Щеплення винограду

Щеплення винограду
Реклама

Відповідаємо на запитання Б. П. СМІЩУКА
з Оріхівського району Запорізької області.

Шановний Борисе Павловичу! Спочатку з’ясуємо, що таке підщепа і прищепа. Підщепа – це рослина, у якої використовують кореневу систему і лозу (стебло). А прищепа – це той живець, який прищеплюють на підщепу. Лоза (стебло), яка розвивається з прищепи, успадковує всі її сортові ознаки. Підщепа впливає тільки на силу росту.

Слідкуйте за тим, щоб прищепа була зі здоровими бруньками, з двома або трьома вічками. Від верхнього вічка до верхнього кінця живця має залишатися 2 см; від нижнього вічка до нижнього кінця – 4-5 см. Для щеплення приготуйте обв’язувальний матеріал, лейкопластир, наприклад, і бажано прищеплювальний секатор.

Щеплення винограду навесні проводиться після припинення «плачу» лози в березні-квітні. Зберігайте живці винограду під час проведення щеплення у воді. Робити зріз спочатку необхідно на підщепі, так як у неї є потужна живляча коренева система. Щоб уникнути окислення зрізів, робіть мінімальним відрізок часу від нанесення зрізів на підщепі та прищепі до їх з’єднання. З прищеплювальним секатором ви зробите це максимально швидко.

Після суміщення прищепи і підщепи рекомендується обв’язати місце з’єднання мокрим папером і надіти поліетиленовий пакет, щоб зменшити випаровування з прищепи.

КУПИТИ

У нашому магазині он-лайн версія всього за 10 грн.

Щеплення влітку починається з вибору навесні кущів для щеплення. На кущі залишають найрозвиненіші пагони, інші видаляють. Потім з усіх зелених пагонів залишають 4-6 найбільш розвинених. Саме на них і робиться щеплення винограду. За 3-5 днів до щеплення рясно полийте підщепу.

Щеплення винограду влітку здійснюється дозрілим торішнім живцем або зеленим живцем цього року. Живці прищеплюють на зелені пагони поточного року. Час проведення – травень-червень.

Діаметри підщепної і прищепної частини повинні бути приблизно однаковими. За допомогою прищепного секатора робимо V-подібний зріз на підщепі та прищепі. Туго обертаємо лейкопластиром або бавовняною тканиною. І прив’язуємо навколо поліетиленовий пакет, щоб краплі соку не проступали. У сонячну погоду щеплення треба притінити.

Через кілька днів на місці з’єднання утворюється калюс. Прищепа і підщепа зростаються тільки після виділення калюсу. Якщо щеплення винограду прижилося – то через 14-18 днів прищепа починає ріст свого пагона. Після того, як паросток досягне довжини 5 см, можна зняти пакет, але залишити затінення.

Зняти затінення можна після досягнення паростком 15 см. Пов’язка знімається в два етапи: спочатку вона послаблюється через 3 тижні з дня щеплення, а через 1,5 місяці знімається.

Технологія щеплення в розщіп. В останні дні травня або перших числах червня, вранці або ввечері (вдень зазвичай пасока не виділяється) зріжте секатором верхню частину пагона в тому місці, де вже почав мінятися колір (зазвичай жовтіє), переходячи у трав’янисту, зелену частину. Нижнє листя не чіпайте. Зріз підсохне, а пагін за рахунок листя не загине. Поспостерігайте, чи не починає ще сочитися пасока (виноград плаче). Майте на увазі, пасока може не показатися відразу ж, вона може з’явитися і через годину, і через 3 години.

Починають обв’язку знизу вгору, щільно укладаючи шар за шаром, поступово піднімаються вгору. Дійшовши до вічка, роблять 2-3 обороти і продовжують обмотку, але вже у напрямку вниз. Спустившись до початку обмотки, роблять 2-3 обороти і вузол, якщо це поліетиленова смужка, або обривають, якщо це стретч-плівка.

Край плівки пригладжують, на цьому щеплення здеревілого живця закінчене. Через верхній зріз повинна майже відразу з’явитися пасока, це означає, що щеплення і її герметичність виконані вдало.

При виявленні проступання пасоки крізь обмотку, накладають ще один шар обв’язувального матеріалу. Рясне виділення пасоки з верхнього зрізу свідчить про якісну герметизацію щеплення. Придбавши деякі навички і досвід, інші щеплення будуть вдаватися вже значно легше. Аналогічні дії виконують при щепленні наступних живців.

Через 45-50 днів обмотку слід акуратно зняти. Швидко і легко цю операцію можна зробити гострим ножем або бритвою, зробивши поздовжній розріз, намагаючись не надто глибоко врізатися в кору.

Зелені операції

У винограду до цього часу вже виросли молоді потужні пагони, з’являються суцвіття, і щоб сформувався високий урожай якісних грон, потрібно своєчасно проводити зелені операції на кущах.

Уламку і прищипування, а також пасинкування слід проводити для того, щоб допомогти рослині перерозподілити поживні речовини. Коли пагін досягне довжини 12-15 см і вже з’являться суцвіття, слід провести перше зелене обламування. Пагони, які виросли з одного вічка (двійники), слід видалити, як і пагони, що знаходяться на вже багаторічних частинах куща. Останні видаляються в тому випадку, якщо їх не потрібно використовувати для проведення заміни рукавів, а також формування.

Слабкі, недорозвинені та пошкоджені пагони видаляються негайно.

Через 10-12 днів після першого зеленого обламування проводиться друге. При ньому потрібно остаточно встановити навантаження на кущ. Потрібно видалити знову вирослі зелені жируючі пагони на рукавах, а також зайві порослеві, які з’явилися з тієї частини куща, що знаходиться під землею.

В. Д. ДАВИДОВ,
кандидат сільськогосподарських наук,
м. Дніпро.

Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту

Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram

Також читати:

Оставьте ответ