Вирощування глив у домашніх умовах

0
63
Выращивание вешенок в домашних условиях
Фото GettyImages
Реклама

Читати російською мовою

Зміст

  1. Замочуємо солому
  2. Знезаражування
  3. Готуємо приміщення
  4. Поміщаємо міцелій
  5. Догляд
  6. Проростання грибів
  7. Збирання врожаю
  8. Вирощування на пеньках

Гливи – невибагливі гриби, які дають високопродуктивний швидко зростаючий урожай. Вони дуже терпимі до коливань температури, вологості, рівня освітленості і рівня вуглекислого газу, що робить їх відмінним вибором для новачків в цій справі.

Розглянемо процес вирощування глив на соломі. Для цього вам знадобляться: солома (середа для вирощування грибів); контейнери (для замочування соломи); пластикові мішки (або багаторазові контейнери для зберігання соломи); гумки або мотузки (для зав’язування мішків); вата (для фільтрування забруднень); бочка або барабан (для пастеризації соломи); матеріал вкладиша (для утримування мішків всередині бочки); газовий пальник (для нагріву бочки); спрей для відбілювання (для очищення кімнати, де вирощуються гриби); ложка, рукавички, чистий одяг, маска для обличчя; приміщення з попаданням зовсім малої кількості сонячного світла, яке може утримувати вологу в повітрі; можливо, пластикова плівка (щоб зберегти вологість і зменшити кількість виникаючої цвілі); міцелій грибів; пульверизатор для води (підвищує вологість всередині приміщення); термометр і гігрометр (щоб стежити за температурою і вологістю).

Замочуємо солому

Довжина соломи має становити приблизно 5-10 см. Занурте солому в водонепроникні контейнери з водою на 24 години. Вимийте її, сполосніть і ретельно висушіть, а потім помістіть в 5-літрові пластикові мішки, готові до пастеризації.

Знезаражування

Встановіть барабан на газову плиту, налийте в нього близько 40 л води. Додайте відповідну платформу на дно барабана, яка буде утримувати мішки, але при цьому дозволить підніматися пару. Заповніть підготовленими мішками з соломою. Нагрійте барабан, пропаривши мішки приблизно 60 хвилин (температура повинна бути близько 35-90°С). Після охолодження перенесіть їх в приміщення для вирощування.

Готуємо приміщення

Приміщення для вирощування має бути чистим і слабо освітленим (не прямими сонячними променями), здатним утримувати вологу в повітрі, а також забезпечувати потік повітря (вентиляція). Пластикове захисне покриття можна використовувати для герметизації ділянки, щоб допомогти зберегти вологість і зменшити ймовірність появи цвілі і комах. Для знезараження приміщення розпорошіть розчин хлорки 1:20 (5%) уздовж стін і кутів (будь-яка область, де може рости цвіль). У приміщенні повинна бути температура від 20-25°C.

Поміщаємо міцелій

Перед тим як вносити міцелій в мішки з соломою, переконайтеся, що ви прийняли душ і наділи чистий одяг. Помийте руки антибактеріальним милом або надіньте стерильні рукавички. Маска для обличчя і шапочка для волосся також не завадять. Відкрийте мішки з соломою і міцелій. Взявши стерильну ложку, покладіть кілька ложок міцелію в солому, роздеріть його, злегка перемішавши.

Як правило, чим більше міцелію ви додаєте, тим швидше буде колонізуватися субстрат (при 1 л міцелію можна закласти близько 10 мішків). Зважте мішки, щоб зменшити ймовірність зараження хворобами і комахами.

КУПИТИ

У нашому магазині он-лайн версія всього за 10 грн.

Догляд

Після внесення міцелію мішки слід залишити для його розвитку. Протягом цього часу він поширюється по всій соломі. Залежно від вологості і температури, цей процес може зайняти від 3 до 5 тижнів. Під час інкубації світло непотрібне. Проте, переконайтеся, що в мішках досить свіжого повітря.

Важливо стежити за мішками на наявність ознак цвілі і шкідників. Поки солома ще в мішках, у вас не повинно бути проблем з комахами або мишами. Однак найкраща політика боротьби з проблемами і зараженням – це профілактика. Можна обробити деякі поверхні від цвілі і комах, тримати вікна і двері закритими. Регулярно перевіряйте мішки на наявність цвілі і видаляйте всі заражені із зони вирощування. Чорна цвіль, знайдена в соломі, може вказувати на неефективну стерилізацію. Зелена цвіль може бути викликана забрудненим міцелієм (неефективна стерилізація зерна), високою вологістю (низький рівень міцелію і погано проведена стерилізація соломи).

На цьому ранньому етапі краще просто видалити заражені мішки. Втрати до 10% через забруднення зазвичай вважаються прийнятними. Нарешті, коли в мішках починають проростати грибниці, можна побачити початкові стадії плодоношення (або закріплення).

Проростання грибів

Як тільки почалося проростання самих грибів, прийшов час видалити підкладку. Збільште вологість в приміщенні, регулярно обприскуючи його водою з пульверизатора (уникайте розпилення безпосередньо на гриби). Ви також можете намочити підлогу і залишити відкриті ємкості з водою в приміщенні (рекомендується вологість 90-95%).

Збирання врожаю

Коли гриби починають плодоносити, важливо підтримувати високу вологість. Як і раніше, перед обприскуванням дайте повітрю проходити через зону вирощування (гриби вимагають постійного джерела свіжого повітря). Температура в приміщенні повинна становити 12-18°С. При збиранні краще виламувати гриб повністю, сильно закрутивши його біля основи, щоб не залишилося частинок плодових тел.

Гливи дають урожай з інтервалом в 2 тижні. Перший збір становить до 70% врожаю, другий – до 20%, а на третій припадає близько 10%. Як правило, після збору другого врожаю, мішки замінюють.

Вирощування на пеньках

Цурки довжиною 20-80 см замочують у чистій воді протягом тижня. Їх встановлюють у викопані лунки глибиною 20 см. Заздалегідь на дно лунок кладуть вологі тирсу і насипають шар міцелію. Після установки біля основи цурок їх присипають землею. На верхній поперечний розріз насипають теж міцелій і накривають його вологою тирсою або соломою.

Цурки розміщують в затіненому місці і стежать, щоб пеньки завжди були вологими. У спекотні дні їх накривають. Спостерігають, щоб в районі пеньків земля була постійно вологою. Давати урожай такі пеньки будуть 3-4 роки.

Людмила КУРГАН.

Веббанер Хозяин Укрпошта
Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту

Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram

Також читати:

Оставьте ответ