити молочною сироваткою (непастеризованою). Вона збагатить засіб рядом вітамінів і мікроелементів. Особливо цінним таке підживлення буде для томатів, огірків, баштанних і цибулі.
Користь бур’янів
Бур’яни, які ще не зацвіли, також можна використовувати для приготування поживних настоїв.
Ємкість треба заповнити свіжою травою на 2/3. Залити водою до верху, накрити. Настояти півтора тижня на сонці. Періодично помішувати. Щоб зменшити сморід, можна капнути пару крапель йоду. Процідити. Розвести водою 1:10.
Готувати трав’яний настій найкраще з хвоща, кропиви, ромашки, пижма, кульбаби, лободи, іван-чаю, живокосту. Можна використовувати й інші трави, крім отруйних.
Наталя ШАПОВАЛ.
Купуйте електронні версії наших нових видань
Що дає підписка на оновлення нашого сайту
Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram
Також читати:
- Методи живцювання рослин
- Не все так просто при вирощуванні картоплі
- Пасльонові: особливості вирощування міцної розсади
- Кабачки зі своєї грядки