Зміст
- Капуста савойська фарширована
- Салат
- Капуста з часником
- Борщ
- Фарширована по-французькому
- Голубці
- Квашена
- Господиням на замітку
Капуста савойська відрізняється високими смаковими якостями качанів, з неї можна приготувати безліч різноманітних страв: закуски, перші та другі страви, борщі, супи. Зі свіжої капусти гарні начинки для пирогів, млинців та ін.
Капуста савойська фарширована
- 5 качанів савойської капусти
- 350 г свинини
- 200 г яловичого філе
- 3 цибулини
- 2 ст. ложки томатної пасти
- 100 мл рослинної олії
- 70 г рису
- 100 г копченої корейки
- 5 ст. ложок сметани
- 1 л м’ясного бульйону
- сіль і перець – за смаком.
Відібрати качани однакової величини, видалити стрижень, ошпарити солоним окропом і остудити холодною водою. М’ясо нарізати маленькими шматочками, пропустити через м’ясорубку разом з пасерованою цибулею. Промити рис, злегка підсмажити разом з маленькими кубиками копченої корейки, стежачи, щоб рис не пожовтів, залити 1 склянкою бульйону і варити на слабкому вогні 30-35 хвилин. Остудити і змішати з м’ясом, посолити і поперчити. Качани відкинути на сито і, коли вода стече, начинити фаршем, надати їм круглу форму, перев’язавши ниткою. Укласти качани начинкою вниз на змащене олією деко і поставити в розігріту духовку на 30-35 хвилин, після чого залити бульйоном з розведеною томатною пастою і поставити в духовку ще на 25-30 хвилин. Подавати кожен качан (видаливши нитку) з соусом, поливши зверху сметаною.
Салат
- 400 г савойської капусти
- 2 помідори
- 2 огірки
- 1 солодкий перець
- 3 ст. ложки майонезу
- кріп, петрушка, листя зеленого салату, сіль – за смаком.
Листя у капусти беруть м’яке, без товстих, твердих прожилок, «мереживне», яскраво-зеленого кольору. Всі овочі та зелень добре вимити. У капусти відокремити грубі верхні листки. Нашаткувати капусту тонкими довгими скибочками. Томати, огірки і солодкий перець нарізати соломкою. Зелень дрібно порізати. Листя салату нарізати скибочками. Овочі та зелень посолити, заправити майонезом і перемішати. На страву для прикраси покласти листочок савойської капусти і зверху викласти салат.
Капуста з часником
- 1 качан савойської капусти
- 2 ст. ложки оливкової олії
- 2-3 зубчики часнику
- петрушка, сіль, чорний мелений перець – за смаком.
Порізати на четвертинки і нашаткувати качан капусти. Нагріти оливкову олію в каструлі з товстим дном і злегка просмажити роздавлений часник. Додати капусту і готувати, помішуючи, 5-7 хвилин. Посолити, поперчити, додати дрібно нарізану петрушку.
Борщ
- 250 г савойської капусти
- 2-3 помідори
- 1 л бульйону
- 1 морква
- 1 ріпа
- 1 корінь петрушки
- 2-3 цибулини
- 1 ст. ложка борошна
- 1 ст. ложка топленого масла
- 2-3 ст. ложки сметани
- 2-3 лаврові листки
- чорний перець горошком, сіль, зелень – за смаком.
Коріння (ріпу, моркву, петрушку) і цибулю нарізати дольками і разом пасерувати з жиром. Капусту нашаткувати. У киплячий бульйон або воду покласти капусту, довести до кипіння, додати коріння і цибулю, варити 30-40 хвилин. За 5-10 хвилин до закінчення варіння заправити процідженим білим соусом, сіллю, спеціями (лавровий лист і перець), пасерованим томатним пюре або томатами, нарізаними скибочками.
Фарширована по-французькому
- 1 великий качан савойської капусти
- 1 чашка печериць
- 2 свинячі ковбаски
- 1 цибулина
- 1 цибуля-шалот
- 2 зубчики часнику
- 1 ч. ложка сухих французьких пряних трав
- 100 г вершкового масла.
Дрібно нарізати ріпчасту цибулю і шалот, обсмажити на вершковому маслі до м’якості, додати часник, потім дрібно нарізані печериці. Качан капусти розібрати на листя. Серцевину нарізати і додати до піджарки, потім покласти 2 шматки білого хліба, намоченого в молоці (не віджимати). Туди ж додати подрібнені свинячі ковбаски, посолити за смаком, заправити спеціями.
Листки савойської капусти бланшувати в окропі, щоб стали м’якими. Викласти найбільші красивою стороною назовні. На них покласти фарш, потім знову листя і т. д., формуючи як би конус.
Щільно обжати качан і загорнути в два шари марлі кульочком. Готувати на пару 45 хвилин. Виходить круглий пиріг, який треба нарізати секціями, щоб було видно всі шари.
Голубці
- 1 качан савойської капусти
- 250 г м’ясного фаршу
- 1 сосиска
- 175 г вареного окосту
- 2-3 скибочки білого хліба
- 1 яйце
- 1 цибулина
- 3 скибочки бекону
- 1 ч. ложка червоного меленого перцю
- 1 ч. ложка чебрецю
- щіпка кмину.
Капусту розібрати на листя і проварити 3 хвилини в солоній воді. Фарш, нарізані кубиками сосиску і окіст, замочений і віджатий хліб, яйце, прянощі змішати і вимісити. Скласти один на інший 2-3 листа капусти, посипати сіллю, кмином і покласти начинку. Скласти голубці конвертом, помістити на деко, на кожен голубець покласти скибочку бекону і нарізану кільцями цибулю. Запікати в духовці 1 годину при температурі 180°С.
Квашена
- 10 кг капусти
- 1 кг журавлини
- 200 г зеленого кропу
- 200 г солі.
Капусту нашаткувати, перетерти з сіллю. Журавлину ретельно вимити. Зелень кропу вимити і дрібно нарізати. Все перемішати, щільно скласти в тару, накрити дерев’яним кружком і покласти гніт. Коли заливка помутніє і утвориться піна, перенести капусту в холодне місце.
В. Ф. ДЕРЕВ’ЯНЧЕНКО.
м. Марганець
Дніпропетровської обл.
Господиням на замітку
Савойська капуста завдяки своєму нежорсткому листю підходить як для термічної обробки, так і для використання в салатах і фарширування.
Купуйте електронні версії наших нових видань
Що дає підписка на оновлення нашого сайту
Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram
Також читати:
- Шашлик, шашличок
- Спаржева квасоля: у всіх видах добра
- Смачно і корисно
- Тим, хто збирається поститися