Відповідаємо на запитання Б. П. СМІЩУКА
з Оріхівського району Запорізької області.
Шановний Борисе Павловичу! Спочатку з’ясуємо, що таке підщепа і прищепа. Підщепа – це рослина, у якої використовують кореневу систему і лозу (стебло). А прищепа – це той живець, який прищеплюють на підщепу. Лоза (стебло), яка розвивається з прищепи, успадковує всі її сортові ознаки. Підщепа впливає тільки на силу росту.
Слідкуйте за тим, щоб прищепа була зі здоровими бруньками, з двома або трьома вічками. Від верхнього вічка до верхнього кінця живця має залишатися 2 см; від нижнього вічка до нижнього кінця – 4-5 см. Для щеплення приготуйте обв’язувальний матеріал, лейкопластир, наприклад, і бажано прищеплювальний секатор.
Щеплення винограду навесні проводиться після припинення «плачу» лози в березні-квітні. Зберігайте живці винограду під час проведення щеплення у воді. Робити зріз спочатку необхідно на підщепі, так як у неї є потужна живляча коренева система. Щоб уникнути окислення зрізів, робіть мінімальним відрізок часу від нанесення зрізів на підщепі та прищепі до їх з’єднання. З прищеплювальним секатором ви зробите це максимально швидко.
Після суміщення прищепи і підщепи рекомендується обв’язати місце з’єднання мокрим папером і надіти поліетиленовий пакет, щоб зменшити випаровування з прищепи.
КУПИТИ

Щеплення влітку починається з вибору навесні кущів для щеплення. На кущі залишають найрозвиненіші пагони, інші видаляють. Потім з усіх зелених пагонів залишають 4-6 найбільш розвинених. Саме на них і робиться щеплення винограду. За 3-5 днів до щеплення рясно полийте підщепу.
Щеплення винограду влітку здійснюється дозрілим торішнім живцем або зеленим живцем цього року. Живці прищеплюють на зелені пагони поточного року. Час проведення – травень-червень.
Діаметри підщепної і прищепної частини повинні бути приблизно однаковими. За допомогою прищепного секатора робимо V-подібний зріз на підщепі та прищепі. Туго обертаємо лейкопластиром або бавовняною тканиною. І прив’язуємо навколо поліетиленовий пакет, щоб краплі соку не проступали. У сонячну погоду щеплення треба притінити.
Через кілька днів на місці з’єднання утворюється калюс. Прищепа і підщепа зростаються тільки після виділення калюсу. Якщо щеплення винограду прижилося – то через 14-18 днів прищепа починає ріст свого пагона. Після того, як паросток досягне довжини 5 см, можна зняти пакет, але залишити затінення.
Зняти затінення можна після досягнення паростком 15 см. Пов’язка знімається в два етапи: спочатку вона послаблюється через 3 тижні з дня щеплення, а через 1,5 місяці знімається.
Технологія щеплення в розщіп. В останні дні травня або перших числах червня, вранці або ввечері (вдень зазвичай пасока не виділяється) зріжте секатором верхню частину пагона в тому місці, де вже почав мінятися колір (зазвичай жовтіє), переходячи у трав’янисту, зелену частину. Нижнє листя не чіпайте. Зріз підсохне, а пагін за рахунок листя не загине. Поспостерігайте, чи не починає ще сочитися пасока (виноград плаче). Майте на увазі, пасока може не показатися відразу ж, вона може з’явитися і через годину, і через 3 години.
Починають обв’язку знизу вгору, щільно укладаючи шар за шаром, поступово піднімаються вгору. Дійшовши до вічка, роблять 2-3 обороти і продовжують обмотку, але вже у напрямку вниз. Спустившись до початку обмотки, роблять 2-3 обороти і вузол, якщо це поліетиленова смужка, або обривають, якщо це стретч-плівка.
Край плівки пригладжують, на цьому щеплення здеревілого живця закінчене. Через верхній зріз повинна майже відразу з’явитися пасока, це означає, що щеплення і її герметичність виконані вдало.
При виявленні проступання пасоки крізь обмотку, накладають ще один шар обв’язувального матеріалу. Рясне виділення пасоки з верхнього зрізу свідчить про якісну герметизацію щеплення. Придбавши деякі навички і досвід, інші щеплення будуть вдаватися вже значно легше. Аналогічні дії виконують при щепленні наступних живців.
Через 45-50 днів обмотку слід акуратно зняти. Швидко і легко цю операцію можна зробити гострим ножем або бритвою, зробивши поздовжній розріз, намагаючись не надто глибоко врізатися в кору.
Зелені операції
У винограду до цього часу вже виросли молоді потужні пагони, з’являються суцвіття, і щоб сформувався високий урожай якісних грон, потрібно своєчасно проводити зелені операції на кущах.
Уламку і прищипування, а також пасинкування слід проводити для того, щоб допомогти рослині перерозподілити поживні речовини. Коли пагін досягне довжини 12-15 см і вже з’являться суцвіття, слід провести перше зелене обламування. Пагони, які виросли з одного вічка (двійники), слід видалити, як і пагони, що знаходяться на вже багаторічних частинах куща. Останні видаляються в тому випадку, якщо їх не потрібно використовувати для проведення заміни рукавів, а також формування.
Слабкі, недорозвинені та пошкоджені пагони видаляються негайно.
Через 10-12 днів після першого зеленого обламування проводиться друге. При ньому потрібно остаточно встановити навантаження на кущ. Потрібно видалити знову вирослі зелені жируючі пагони на рукавах, а також зайві порослеві, які з’явилися з тієї частини куща, що знаходиться під землею.
В. Д. ДАВИДОВ,
кандидат сільськогосподарських наук,
м. Дніпро.
Що дає підписка на оновлення нашого сайту
Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram
Також читати:
- Правильна весняна посадка саджанців – запорука відмінного врожаю!
- Оцінка якості вина доступними методами
- Добре ростуть у траншеї виноградна лоза та інші субтропічні культури
- Чи можна зрошувати лозу під час дозрівання врожаю?