Зміст
- Салати, закуски
- На першу страву
- На другу страву
- На десерт
- Заготовляємо на зиму
- Корисні властивості плодів
Яблука є цінним дієтичним, лікувальним і загальнозміцнюючим продуктом. Крім вживання свіжими, вони дуже корисні у вигляді припасів: компотів, варення, повидла, мармеладу, пастили, сиропів. А гарна господиня приготує смачний, ефектний і нескладний обід, включаючи в кожну страву яблука – дари минулого садово-городньо-дачного сезону.
Салати, закуски
Овочевий
- 2 невеликих буряки
- 1 болгарський перець
- 1 морква
- 3 яблука
- 200 мл 30 %-вої сметани
- сік половини лимона
- 1 помідор
- листя салату.
Спекти буряк, у яблук і перцю вийняти серединку, моркву і буряк очистити. Всі інгредієнти дрібно нарізати, полити соком лимона і присмачити сметаною. Викласти на листя салату і прикрасити дольками помідора.
Фруктовий
- 1 велике яблуко
- 1 груша
- 2 апельсина
- 70 г родзинок
- сік четвертинки лимона
- 125 мл майонезу
- цукор.
З фруктів очистити шкірку і вийняти зернятка. Нарізати дольками, додати родзинки, посипати цукровим піском (за смаком), покласти майонез і полити соком лимона.
Зі сметаною і бринзою
- 200 г яблук
- 200 мл 15%-вої сметани
- 2 десертні ложки меду
- 150 г бринзи
- 150 г горіхів (кеш’ю, арахісу, мигдалю, фісташок).
З яблук зчистити шкірку і вийняти серцевину, нарізати тонкими скибочками. Додати бринзу, натерту на крупній тертці. Сметану і мед збити в блендері й отриманою масою залити яблука з бринзою. Присипати потовченими горішками.
Фруктові канапе
- 2-3 яблука
- 1 банан
- 200 г ананасів
- 2 ст. ложки соку лимона
- 3 ст. ложки меду.
З яблук за допомогою формочок для печива видавити різні фігурки. Банан нарізати кружальцями. Кільця ананасів розрізати навпіл. Скропити фрукти соком лимона. На блюдо покласти фігурки з яблук, зверху кружальця бананів і половинки кілець ананаса. Фруктові канапе сколоти шпажками і полити медом.
На першу страву
Суп зі свіжих яблук з рисом
- 500-600 г яблук
- 4 ст. ложки рису
- 4 ст. ложки цукру
- 0,5 ч. ложки кориці
- 6 ст. ложок вершків.
Яблука промити, видалити серцевину, зняти шкірку. Очищення залити такою кількістю води, щоб вистачило на суп. Зварити, протерти, використавши друшляк, додати цукровий пісок і довести до кипіння. Покласти корицю і остудити. Яблука нарізати кубиками і посипати цукром. Рис зварити до готовності та охолодити. Покласти в порцелянову або керамічну супницю всі інгредієнти, залити відваром і додати вершки.
КУПИТИ
На другу страву
Гусак з яблуками
- Гусак середнього розміру
- 1,2 кг яблук
- 3 ст. ложки топленого масла
- 200 мл 15%-вої сметани
- сіль, чорний перець, сушене насіння коріандру.
Підготовленого і добре натертого всередині та зовні (сіллю, перцем, розтертим коріандром) гусака покрити тонким шаром сметани і покласти на жаровню, попередньо змащену маслом. Яблука укласти в середину тушки, зашити черевце і поставити в духову шафу, наливши на деко трохи води.
Сметанний соус
- 1 яблуко
- 1 невеликий огірок
- 4 гілочки кропу
- 150 г сметани
- 100 г сиру або сиру фета
- сіль, цукор – за смаком.
Яблуко і огірок очистити та натерти на крупній тертці. Сир перетерти зі сметаною, приправити соком лимона, цукром і сіллю і залити яблуко з огірком. Цей соус можна подавати до картопляного салату, овочевого асорті, м’ясних і рибних страв.
