Псування часнику при зберіганні

Порча чеснока при хранении
Разные стадии и проявления бактериоза чеснока
Реклама

Читати російською мовою

Зміст

  1. Бактеріоз
  2. Гельмінтоспоріоз
  3. Шийкова гниль
  4. Пеніцильоз (зелена цвіль)
  5. Чорна цвіль (аспергільоз)
  6. Комплексний підхід

На це питання
просять відповісти Н. Д. ЛЕВЧУК
з м. Бердичів Житомирської області,
Ю. П. КОЛОМОЄЦЬ з м. Миргород
Полтавської області та інші читачі.

Під час зберігання врожаю основна проблема – це поява гнилі та псування на овочах, зокрема це стосується і часнику. Причина криється в ураженні хворобами через неправильне зберігання. Причому захворювання можуть з’являтися задовго до збору врожаю – в той час, коли часник ще сидить на грядці.

Давайте розберемо основні захворювання, що скорочують урожай часнику під час зберігання.

Бактеріоз

Бактеріоз найбільш часто ми виявляємо як на вирощених на власній ділянці, так і покупних голівках часнику. Він проявляється появою коричневих плям на зубчиках.

Коли м’якоть змінює колір з білого на коричневий – це вже перша ознака гнилі. Згодом на зубчику від низу до верху з’являються смуги, м’якоть стає перламутрово-жовтого кольору. Потім на уражених місцях буде з’являтися цвіль. Зубки стають «скляними» на вигляд, під лусочками з’являється гниль (грибки пеніцилінового ряду). Причому в одній голівці можуть бути як здорові, так і уражені гниллю зубчики.

Бактеріоз з’являється через неправильне збирання і зберігання врожаю: часник прибрали занадто рано, коли він ще не встиг дозріти, або ж перед зберіганням він був погано висушений, під час дозрівання були різкі перепади температури і погодних умов, головки часнику отримали сонячні опіки. Також бактеріоз може розвиватися при зберіганні врожаю в теплому і вологому приміщенні.

Заходи боротьби

Щоб позбутися гнилі, використовують Фундазол. Перед тим, як закласти часник на зберігання, слід опустити головку часнику на 20 хвилин в розчин препарату і потім добре просушити. Під час вирощування варто дотримуватися агротехніки, густоти посіву і помірного поливу. Збір врожаю слід проводити, коли часник повністю дозрів, але зубчики ще не стали розвалюватися. Також важливо, щоб його збір проводився в суху погоду.

Якщо часник вже майже дозрів і починається дощ – є простий метод зберегти його від гнилей і дати дозріти: примніть бадилля і укрийте його грядку брезентом або плівкою від дощу. І, зрозуміло, для посадки потрібно використовувати здоровий посадковий матеріал часнику, без ознак захворювання. А для гарантії, що інфекції не буде перед посадкою, зубки слід замочити в протруйнику.

Все це буде сприяти стійкості рослини до хвороби.

Гельмінтоспоріоз

Захворювання проявляється появою на денці часнику маленьких западинок неправильної форми бурого кольору, які потім чорніють. Зубки часнику, уражені хворобою, з часом загнивають. Як правило, гельмінтоспоріоз більше вражає білолускові сорти.

Зараження може відбутися через ґрунт або від неякісного посадкового матеріалу. Розвивається хвороба при підвищеній вологості: через надмірний полив або дощову погоду.

Заходи боротьби

Часник краще вирощувати на легкому ґрунті. Перегній вноситься під культуру-попередника. Один раз на 10 днів слід проводити огляд грядок і своєчасно прибирати хворі головки. При посадці слід відразу позбутися від неякісного посадкового матеріалу. І надалі дотримуватися правильного режиму поливу.

Шийкова гниль

Часник уражається шийковою гниллю, в основному, ще перебуваючи на грядці під опалим листям, яка є сприятливим середовищем для розвитку грибка. Але проявляється захворювання під час зберігання, відразу після збору врожаю. На самому початку гниль ніяк себе не проявляє. Тому на зберігання разом зі здоровим часником закладається і хворий.

Незабаром після збору врожаю починають проявлятися перші симптоми хвороби: зубки часнику стають м’якими, водянистими, колір м’якоті набуває жовто-рожевого кольору, запах стає неприємним. Зубки муміфікуються, на їх поверхні з’являється цвіль сірого кольору, яка з часом перетворюється на щільну чорну кірку. Розвиток хвороби може починатися на шийці, денці або на бічних частинах цибулини часнику.

Якщо в сховищі підвищені температура (приблизно 20°С) і вологість, то хвороба буде розвиватися стрімко. Припинити її поширення можна, тільки знизивши температуру до 0°С.

Інфекція пошириться через заражені насіннєві зубки. Після того, як їх висадили в грядки, грибок уражає стрілки і насіннєві головки. Внаслідок чого стрілки часнику переламуються. Поступово з насінника інфекція опускається на цибулини часнику і заражає їх.

При вирощуванні часнику стежте, щоб ґрунт був неперезволожений, інакше грибок буде стрімко розвиватися, збільшиться вегетаційний період рослини, урожай буде повільніше дозрівати. Розвитку шийкової гнилі сприяють також азотовмісні добрива, раннє прибирання недозрілих головок, і недостатнє сушіння після збирання врожаю.

