Зміст
- Із сухих грибів
- Із сухих грибів з морквою
- Із солоних грибів
- Із сухих і солоних грибів
- Салат із кислої капусти
- Салат із буряка
- Овочевий салат з рисом
- Розсольник з тельбухами
- Сирно-ягідна запіканка
Цю смачну гостру закуску готують з сухих або солоних грибів, додаючи різні «супутні» інгредієнти.
Із сухих грибів
- 100 г сухих грибів
- 100 г ріпчастої цибулі
- 60 г рослинної олії
- сіль і спеції – за смаком.
Сухі гриби замочіть в холодній кип’яченій воді на 2 години, відкиньте на друшляк, воду процідіть і варіть в ній гриби до готовності. Знову відкиньте на друшляк і пропустіть через м’ясорубку. На рослинній олії обсмажте подрібнену ріпчасту цибулю і з’єднайте з грибами. Посоліть, поперчіть, додайте для гостроти лимонну кислоту або томатний соус.
Із сухих грибів з морквою
- 120 г сухих грибів
- 300 г моркви
- 70 г рослинної олії
- 70 г ріпчастої цибулі
- часник, сіль, зелень, перець – за смаком.
Гриби замочіть, зваріть і пропустіть через м’ясорубку. Окремо на рослинній олії потушкуйте подрібнені моркву і цибулю, а після готовності змішайте їх з грибною масою. Тушкуйте суміш під кришкою 10-15 хвилин. Заправте часником і спеціями. Подавайте на стіл, посипавши зеленню кропу або петрушки.
Із солоних грибів
- 200 г солоних грибів
- 70 г ріпчастої цибулі
- 50 г рослинної олії
- сіль, перець, оцет, зелень – за смаком.
Солоні гриби покладіть в друшляк, обполосніть холодною кип’яченою водою, а потім пропустіть через м’ясорубку. Нашатковану ріпчасту цибулю підсмажте на рослинній олії до золотистого кольору і змішайте з грибною масою. Додайте сіль, перець, оцет, посипте пряною зеленню.
Із сухих і солоних грибів
- 50 г сухих грибів
- 200 г солоних грибів
- 70 г рослинної олії
- 120 г ріпчастої цибулі
- цукор, сіль, перець, оцет (лимонна кислота) – за смаком.
Попередньо замочені сухі гриби відваріть разом з солоними і дрібно наріжте. З’єднайте з нашаткованою ріпчастою цибулею і смажте на рослинній олії до готовності. Після охолодження заправте сіллю, цукром, оцтом або лимонною кислотою, спеціями.
І. Б. ДУТЧАК.
м. Любешів Волинської обл.
Салат із кислої капусти
- 500 г квашеної капусти
- 1 цибулина
- 2 ст. ложки журавлини
- 1 середнє яблуко
- 1 ст. ложка цукру
- 2-3 ст. ложки рослинної олії.
Квашену капусту змішайте з журавлиною, скибочками яблука, дрібно нарубаною цибулею, цукром і заправте рослинною олією. Замість яблук можна використовувати мариновані фрукти.
Салат із буряка
- 150 г буряка
- 30 г хрону
- 20 г 3%-вого оцту
- 10 г рослинної олії
- 1 ч. ложка цукру
- спеції – за смаком.
Буряк зваріть в шкірці або спечіть в духовці, очистіть, нашаткуйте соломкою або тонкими скибочками, покладіть шарами у фарфоровий посуд, пересипаючи кожен шар тертим хріном, залийте охолодженим маринадом і залиште на 2-3 години. Перед подачею додайте трохи цукру і рослинної олії.
Маринад приготуйте так: в оцет додайте гвоздику, корицю, лимонну цедру, лавровий лист, перець горошком і доведіть до кипіння в закритому посуді. Охолодіть і процідіть.
Овочевий салат з рисом
- 200 г відвареного рису
- 200 г моркви
- 200 г пастернаку
- 100 г цибулі
- 50 г рослинної олії
- сіль – за смаком.
Моркву і пастернак вимийте, очистіть і дрібно наріжте. Цибулю очистіть і наріжте. Відваріть рис, як для гарніру. Подрібнені овочі спасеруйте на рослинній олії, змішайте з розсипчастим відвареним рисом, посоліть.
Замість рису також підійде перлова крупа, яка надасть страві своєрідного смаку. Цей салат можна подати не тільки як самостійну страву, але і як гарнір до м’яса або риби.
П. Г. ЛЕЩУК.
м. Приморськ Запорізької обл.
Розсольник з тельбухами
- 1,5 л окропу
- тельбухи з курки, качки або гусака
- 4 солоних огірка
- 3 ст. ложки рису
- 2 моркви
- 1-2 цибулини
- 1 корінь петрушки і зелень
- 2 ст. ложки нарізаного кропу
- 2 зубчики часнику
- 25-30 вершкового масла
- зелень естрагону, чебрець, лавровий лист, сіль – за смаком.
В окріп покласти вимиті і нарізані на дрібні шматочки тельбухи свійської птиці і варіть, періодично прибираючи піну, близько 1 години. За цей час підготуйте солоні огірки: зріжте з них шкірку, залийте її 1,5 склянки окропу і прокип’ятіть на слабкому вогні 10-15 хвилин, потім шкірку вийміть, а в розсіл опустіть подрібнену м’якоть огірків і припустіть ще 10 хвилин. Потім заправте відвар з тельбухами корінням, добре промитим рисом і варіть його до напівготовності, знімаючи піну. Додайте дрібно нарізану цибулю, а також перець, лавровий лист і варіть до готовності рису, після чого додайте огірки разом з розсолом. Потримайте на вогні ще 5-7 хвилин, засипте пряну зелень, ще проваріть 3 хвилини, зніміть з вогню і перед подачею на стіл заправте розтертим з маслом і зеленню часником.
Юлія ГОЛОВИНА.
смт Сахновщина
Харківської обл.
Фірмова страва від «Хазяїна»
Сирно-ягідна запіканка
- 1кг сиру
- 3 яйця
- 4 ст. ложки картопляного крохмалю
- 2 ст. ложки манної крупи
- 2 ст. ложки цукрової пудри
- 1 ч. ложка ванільного цукру
- 0,5 ч. ложки соди
- 2 ст. ложки коричневого цукру
- 2 ст. ложки заморожених ягід смородини
- 2 ст. ложки заморожених ягід малини (або будь-яких інших, які є в наявності).
Розітріть сир, збийте його з яйцями. Додайте 2 ст. ложки крохмалю, манку, цукрову пудру і ванільний цукор. Все добре перемішайте, додайте погашену соду і остаточно збийте. Змастіть форму для запікання вершковим маслом, присипте її борошном. Покладіть в неї половину сирної маси. Обваляйте в крохмалі, що залишився, морожені ягоди. Покладіть їх в довільному порядку на сир. Зверху викладіть залишок сирної маси і розрівняйте. Присипте зверху ягодами і коричневим цукром. Випікайте в духовці до готовності при температурі 200-250°C.
Купуйте електронні версії наших нових видань
Що дає підписка на оновлення нашого сайту
Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram
Також читати:
- Картопля на вашому столі
- Несолодкі страви з гарбуза
- Мультиварка чи пароварка: що краще?
- Цілющі ягоди калини незамінні у зимових заготівлях