На десерт
Кисіль із сушених яблук
- 150 г сухофруктів
- 0,5 склянки цукру
- цедра 1 лимона або апельсина
- 2 ст. ложки картопляного крохмалю.
Сухофрукти помити, залити 600-700 мл гарячої води і залишити на кілька годин. Потім варити не більше пів години. Відвар процідити, покласти цукор і влити крохмаль. Готовий продукт не кип’ятять тривалий час.
Яблука в тісті
- 5 яблук
- 1,5 склянки борошна
- 1 яйце
- 100 мл води
- 3 ч. ложки цукру
- 200 г топленого масла
- цукрова пудра.
Яблука нарізати кружальцями товщиною 1 см (попередньо очистити).
Для тіста: борошно заварити, додати цукор, сіль, жовток, збитий білок і акуратно перемішати. Кружальця вмочати в тісто і обсмажувати в олії до золотистої скоринки. Перед подачею присипати цукровою пудрою.
Пиріжки з яблуками
- Тісто:
- 600 г борошна
- 50 мл теплої води
- 1 яйце
- 150 г вершкового масла
- 250 мл теплого молока
- 15 г дріжджів
- 1 ч. ложка цукру
- 1 ч. ложка солі.
- Начинка:
- 1,2 кг яблук
- 250 г цукру
- 1 ч. ложка кориці.
У розведені дріжджі додати цукор, борошно (консистенція повинна бути як на оладки) і дати побродити чверть години. Потім додати всі інгредієнти і замісити тісто. Поставити в тепло, щоб воно добре підійшло. Вимісити ще один раз і знову дати підійти. Готове тісто скачати в джгут, нарізати порційними шматками і розкачати на коржі для пиріжків. На кожен корж покласти начинку і защипнути краї. Перекласти на змащену олією сковороду, помазати збитим яйцем і випікати при температурі 200°С 30 хвилин.
Для начинки стиглі яблука очистити від шкірки і насіннєвої камери, нарізати шматочками. Пересипати цукром і коричним порошком, дати постояти 20 хвилин і злити сік.
КУПИТИ
Яблучний квас
- 0,6 г яблук
- 40 г родзинок
- 250 г цукру
- 5 л кип’яченої води
- 15 г дріжджів.
З яблук вибрати насінники, дрібно порізати, покласти в ємкість, додати цукор, залити кип’яченою водою і проварити 5 хвилин. Охолодити до кімнатної температури і в остиглий компот додати дріжджі і родзинки. Бродіння триває приблизно 12 годин при температурі 22-24°С. Процідити і поставити в холодильник.
Яблучний оцет
- 1,5 кг яблук
- 1,5 л води
- 200 г цукру.
Яблука подрібнити, покласти в трилітрову банку, залити водою і всипати цукор. Банку зав’язати марлею, складеною в два шари, і поставити в світле приміщення на 3 місяці. Після цього оцет готовий для використання. Його потрібно злити (без осаду) в пляшки для зберігання. Він буде містити до 5% оцтової кислоти.
Заготовляємо на зиму
Пастила
- 1 кг кислих яблук
- 0,5 л води
- 1 кг цукру.
Очищені та порізані яблука варити до м’якості і протерти через металеве сито. В отриману пюреподібну масу додати цукор, викласти в широкий таз і варити, розмішуючи лопаткою. Проба на готовність: охолоджена на блюдце пастила повинна бути желейної консистенції. Вилити теплу масу на густу тканину і зверху покласти пергаментний папір. Остиглу пастилу нарізати кружальцями, листочками, різними фігурками і відразу ж присипати цукром, поки вона не засохла. Готовий продукт розкласти на підносі круглої або овальної форми.
Салат
- 1 кг яблук
- 0,4 кг ріпчастої цибулі
- 200 г соняшникової олії
- 3 десертних ложки цукру.
Цибулю нашаткувати півкільцями і підсмажити в сковорідці, щоб вона наполовину розм’якшилася. Яблука розрізати на дольки, покласти в сковорідку до цибулі, присипати цукром і тушкувати 10 хвилин на повільному вогні. Отриману киплячу масу відразу перекласти в підігріті, сухі банки, простерилізувати і закрутити.
