Зміст
- Чай з листя шовковиці
- Від дратівливості
- Для відновлення сил
- При головному болю
- При панкреатиті
- При безсонні
Нещодавно я відвідав Київський ботанічний сад – і мене там дещо здивувало. Є на просторах саду звичайні для України дерева, однак, як виявилося, я багато чого про них не знав. Дерева ці були посаджені в XVII-XVIII столітті та призначалися для корму тутовому шовкопряду в спробі налагодити на Україні виробництво шовку. Йдеться, як ви здогадалися, про шовковицю.
У нашій країні найбільш поширені два види шовковиці – біла і чорна. Оскільки у білої шовковиці листя ніжніше і соковитіше, ніж у чорної, то саме її використовують при розведенні тутового шовкопряда.
Відомо, що плоди шовковиці містять рекордну кількість кальцію. Цікаво, що в лікувальній практиці використовують також і листя дерева, в якому міститься більше кальцію, ніж в коров’ячому молоці! Плоди багаті калієм, іншими макроелементами і вітамінами, тому вони показані майбутнім мамам, так як підтримують тонус серцевого м’яза, нормалізують тиск і оберігають від появи розтяжок. Однак цукор, який міститься у плодах, може спровокувати здуття живота внаслідок активізації бродіння, тому не варто занадто старатися і в будь-якому випадку перед застосуванням, все ж, краще проконсультуватися у лікаря.
Для чоловіків теж є радісна інформація – плоди шовковиці благотворно впливають на потенцію. Їх можна вживати свіжими або посилити ефект, змішуючи з медом. В останньому випадку, якщо плоди добре змішати з медом блендером – вони будуть відмінно зберігатися в холодильнику більше тижня.
Можна використовувати висушене подрібнене листя для профілактики цукрового діабету, додаючи його в їжу в якості спецій. Однак людям, що страждають на цукровий діабет, слід обмежити споживання самих плодів шовковиці (адже в них дуже багато цукру!), а тим, у кого діабет I типу – слід їх зовсім виключити! Це ж стосується і гіпертоніків.
Плоди шовковиці застосовують, якщо є проблеми з нервовою системою. Їх корисно вживати при набряках, проблемах нирок і серця (атеросклероз, аритмія, ішемічна хвороба і тахікардія), дискінезії. Можна ефективно боротися з авітамінозом.
Шовковиця здатна зміцнити імунну систему, що дуже актуально в світлі інформації про поширення коронавірусу. Вживайте ягоди і при застуді, бронхіті, кашлі та інших нездужаннях.
Застосовується шовковиця і в домашній косметології. Вона здатна зміцнювати волосся, а також омолоджувати весь організм і покращувати сон. Брюнеткам можна застосовувати ополіскування волосся відваром з чорної шовковиці, волосся стане блискучим і еластичними. Якщо у вас жирна шкіра з розширеними порами, подрібніть ягоди білої шовковиці і додайте їх в стягуючу маску.
Шовковиця здатна принести радість не тільки тим, хто страждає від різних нездужань, благо плоди її мають солодкий смак і приємний аромат. Тому тутовник широко застосовують і в кулінарії, а це – компот, варення і джем. З соку виходять такі ласощі, як цукерки і мармелад. Ну а для дорослих людей, які бажають розслабитися і відпочити, та ще й отримати порцію антиоксидантів – раджу зробити домашнє вино.
Сам я хоч спиртним з шовковиці не захоплююся, але плоди її дуже люблю і посадив у цьому році на своєму полі з десяток дерев по краю. Відкопував молоді сіянці, знаходячи їх просто в різних місцях на селищі, куди їх насіяли птахи. Нехай ростуть і від вітру захищають, і плоди дають. Тим більше, що шовковиця – культура скороплідна і швидкозростаюча.
Пропоную вашій увазі кілька рецептів із застосуванням шовковиці, які застосовувала моя бабуся, а зараз активно використовує мама, щоб поправити здоров’я.
Чай з листя шовковиці
- 1-2 ч. ложки висушеного листя тутовника
- 1,5 склянки гарячої води.
Заварювати 3-5 хвилин, використовуючи керамічний або фарфоровий посуд. Одні й ті ж листки можна заварювати один раз. Застосовувати всередину не більше 2 чашок такого чаю, інакше замість користі можна отримати передозування.
Від дратівливості
Беремо 300 мл окропу і заливаємо ним 40 г сушених ягід, настоювати не менше 5 годин. Після проціджування приймаємо кожну годину по 2 ковтки протягом доби.
Для відновлення сил
Взяти 1 кг ягід і залити 0,5 л води, довести до кипіння. Витримати пів години на повільному вогні, після чого додати 1 склянку натурального меду.
Крім відновлення сил, цей сироп ефективний при нервових розладах, а також в разі проблем з серцево-судинною системою. Зберігати в холодильнику, пити по 1 ч. ложці 2-3 рази після їди.
При головному болю
Подрібнити жменю гілок шовковиці, залити 1 л окропу і варити 10 хвилин.
Відвар настояти близько години. Приймати по 1 склянці 3 рази на день. Тривалість лікування – 2 місяці.
При панкреатиті
- 1 ст. ложка подрібненого листя
- 1 склянка води.
Заварювати як чай. Можна пити без обмежень і дотримуватися дієти, запропонованій при цьому захворюванні.
При безсонні
- 1 кг свіжих (або пів кілограма сухих) плодів шовковиці
- 0,5 л води
- 250 г натурального меду.
Варити пів години на повільному вогні. Злити настій в інший посуд, а до суміші, що залишилася, додати 0,5 л води і прокип’ятити пів години. Все вилити в посуд з настоєм, подрібнити, наприклад, за допомогою сита. Необхідно для в’язкості додати мед.
Ще раз доводимо до кипіння і після охолодження переливаємо в скляну банку. Приймати тільки в другій половині дня по 1 ч. ложці, 3 рази на день.
Євген БУРАКОВ, фермер.
м. Маріуполь Донецької обл.
Фото автора.
Купуйте електронні версії наших нових видань
Що дає підписка на оновлення нашого сайту
Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram
Також читати:
- Сезонні суглобові болі
- Косметика з ягід. Мед і оливкова олія для шкіри
- Інжир дарує енергію та міцне здоров’я
- Хвороби зі шкіркою не посперечаються!