Два роки саджу часник.
Під час росту листя починає засихати,
а головки гнити. У чому причина такого явища?
Часник поливаю регулярно,
зайвої вологи начебто немає.
В. М. СИМУКОВ,
м. Коростень,
Житомирської області.
Пожовтіння листя часнику – часте явище навесні на городах. У редакцію регулярно приходять питання подібного плану. Особливо часто жовтіють і підсихають листки не повністю, а тільки їх кінчики. Причин цьому може бути безліч, і це далеко не завжди пов’язано з його захворюванням.
Листя часнику може пожовтіти навесні внаслідок попадання його під заморозки або похолодання (особливо часто це спостерігається при його висадці в низинах, де довго накопичується холодне повітря). Також причиною може бути зараження будь-яким грибковим захворюванням. А може просто це фізіологічна реакція на зміну погоди: після прохолоди і вологості різко настала спекотна погода, рослині не вистачає вологи або поживних речовин.
Як і основна маса овочевих рослин, часник вимагає удобреної, нейтральної, пухкої землі та прекрасно реагує на всі параметри мікроклімату.
Читач пише: я поливаю часник. А чи потрібно це робити? За якими критеріями визначалася потреба в зрошенні? У Житомирській області полив часнику не потрібен! У вас кислі ґрунти і стратегія повинна бути зовсім інша. Всі хвороби і гнилі часнику (фузаріоз, бактеріальна, біла гниль) починаються від спеки і підвищеної вологості в ґрунті та повітрі. Всі ці фактори навесні відчуваємо в повній мірі: спочатку холод, потім спека, потім дощі та всього цього достатньо для розвитку будь-яких грибкових і гнильних інфекцій.
Часник – така культура, де ваша участь має бути мінімальною. Завдання овочівника звернути увагу на насіннєвий матеріал. Якщо ви посадили заражені зубки – то просто виручили продавця, у якого часник би згнив у сховищі. Тому перш за все потрібно проводити знезараження посадкового матеріалу.
КУПИТИ
Пропоную найпростішу технологію вирощування часнику. По грядці, де росла гірчиця в суміші з горохом, висаджуємо оброблені зубки часнику в кінці вересня. Перед морозами вкриваємо товстим шаром мульчі, можна по поверхні внести літр золи на квадратний метр. Тут є і живлення, і розкислення, і захист від морозів, і захист від перегріву, і збереження вологи, і боротьба з бур’янами. Взагалі нічого робити не потрібно. Навесні такий часник не жовтіє від нестачі азоту. Калію в золі також і поливати немає потреби, тому що на грядці лежить мульча, що захищає ґрунт від випаровування.
Якщо є великі сумніви в якості посадкового матеріалу, отримаєте власні повітряні бульбочки часнику. Ось тут абсолютно немає ніяких гнилей і хвороб. У себе такий метод я практикую вже 4 роки. По-перше, відбувається оздоровлення сорту, по-друге, менше в рази вартість посадкового матеріалу. Так, потрібно потерпіти пару років, але зате з півтора квадратних метра виходить чудовий урожай. До речі, в тому році великих однозубок майже не було. На вигляд тонкі, невеликі стебла, а часник вийшов крупніше, ніж на основних грядках, де стебла більше були схожі на очерет (особливо сорт Гулівер).
Також зауважу, що якщо у вас близько ґрунтові води – робіть високі грядки. Вони дозволяють ґрунту просихати і запобігають закисленню ґрунту.
Олександр РОДНИЙ,
інженер-технолог,
садівник-городник зі стажем,
м. Бахмут Донецької обл.
Купуйте електронні версії наших нових видань
Що дає підписка на оновлення нашого сайту
Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram
Також читати:
- Підживлення грядок природними засобами
- Методи живцювання рослин
- Не все так просто при вирощуванні картоплі
- Кабачки зі своєї грядки