Варення
- 1 кг очищених від шкірки і серцевини яблук
- 1 кг цукру
- 2 склянки води
- кілька горіхів (фундука)
- 1 г лимонної кислоти
- 1 стручок ванілі або 1 ч. ложка ванільного екстракту.
Порізати яблука кубиками і покласти в густий сироп. Варити пів години, не забуваючи видаляти пінку. Покласти ваніль або ванільний екстракт, лимонну кислоту. Якісно зварене варення буде абсолютно світлим.
Мочені яблука
- 10 л кип’яченої води
- 400 г цукру
- 2,5 ст. ложки солі.
На дно ємкості покласти шар листя вишні, смородини і вимиті яблука хвостиком вгору. Далі чергувати листя і яблука. Залити холодним розчином і покласти гніт. Через 3 дні винести на холод.
Людмила КУРГАН.
До теми
Корисні властивості плодів
Перші відомості про вирощування яблуні в Київській Русі відносяться до часів Ярослава Мудрого: на території Києво-Печерської лаври в 1051 році був закладений яблуневий сад. У ХІІ столітті з’явилися яблуневі сади й на інших територіях сучасної України.
Сьогодні найбільш відомі сорти яблунь, які вирощуються в садах: Білий налив, Мелба, Кальвіль сніговий, Слава переможцям, Лобо, Боровинка, Спартан, Антонівка, Ренет Симиренка, Джонатан, Макінтош та інші.
Такою увагою до своєї персони яблуня зобов’язана не тільки смачним і корисним плодам, які широко застосовуються в харчуванні, а й тому, що її плоди відрізняються доброю лежкістю, можуть зберігатися (в сприятливих умовах) по пів року і більше.
Яблука містять (в середньому) 15% вуглеводів, велика частина їх – цукри, в яких переважають фруктоза і глюкоза (в окремих сортах яблук вуглеводів значно більше).
Є в плодах також органічні кислоти – яблучна, лимонна, зовсім небагато саліцилової та борної.
Пектину в яблуках від 0,8% до 2%. Яблука з більш високим вмістом пектину (Антонівка) використовуються перш за все для приготування повидла.
Є в яблуках в невеликій кількості й дубильні речовини.
Мінеральний склад яблук вельми різноманітний: калій, фосфор, кальцій, магній, залізо та інші. Присутні й мікроелементи: молібден, кобальт, йод, селен, хром, ванадій, нікель, марганець, кремній – всього близько 30-ти.
Вітаміни зосереджені головним чином у шкірці та м’якоті під самою шкіркою: В1, В2, РР, С, Е, каротин і т. д. Найбільше вітаміну С – до 10 мг%.
Смак і аромат плодам надають ефірні олії, що містяться в шкірці.
Яблука чинять на організм загальнозміцнюючу, підбадьорюючу, освіжаючу дію. Плоди з невисоким вмістом цукрів впливають на коливання в крові цукру, вони показані хворим на діабет. Крім того, яблука знижують кількість холестерину в крові. Яблучна дієта скорочує вміст холестерину в крові на 30%.
Ті, хто страждає на серцево-судинні захворювання і ожиріння, знайте – яблука не містять насичені жири, холестерин і натрій.
Вчені помітили ще одну корисну властивість у плодів: вони повністю замінюють зубні пасти і порошки: 1 яблуко вранці – й зуби чисті та здорові. Яблука захищають їх від руйнування.
І, нарешті, печені яблука корисні при хронічних запорах, а свіжі – при гастритах і колітах, авітамінозі. Так що їжте яблука собі ж на здоров’я!
В. БЛАГОВ,
народний цілитель.
Купуйте електронні версії наших нових видань
Що дає підписка на оновлення нашого сайту
Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram
Також читати:
- Мультиварка чи пароварка: що краще?
- Нагодуємо Тигра кращими святковими стравами
- З сиром та із сиру
- Овочеві котлети