Зміст
Щоб отримати добрий урожай томатів, болгарського перцю, баклажанів, потрібно почати їх вирощування з розсади. У цих культур досить довгий вегетаційний період. Тому оптимальний час для їх посіву – кінець лютого-початок березня.
Пасльонові не відрізняються хорошою лежкістю, і щоб мати врожай протягом усього сезону, слід висіяти сорти з різними термінами дозрівання.
Добру врожайність і стійкість до захворювань мають гібриди. Їх насіння часто оброблене фунгіцидами або добривами. Воно має хорошу схожість. Але потрібно враховувати, що з гібридів не вдасться взяти насінини – отримані з них рослини материнські характеристики не зберігають.
Також важливий своєчасний посів. У лютому рекомендується висіяти перець, баклажани і високорослі томати. У березні – низькорослі томати.
Підбираємо ґрунт
Можна купити в садовому центрі готовий універсальний ґрунт. У багатьох виробників він доброї якості, збалансований за складом і кислотністю. Але іноді вміст упаковки не відповідає опису. Тому найкраще приготувати ґрунт для розсади самостійно.
Хороша ґрунтосуміш виходить з торфу, городньої землі, компосту або перегною і піску, взятих в співвідношенні 2:1:1:0,5. Щоб збалансувати кислотність, можна додати 1 склянку деревної золи на відро такої ґрунтосуміші. Також можна удобрити її суперфосфатом (30-40 г), сечовиною і калійним добривом (по 10-15 г).
Ґрунт рекомендується знезаразити. Для цього можна потримати його 30-40 хвилин в духовці при температурі 70-80°С. Але недолік методу в тому, що гине велика частина корисних мікроорганізмів. Більш щадний спосіб знезараження – пропарювання. Землю треба засипати в тканинний мішок і розташувати його над відром з киплячою водою. Можна використовувати для цього решітку, сито або інше відповідне пристосування. Пропарювати близько 1 години.
Зручно вирощувати розсаду в торфоперегнійних таблетках. Їх можна придбати в садовому центрі. Таблетки треба викласти в окрему ємкість заглибленнями вгору, добре полити теплою водою. Після того як висота таблеток збільшиться у 5-6 разів, вони готові до використання. У таких «ємкостях» насіння добре сходить, коріння не загниває через високу повітропроникність, а також зручно пересаджувати розсаду у відкритий ґрунт разом з таблеткою.
Готуємо насіння
Перед посівом насіння рекомендується замочити в насичено-рожевому розчині перманганату калію на 30-40 хвилин, потім промити теплою водою. Можна замінити марганцівку 1%-вим розчином Спорбактерину або іншого подібного препарату. Таким чином проводиться його знезараження.
Після цього насіння можна викласти на ватяні диски, зволожені стимулятором росту. Бажано потримати його на дисках не менше 3-4 годин. Насіння баклажанів і перцю рекомендується тримати не менше доби. Можна одночасно провести загартовування – по 5-6 годин тримати його то в теплому місці, то в холодильнику або холодному приміщенні. Щоб при цьому не зменшувалося насичення киснем, ємкості з насінням не можна накривати кришкою, плівкою або склом, тільки тканиною.
Підготовлене насіння слід висіяти в зволожений ґрунт на відстані 1,5-2 см одне від одного, потім накрити склом або плівкою для створення парникового ефекту. По мірі висихання ґрунту посіви поливати, одночасно провітрюючи. Ємкості потрібно тримати в світлому і теплому приміщенні при температурі 23-26°С. Коли масово проклюнуться сіянці, скло зняти.
Догляд за розсадою
Коли сіянці проклюнулися, їх можна перенести в більш прохолодне приміщення, в якому температура 18-22°С. Це допоможе трохи уповільнити активне витягування підсім’ядольного коліна, яке відбувається відразу після проростання.
Також для нормального росту молодих рослин дуже важливою є достатня кількість світла. Перший час сіянці можна досвічувати фітолампами по 2-3 години вранці та ввечері.
Найкраще місце для розсади – південно-східне або південно-західне підвіконня. Ранньою весною сонце буде благотворно впливати на розсаду. Коли воно стане занадто активним, в денні години розсаду треба притіняти тюлем, фіранкою або будь-яким нетканим матеріалом.
Сіянці пасльонових потрібно поливати з частотою у 2-3 дні, коли верхній шар землі почне злегка підсихати. Полив повинен бути помірним, щоб ніжні корені рослин не загнили. Важливо, щоб в ємкостях, в яких росте розсада, були дренажні отвори для стоку зайвої води.
Поливати треба відстояною водою кімнатної температури. Для томатів воду можна пом’якшувати кип’ятінням.
Щоб розсада була міцною, їй потрібні своєчасні підживлення. Перше проводиться після появи 2-3 справжніх листочків. У цей період рослини потребують великої кількості азоту. Можна використовувати комплексні добрива, в яких достатня кількість цього мікроелемента.
Можна приготувати розчин: у 10 л води розчинити 3 г суперфосфату, 1 г сульфату калію і 0,5 г аміачної селітри. Полити рослини під корінь. Через 2 тижні підживлення повторити. Використовувати ті ж мінерали, але кількість їх подвоїти.
Приблизно за місяць до пересадки у відкритий ґрунт рослини бажано пікірувати в окремі ємкості. А через 10 днів після цього підживити. Для цього підійдуть ті ж добрива і в тих же кількостях, що і під час другого підживлення.
Перед пересадкою у відкритий ґрунт розсаду рекомендується загартувати. Спочатку в приміщенні, де вона знаходяться, кілька днів поспіль відкривати кватирку на 1 годину, потім на 2-3 години на день. Далі виносити розсаду на 30 хвилин на балкон, лоджію або на вулицю, поступово збільшуючи час її перебування на свіжому повітрі до 2-3 годин. Перші кілька днів бажано ставити молоді рослини в тіні. Потім залишати на сонці на 1 годину, поступово збільшуючи сонячні ванни до 2-3 годин на день.
Наталя ШАПОВАЛ.
Купуйте електронні версії наших нових видань
Що дає підписка на оновлення нашого сайту
Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram
Також читати:
- Кабачки зі своєї грядки
- Якон – перспективна бульбова культура
- Капуста любить прохолоду
- Часник по-розумному