Зміст
Ревінь – багаторічна морозостійка трав’яниста рослина родини Гречані. Вирощують ревінь для отримання потовщених м’ясистих черешків, що мають приємний кислуватий смак. А ось коріння і листя ревеню в їжу вживати не можна через великий вміст в них щавлевої кислоти. Збір врожаю проводиться з кінця квітня-початку травня до кінця червня. Отже, ревінь – це один з найбільш ранніх овочів на нашому столі. Його вирощують і у відкритому ґрунті, і в теплицях.
На даний час виведено кілька сотень сортів цього овочу. Серед них можна знайти і ранні, і пізні, і середнього терміну дозрівання, з білими, зеленими, кремовими, червоними і фіолетовими черешками. За формою і довжиною, а головне – за смаковими якостями, черешки теж розрізняються залежно від сорту. Є також сорти, призначені спеціально для відкритого або закритого ґрунту, є й універсальні, які можна вирощувати як в теплицях, так і на грядках.
Вибираємо сорт
Своїм ніжним смаком славиться давній скоростиглий англійський сорт Вікторія. Черешки у нього темно-червоні в нижній частині, а у верхній – зелені. У сорту Сеттон черешки ще більші, і достигають вони раніше, ніж у Вікторії.
Сорт Лінней відрізняється світло-зеленими, гладкими і довгими черешками, відноситься до надранніх сортів ревеню. Надраннім є і Шампань з великими червоними черешками. Майже не відстає від них Зарянка (черешки вишневі, придатні для консервування). Перший збір черешків Зарянки можна проводити вже через 30 днів після появи сходів.
До ранніх сортів ревеню відносяться Великочерешковий з темно-червоними черешками довжиною до 80 см, Рояль Альберт з червоними черешками, які згодом стають зеленими, Алтайські зорі (черешки зовні червоні, а всередині м’якоть зелена), Упертець (черешки світло-зелені, біля основи – темно-червоні), Слоновий червоний (черешки червоні). У цих сортів черешки готові на 30-35-й день після появи сходів.
До середньостиглих сортів ревеню відносяться сорти: Парагон (черешки темно-червоні, м’якоть м’ясиста, щільна), Монарх (черешки світло-зелені), Святий Мартін (черешки червонуваті), Огрський 13 (черешки біля основи червоні, вище – зелені), Цукатний (черешки червоні, м’якоть рожева). Черешки цих сортів ревеню можна збирати на 40-45-й день після появи сходів.
Пізні сорти (урожай збирають через 50-55 днів після появи сходів) – це Червоний пізній 34 (у нього яскраво-червоні черешки), Голіаф (черешки зелені і світло-зелені, іноді крапчасті, м’якоть щільна), Велетенський (черешки темно-червоні, тендітні).
Підбираємо ділянку
Взагалі ревінь – дуже невибаглива рослина: він легко переносить посуху, заморозки, затінення.
Але щоб отримати великі і ніжні, приємні на смак черешки, розміщувати ревінь слід на добре освітленій ділянці з окультуреними, середньо- і легкосуглинистими ґрунтами, багатими органікою, з достатньою глибиною орного шару і низьким стоянням ґрунтових вод (не ближче 1,5 м від поверхні). На одному місці ревінь може рости більше 10-15 років, а при сприятливих умовах – до 20.
Закладаємо плантацію
Ревінь можна розмножувати насінням, висіваючи їх спочатку в розсадник, а потім у відкритий ґрунт. Висаджують розсаду в серпні або ранньою весною наступного року.
Але при розмноженні насінням ревінь не завжди зберігає властивості материнської рослини, тому все ж краще його вегетативне розмноження діленням кореневищ або кущів. Восени або навесні здорові молоді 3-5-річні рослини викопують і ділять на частини, на кожній має бути 1-2 бруньки. Вага поділки приблизно 150-200 г. Можна відокремлювати шматочки кореневищ з бруньками. З однієї рослини отримують 6-12 таких відрізків кореневищ.
Висаджують поділки за схемою 80х80 см або 90х90 см – для ранніх сортів, а для середньостиглих і пізніх – 100х100 см, 120х120 см, 70х140 см. За цією ж схемою висаджують і розсаду ревеню.
Первісну обробку ґрунту при посадці ревеню проводять на глибину 40-50 см. На 1 кв. м вносять 8-10 кг органічних добрив, 15-20 г аміачної селітри, 25-30 г суперфосфату і 20-30 г хлориду калію.
Догляд
Дуже важливо пам’ятати про регулярні поливи, тому що ревінь – вологолюбна рослина. При недостатньому поливі рости він, звичайно, буде, але черешки, заради яких його вирощують, стають грубими, неприємними на смак, з великою кількістю волокон. Так що в суху погоду ревінь необхідно поливати не рідше одного разу на тиждень, виливаючи під кожен кущ не менше 15 л води.
Відразу після посадки слід регулярно розпушувати ґрунт і видаляти бур’яни, в наступні роки кущ швидко розростається, і число розпушувань поступово скорочують. Обов’язково перекопувати ґрунт міжрядь ранньою весною. Під час перекопування вносять 20 г аміачної селітри, 20 г хлористого калію і 30 г суперфосфату на 1 кв.м. У серпні проводять підживлення, використовуючи виключно калійні і фосфорні добрива.
Після посадки перше підживлення проводять через 10-15 днів. На бідних ґрунтах через 15-20 днів після першого бажано провести ще одне підживлення.
Один раз на 3-4 роки посадки ревеню слід удобрювати органікою. Перепрілий гній або компост вносять в міжряддя з розрахунку 2-3 кг на 1 кв. м.
Починаючи з другого року, весь вегетативний сезон потрібно видаляти квітконосні пагони, виламуючи їх біля самої основи.
Для отримання більш ранньої продукції на початку весни гряди з ревенем закривають плівкою.
Збирання врожаю
Збір черешків починають на другий рік після посадки розсади або кореневищ. Виламують листя з черешком біля самої основи. У перший рік з кожного куща прибирають по 3-4 черешка, що виросли до 20-30 см, в наступні роки виламують всі черешки, які досягли довжини 30 см, але так, щоб на рослині все-таки залишилося кілька листків.
За сезон черешки прибирають 3-4 рази. Зазвичай до початку липня прибирання черешків припиняють.
Клавдія КОТОВА.
Розсада ревеню.
Кореневища ревеню перед посадкою.
Купуйте електронні версії наших нових видань
Що дає підписка на оновлення нашого сайту
Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram
Також читати:
- Сориз, або сорго рисозерне
- Осмії підвищать врожайність саду
- Своя картопля – вже до початку літа
- Аґрус використовуємо сповна