Заходи боротьби

Щоб уникнути зараження часнику шийковою гниллю, потрібно, в першу чергу, отримати здоровий посадковий матеріал. Урожай слід збирати після повного дозрівання рослини, залишаючи шийку довжиною 3-6 см. Потім його гарненько просушують під сонцем в один шар, якщо ж погода дощова – то під навісом, після – протягом 10 днів у приміщенні при температурі повітря 26-35°С.

Слід зазначити, що основні заходи боротьби з шийковою гниллю точно такі ж, як і з бактеріозом.

КУПИТИ

У нашому магазині он-лайн версія всього за 5 грн.

Пеніцильоз (зелена цвіль)

Пеніцильоз – дуже поширене грибкове захворювання часнику під час зберігання. Деякі зубки стають м’якими, з запалими світло-жовтими плямами. Денце і зовнішня луска покриваються коричневими водянистими плямами. Згодом зубки розм’якшуються ще більше, на них з’являється спочатку світлий, а потім зелений пліснявий наліт. Грибок уражає і зубки, які розташовані всередині головки. Вони стають темними, зморшкуватими і кришаться. Головки здаються порожніми всередині.

Хвороба починає проявлятися через пару місяців після закладання часнику на зберігання. Розвивається грибок при високій температурі та підвищеній вологості в приміщенні, де зберігається зібраний урожай, а також при механічних пошкодженнях і підморожуванні врожаю.

Заходи боротьби

Щоб захистити врожай часнику від пеніцильозу, слід дотримуватися тих же умов, що і при шийковій гнилі. По-перше, зібраний урожай слід добре просушити. По-друге, в сховищі необхідно створити сприятливі умови: якщо температура повітря в приміщенні вище 3°С, то вологість повинна бути від 60% до 80%, а якщо температура коливається в межах від 1 до 3°С, то оптимальна вологість повітря – 90%.

Чорна цвіль (аспергільоз)

Найбільше від чорної цвілі страждає часник, вирощуваний на півдні країни в теплому і сухому кліматі. Захворювання передається через ґрунт, в якому зберігаються залишки рослини, зараженої спорами грибка; по повітрю, осідаючи на пошкоджених ділянках рослини; з неякісним посадковим матеріалом.

Захворювання проявляється появою чорного пилу між зубками часнику і зовнішнім лушпинням. Як правило, чорна цвіль починає розвиватися навколо шийки рослини, поступово опускаючись вниз. Якщо часник має тонке лушпиння, то спори грибка можуть бути видні через нього. Уражені захворюванням цибулини часнику стають м’якими з сухим лушпинням. Згодом головка часнику муміфікується.

Чорна цвіль, як й інші захворювання рослини, сприятливо розвивається при підвищеній вологості та температурі зберігання на невизрілому, погано висушеному врожаї.

Заходи боротьби

Збираючи врожай, намагайтеся не пошкодити цибулини часнику механічно. Якщо це сталося, то зберігайте їх окремо. Добре просушіть часник на відкритому повітрі, а потім у провітрюваному приміщенні. Зберігайте зібраний урожай при низьких температурах. Перед посадкою бажано обробити посівний матеріал протигрибковими препаратами.

Комплексний підхід

Якщо літо було помірно теплим і вологим, а під час дозрівання і збирання врожаю йшли дощі, то слід очікувати масового ураження часнику грибковими хворобами. Якщо ж літо видалося сухим і теплим, то поширюються бактеріальні інфекції. Особливо сильно починає розвиватися мокра гниль. Часто зустрічається таке, що одна цибулина часнику уражається відразу декількома захворюваннями.

Для того щоб попередити розвиток хвороб і поширення шкідників, і, як наслідок, скоротити втрати врожаю, необхідно своєчасно проводити агротехнічні заходи, знищувати бур’яни, які особливо призводять до поширення хвороб, вчасно видаляти хворі рослини і їх залишки, дотримуватися графіку сівозміни і вирощувати сорти, які стійкі до хвороб і шкідників. Слід пам’ятати, що розвинені рослини більш стійкі до хвороб і шкідників. Попередити масове поширення хвороб допоможе добрий догляд за рослинами і своєчасна обробка захисними препаратами.

Щоб скоротити втрати врожаю під час зберігання, необхідно своєчасно збирати врожай і правильно закладати його в сховище.

Виділяють два основних способи зберігання, які застосовують залежно від сорту часнику, температури і вологості у сховищі.

Перший спосіб – теплий, застосовують для зберігання ярого часнику. Температура в приміщенні повинна бути на рівні 16-20°С, вологість – 50-70%.

Другий спосіб – холодний, коли температура повітря підтримується на рівні 2-4°С, вологість – 70-80%. Таким способом зберігають озимі сорти часнику.

При закладанні часнику на зберігання досвідчені городники застосовують деякі секрети підвищення лежкості врожаю. Щоб часник не проростав, потрібно трохи обпалити його денце. Якщо ви плануєте зберігати урожай в квартирі, то слід вибрати сухе, прохолодне і темне місце. Якщо зима не дуже холодна, то можете зберігати часник на балконі, а невеликий урожай – у холодильнику.

Але навіть провівши всі заходи з порятунку врожаю, існує велика ймовірність зараження його хворобами. Тому важливо своєчасно визначити і встановити причину їх виникнення.

Денис ТЕРЕНТЬЄВ,
біолог, агроном.

Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту

Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram

Також читати:

Оставьте ответ