Зелені захисники

Зеленые защитники
Белена Черная
Реклама

Читати російською мовою

У боротьбі з хворобами і шкідниками різних культур неоціненну допомогу можуть надати дикорослі трави.

Зокрема, проти попелиць, мідяниці, павутинних кліщів, гусениць глоду і золотогузки добрий ефект дає обробка посівів і посадок настоєм блекоти чорної.

Це дворічна трав’яниста рослина, що містить алкалоїди. Для приготування настою з неї 1 кг подрібненої сухої сировини заливають 10 л води і настоюють 12 годин. У проціджений настій перед обприскуванням додають 20-30 г мила.

Для приготування відвару суху сировину в тій же пропорції кип’ятять 30 хвилин, дають охолонути і фільтрують. При використанні свіжої блекоти 3 кг надземної частини рослини (або 2,5 кг підв’яленої) кип’ятять у невеликій кількості води 2-3 години, проціджують і доливають до 10 л. Таким відваром обробляють уражені ділянки саду або городу.

Болиголов плямистий – дуже отруйна рослина. Найбільше алкалоїдів міститься в його недостиглих плодах. Використовують проти молодих гусениць, дрібних личинок жуків і пильщиків.

Для приготування настою подрібнюють 1 кг листя, суцвіть, недостиглих плодів і стебел та замочують їх у 
1 л води на 20 хвилин. Розтирають до кашки, віджимають. Вичавки заливають 15 л води і проціджують. Перед вживанням обидві рідини змішують. Зберігають в закритому посуді в прохолодному місці.

Живокіст польовий – теж дуже отруйна рослина, особливо кореневища з корінням, квітки і насіння. Препарати живокосту використовують проти гусениць глоду, золотогузки, молей, личинок пильщиків і листогризучих жуків.

Для обприскування 400 г грубо подрібненого насіння, 
1 кг трави і 100 г коренів заливають 10 л води і настоюють 2 доби. Водні відвари готують у тому ж співвідношенні. Сировину настоюють 10-12 годин, кип’ятять 1-2 години і проціджують. Настій готують перед вживанням, а відвар можна зробити заздалегідь (в щільно закритій тарі він зберігає токсичність 1 місяць).

Перець стручковий гострий використовують проти попелиць, мідяниць, гусениць і личинок жуків, слимаків.

Для приготування концентрату 1 кг свіжих стручків перцю, розрізаних навпіл, або 0,5 кг сухих подрібнених плодів у емальованому посуді заливають невеликою кількістю води, настоюють 2 доби, доводять об’єм рідини до 10 л і настоюють ще 2 доби, після чого ретельно розтирають, віджимають сировину і проціджують. Застосовують відразу ж або розливають у пляшки, щільно закупорюють і зберігають у темному прохолодному місці.

Для обприскування готують робочий розчин: на 10 л води – 125 мл концентрату і 40 г господарського мила, попередньо розчиненого в 1 л гарячої води. Рослини обробляють кілька разів з інтервалом в 10-15 днів.

Г. С. МАТВІЄНКО.
м. Корсунь-Шевченківський
Черкаської обл.

Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту

Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram

Також читати:

Оставьте ответ