Всесезонна скоростигла кольрабі

0
26
Всесезонная скороспелая кольраби
Реклама

Читати російською мовою

Зміст

  1. Салат «Найпростіший»
  2. Запечена кольрабі
  3. Салат «По-корейському»

Кольрабі – один з найбільш скоростиглих і невибагливих видів капусти. Вона дуже швидко дозріває, і ви можете отримати кілька врожаїв за сезон. Сіяти її можна практично з ранньої весни по вересень.

Кольрабі, як і всі овочі, містить у собі велику кількість вітамінів та мікроелементів. Корисна при боротьбі з вірусними інфекціями, нормалізує обмін речовин, а також сприяє виведенню шлаків з організму, корисна для печінки, нирок і шлунково-кишкового тракту. За смаком кольрабі схожа на качан білокачанної капусти, але більш соковита і ніжна.

Кольрабі користується великою популярністю в країнах Європи (Німеччині, Польщі, Чехії), а також в Туреччині, Індії та Китаї. Батьківщиною кольрабі вважається Середземномор’я.

Кольрабі в перший рік життя формує кулястий стеблеплід. По мірі росту він може придбати овальну форму і досягти в діаметрі 10 см і більше. Зверху капуста може бути від світло-зеленого до фіолетово-блакитного кольору. По спіралі з коренеплоду ростуть великі листки, які також можна вживати в їжу. Найціннішими і найсмачнішими є молоді качани до 12 см в діаметрі.

По мірі старіння і переростання в них утворюються грубі волокна, що значно погіршує смакові якості капусти. Корисні мікроелементи можуть зберігатися в ній тривалий час. Тому сміливо можна зберігати її до осені, коли потрібно буде поповнити організм вітамінами.

Найбільше ви отримаєте користі, якщо будете їсти кольрабі в сирому вигляді. Наприклад, можна приготувати салат, натерши її на тертці, додати трохи солі та заправити сметаною. Ця страва буде корисна людям, що стежать за своєю вагою. Також кольрабі додають у перші та другі страви, тушкують і варять. Одними з популярних сортів кольрабі є Віденська біла (має білий стеблеплід) і Віденська блакитна (з фіолетовим стеблеплодом).

Кольрабі невибаглива і її вирощування не доставить особливих труднощів. Вона морозостійка і має короткий вегетаційний період – до 60 днів. Висаджувати її можна розсадою і безрозсадним способом. Але навіть влітку її краще вирощувати через розсаду.

Інша ж справа висадити пару десятків насінин у розсадний контейнер і, граючи, поливати сходи, стежачи за їх розвитком. На розсаду насінини кольрабі висівають на відстані близько 4 см одна від одної. Якщо все ж сходи вийшли густими, їх слід прорідити. Пікірувати капусту не потрібно.

З другої половини квітня можна висівати насіння безпосередньо у відкритий ґрунт, але будьте готовими, що при цьому молоді сходи капусти можуть бути з’їдені хрестоцвітої блішкою. Тому вирощування розсадою більш краще.

Висаджувати розсаду кольрабі в ґрунт можна вже в кінці квітня, коли на стеблі сформується чотири-п’ять листочків. Попередньо удобрити ґрунт органікою. На 1 кв. м ділянки висаджують 22-35 рослин. Більш щільно можна висаджувати капусту, яку ви плануєте вживати разом з листям.

Можна сіяти кольрабі дво- і трирядковими стрічками. При цьому між стрічками має бути 40 см, між рядками – 20 см, в ряду – 10 см. Пізні сорти садять за схемою 50х25 см.

Для того щоб отримати восени другий урожай, можна посіяти кольрабі ще раз в перших числах червня. У липні її висівають на розсаду, яку висаджують у ґрунт в серпні. Таким чином, немає чітких термінів висадки кольрабі. Якщо ви хочете виростити кольрабі для зберігання в зимовий період, то краще сіяти пізні сорти, вони краще піддаються зберіганню.

Кольрабі можна висівати після того, як ви прибрали урожай цибулі, шпинату, салату. Можна також нею ущільнити грядки між помідорами і огірками, квасолею, пізніми сортами білокачанної капусти.

З 1 кв. м ділянки ви можете отримати до 3,5 кг стеблеплодів кольрабі.

При високій температурі повітря стебла рослини витягуються і стають жорсткими. Поливати кольрабі необхідно 2 рази на тиждень, 5-10 л води на 1 кв. м.

Збирати урожай потрібно поступово, коли рослина підросте і досягне в діаметрі 5-7 см. Якщо ви плануєте вживати кольрабі в сирому вигляді або з листям, то збір врожаю можна зробити і раніше.

Зберігають зібраний урожай кольрабі в підвалах або холодних приміщеннях в ящиках або стелажах при температурі 0-1°С і вологості 90-95%. Перед початком зберігання листя і коріння слід видалити. Найбільш лежкі – фіолетові сорти капусти.

Денис ТЕРЕНТЬЄВ,
біолог, агроном.

Готуємо з кольрабі


Салат «Найпростіший»

Візьміть кольрабі та моркву, натріть на крупній тертці і змішайте. Додайте подрібнений часник, сіль, перець за смаком. Салат заправте майонезом або сметаною.

Запечена кольрабі

  • 8 молодих кольрабі
  • 350 г рубаного м’яса
  • 1 цибулина
  • 2 ст. ложки рослинної олії
  • 300 мл бульйону
  • 1 яйце
  • 180 г відвареного рису
  • 4 ст. ложки тертого сиру
  • чорний мелений перець, кмин, сіль – за смаком.

Кольрабі вимити і очистити. Зрізати верхівки і вийняти м’якоть, залишаючи стінки товщиною 0,5 см. Цибулю очистити, порубати і злегка обсмажити на олії. Додати м’якоть кольрабі, посолити, поперчити і обсмажувати 4 хвилини. Додати м’ясо, обсмажити. Влити 80 мл бульйону і тушкувати все 10 хвилин. Масу змішати з рисом і яйцем, приправити кмином. Кольрабі нафарширувати, накрити зрізаними верхівками і викласти у форму. Влити трохи бульйону і запікати в духовці 50 хвилин при 170°С, час від часу підливаючи бульйон. За 5 хвилин до готовності посипати сиром.

Салат «По-корейському»

200 г кольрабі та 1 велику моркву очистити і натерти на тертці для моркви по-корейському. 2 огірка очистити від шкірки і нарізати тонкою соломкою. Зелень кропу і петрушки добре подрібнити. Все перемішати. Посолити, поперчити за смаком. Можна додати трохи цукру. Заправити рослинною олією і соком одного лимона.

Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту

Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram

Також читати:

Оставьте ответ