Із савойської капусти

Із савойської капусти
Фото GettyImages
Реклама

Зміст

  1. Капуста савойська фарширована
  2. Салат
  3. Капуста з часником
  4. Борщ
  5. Фарширована по-французькому
  6. Голубці
  7. Квашена
  8. Господиням на замітку

Капуста савойська відрізняється високими смаковими якостями качанів, з неї можна приготувати безліч різноманітних страв: закуски, перші та другі страви, борщі, супи. Зі свіжої капусти гарні начинки для пирогів, млинців та ін.

Капуста савойська фарширована

  • 5 качанів савойської капусти
  • 350 г свинини
  • 200 г яловичого філе
  • 3 цибулини
  • 2 ст. ложки томатної пасти
  • 100 мл рослинної олії
  • 70 г рису
  • 100 г копченої корейки
  • 5 ст. ложок сметани
  • 1 л м’ясного бульйону
  • сіль і перець – за смаком.

Відібрати качани однакової величини, видалити стрижень, ошпарити солоним окропом і остудити холодною водою. М’ясо нарізати маленькими шматочками, пропустити через м’ясорубку разом з пасерованою цибулею. Промити рис, злегка підсмажити разом з маленькими кубиками копченої корейки, стежачи, щоб рис не пожовтів, залити 1 склянкою бульйону і варити на слабкому вогні 30-35 хвилин. Остудити і змішати з м’ясом, посолити і поперчити. Качани відкинути на сито і, коли вода стече, начинити фаршем, надати їм круглу форму, перев’язавши ниткою. Укласти качани начинкою вниз на змащене олією деко і поставити в розігріту духовку на 30-35 хвилин, після чого залити бульйоном з розведеною томатною пастою і поставити в духовку ще на 25-30 хвилин. Подавати кожен качан (видаливши нитку) з соусом, поливши зверху сметаною.

Салат

  • 400 г савойської капусти
  • 2 помідори
  • 2 огірки
  • 1 солодкий перець
  • 3 ст. ложки майонезу
  • кріп, петрушка, листя зеленого салату, сіль – за смаком.

Листя у капусти беруть м’яке, без товстих, твердих прожилок, «мереживне», яскраво-зеленого кольору. Всі овочі та зелень добре вимити. У капусти відокремити грубі верхні листки. Нашаткувати капусту тонкими довгими скибочками. Томати, огірки і солодкий перець нарізати соломкою. Зелень дрібно порізати. Листя салату нарізати скибочками. Овочі та зелень посолити, заправити майонезом і перемішати. На страву для прикраси покласти листочок савойської капусти і зверху викласти салат.

Капуста з часником

  • 1 качан савойської капусти
  • 2 ст. ложки оливкової олії
  • 2-3 зубчики часнику
  • петрушка, сіль, чорний мелений перець – за смаком.

Порізати на четвертинки і нашаткувати качан капусти. Нагріти оливкову олію в каструлі з товстим дном і злегка просмажити роздавлений часник. Додати капусту і готувати, помішуючи, 5-7 хвилин. Посолити, поперчити, додати дрібно нарізану петрушку.

Борщ

  • 250 г савойської капусти
  • 2-3 помідори
  • 1 л бульйону
  • 1 морква
  • 1 ріпа
  • 1 корінь петрушки
  • 2-3 цибулини
  • 1 ст. ложка борошна
  • 1 ст. ложка топленого масла
  • 2-3 ст. ложки сметани
  • 2-3 лаврові листки
  • чорний перець горошком, сіль, зелень – за смаком.

Коріння (ріпу, моркву, петрушку) і цибулю нарізати дольками і разом пасерувати з жиром. Капусту нашаткувати. У киплячий бульйон або воду покласти капусту, довести до кипіння, додати коріння і цибулю, варити 30-40 хвилин. За 5-10 хвилин до закінчення варіння заправити процідженим білим соусом, сіллю, спеціями (лавровий лист і перець), пасерованим томатним пюре або томатами, нарізаними скибочками.

Фарширована по-французькому

  • 1 великий качан савойської капусти
  • 1 чашка печериць
  • 2 свинячі ковбаски
  • 1 цибулина
  • 1 цибуля-шалот
  • 2 зубчики часнику
  • 1 ч. ложка сухих французьких пряних трав
  • 100 г вершкового масла.

Дрібно нарізати ріпчасту цибулю і шалот, обсмажити на вершковому маслі до м’якості, додати часник, потім дрібно нарізані печериці. Качан капусти розібрати на листя. Серцевину нарізати і додати до піджарки, потім покласти 2 шматки білого хліба, намоченого в молоці (не віджимати). Туди ж додати подрібнені свинячі ковбаски, посолити за смаком, заправити спеціями.

Листки савойської капусти бланшувати в окропі, щоб стали м’якими. Викласти найбільші красивою стороною назовні. На них покласти фарш, потім знову листя і т. д., формуючи як би конус.

Щільно обжати качан і загорнути в два шари марлі кульочком. Готувати на пару 45 хвилин. Виходить круглий пиріг, який треба нарізати секціями, щоб було видно всі шари.

Голубці

  • 1 качан савойської капусти
  • 250 г м’ясного фаршу
  • 1 сосиска
  • 175 г вареного окосту
  • 2-3 скибочки білого хліба
  • 1 яйце
  • 1 цибулина
  • 3 скибочки бекону
  • 1 ч. ложка червоного меленого перцю
  • 1 ч. ложка чебрецю
  • щіпка кмину.

Капусту розібрати на листя і проварити 3 хвилини в солоній воді. Фарш, нарізані кубиками сосиску і окіст, замочений і віджатий хліб, яйце, прянощі змішати і вимісити. Скласти один на інший 2-3 листа капусти, посипати сіллю, кмином і покласти начинку. Скласти голубці конвертом, помістити на деко, на кожен голубець покласти скибочку бекону і нарізану кільцями цибулю. Запікати в духовці 1 годину при температурі 180°С.

Квашена

  • 10 кг капусти
  • 1 кг журавлини
  • 200 г зеленого кропу
  • 200 г солі.

Капусту нашаткувати, перетерти з сіллю. Журавлину ретельно вимити. Зелень кропу вимити і дрібно нарізати. Все перемішати, щільно скласти в тару, накрити дерев’яним кружком і покласти гніт. Коли заливка помутніє і утвориться піна, перенести капусту в холодне місце.

В. Ф. ДЕРЕВ’ЯНЧЕНКО.
м. Марганець
Дніпропетровської обл.

Господиням на замітку

Савойська капуста завдяки своєму нежорсткому листю підходить як для термічної обробки, так і для використання в салатах і фарширування.

 

Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту

Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram

Також читати:

Оставьте ответ