Засихає часник

Засыхает чеснок
Реклама

Читати російською мовою

Два роки саджу часник.
Під час росту листя починає засихати,
а головки гнити. У чому причина такого явища?
Часник поливаю регулярно,
зайвої вологи начебто немає.
В. М. СИМУКОВ,
м. Коростень,
Житомирської області.

Пожовтіння листя часнику – часте явище навесні на городах. У редакцію регулярно приходять питання подібного плану. Особливо часто жовтіють і підсихають листки не повністю, а тільки їх кінчики. Причин цьому може бути безліч, і це далеко не завжди пов’язано з його захворюванням.

Листя часнику може пожовтіти навесні внаслідок попадання його під заморозки або похолодання (особливо часто це спостерігається при його висадці в низинах, де довго накопичується холодне повітря). Також причиною може бути зараження будь-яким грибковим захворюванням. А може просто це фізіологічна реакція на зміну погоди: після прохолоди і вологості різко настала спекотна погода, рослині не вистачає вологи або поживних речовин.

Як і основна маса овочевих рослин, часник вимагає удобреної, нейтральної, пухкої землі та прекрасно реагує на всі параметри мікроклімату.

Читач пише: я поливаю часник. А чи потрібно це робити? За якими критеріями визначалася потреба в зрошенні? У Житомирській області полив часнику не потрібен! У вас кислі ґрунти і стратегія повинна бути зовсім інша. Всі хвороби і гнилі часнику (фузаріоз, бактеріальна, біла гниль) починаються від спеки і підвищеної вологості в ґрунті та повітрі. Всі ці фактори навесні відчуваємо в повній мірі: спочатку холод, потім спека, потім дощі та всього цього достатньо для розвитку будь-яких грибкових і гнильних інфекцій.

Часник – така культура, де ваша участь має бути мінімальною. Завдання овочівника звернути увагу на насіннєвий матеріал. Якщо ви посадили заражені зубки – то просто виручили продавця, у якого часник би згнив у сховищі. Тому перш за все потрібно проводити знезараження посадкового матеріалу.

КУПИТИ

У нашому магазині он-лайн версія всього за 5 грн.

Пропоную найпростішу технологію вирощування часнику. По грядці, де росла гірчиця в суміші з горохом, висаджуємо оброблені зубки часнику в кінці вересня. Перед морозами вкриваємо товстим шаром мульчі, можна по поверхні внести літр золи на квадратний метр. Тут є і живлення, і розкислення, і захист від морозів, і захист від перегріву, і збереження вологи, і боротьба з бур’янами. Взагалі нічого робити не потрібно. Навесні такий часник не жовтіє від нестачі азоту. Калію в золі також і поливати немає потреби, тому що на грядці лежить мульча, що захищає ґрунт від випаровування.

Якщо є великі сумніви в якості посадкового матеріалу, отримаєте власні повітряні бульбочки часнику. Ось тут абсолютно немає ніяких гнилей і хвороб. У себе такий метод я практикую вже 4 роки. По-перше, відбувається оздоровлення сорту, по-друге, менше в рази вартість посадкового матеріалу. Так, потрібно потерпіти пару років, але зате з півтора квадратних метра виходить чудовий урожай. До речі, в тому році великих однозубок майже не було. На вигляд тонкі, невеликі стебла, а часник вийшов крупніше, ніж на основних грядках, де стебла більше були схожі на очерет (особливо сорт Гулівер).

Також зауважу, що якщо у вас близько ґрунтові води – робіть високі грядки. Вони дозволяють ґрунту просихати і запобігають закисленню ґрунту.

Олександр РОДНИЙ,
інженер-технолог,
садівник-городник зі стажем,
м. Бахмут Донецької обл.

Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту

Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram

Також читати:

Оставьте ответ