Слухаючи тих, хто запевняє, що зберегти зібраний урожай кабачків неможливо, не для довгого зберігання, мовляв, ця культура, не ризикувала і я. Але, виявилося, це не так. Кабачки з успіхом можна зберігати в зимові місяці та готувати улюблені страви з овочів, вирощених власними руками. Звичайно, дотримуючись певних умов збору і зберігання.
Прибрати кабачки з грядки потрібно до настання заморозків. Вони ніжні, досить однієї холодної ночі і зберегти урожай вже не вийде. Для зберігання збираємо недозрілі плоди (в яких насіння не повністю розвинене) середнього розміру. Шкірочка на них повинна бути товстою, без пошкоджень і подряпин. Відповідних ще визначають «на звук» – якщо при постукуванні шкірка відгукується глухо – годяться.
Зрізуючи, обов’язково треба залишати 4-5 см плодоніжки, ретельно обтирати насухо від залишків землі.
Якщо плануєте зберігати кабачки в погребі, або підвалі, краще розміщувати їх на полицях, застелених шаром соломи. Кожен кабачок обгортаємо газетою, папером або тканиною. Ще можна помістити по одному в сітку або в капронову панчоху і підвісити до стелі.
Для зберігання в кімнаті потрібні інші умови. Важливо, щоб кабачки не стикалися один з одним. Краще помістити їх в картонні коробки, щоб вони знаходилися в темряві. Знизу треба підстелити папір або тканину.
Під час зберігання слід перевіряти овочі. Якщо помітите найменші ознаки гниття, видаліть кабачки, щоб «не заразити» псуванням інші.
Дотримуючись таких, цілком нескладних, правил зберігання, зберегти ніжний кабачок можна до весни. Ласувати не покупним, а своїм, корисним і смачним овочем.
Зберігаємо гарбуз на балконі
Це цілком реально. Для зберігання кожен гарбуз загортаємо в газету і укладаємо на дощату поверхню.
Якщо температура повітря починає знижуватися, на балконі встановилася 1°C, час укрити плоди ковдрою або щільною тканиною. Морози міцнішають – треба заносити гарбуз в приміщення, в тепло.
Деякі зберігають гарбуз у розрізаному вигляді в холодильнику. Це теж варіант, але тоді кожен шматок необхідно очистити від насіння, загорнути у фольгу і розкласти на полицях. У такому вигляді він прекрасно буде зберігатися протягом місяця, не втративши своїх властивостей і поживності.
Людмила ГРИГОР’ЄВА,
садівник, м. Одеса.
Коментар редакції
Кабачки належать до виду гарбуза твердошкірого і є всього лише його різновидом. Тому немає нічого дивного, що їх можна зберігати як гарбуз. Правда, для тривалого збереження недозрілі плоди не підходять. У теплих кімнатних умовах вони швидко в’януть, а у вологому підвалі почнуть просто гнити. Незрілі плоди кабачків краще відразу переробити в домашні заготівлі або нарізати на шматочки і заморозити в морозилці.
Зрілі плоди кабачків містять не дуже багато м’якоті. Але зберігаються вони, дійсно, довго. Навіть довше деяких інших гарбузів. І серед них навіть є спеціальні сорти для зберігання, як Спагеті, наприклад, плоди якого після варіння розпадаються на довгі тонкі волокна, що дійсно нагадують спагеті.
Слід зазначити, що майже такий же смак, як у свіжих кабачків, дають і багато несолодких сортів гарбуза. Тому їх м’якоть можна так само тушкувати, смажити, додавати в рагу, як і свіжі кабачки з грядки. Просто у нас в країні склалася вкрай консервативна думка, що гарбуз повинен бути солодким і готується у вигляді каші на молоці. А всі несолодкі сорти називають кормовими і використовують лише на корм домашній худобі. Зате в країнах Європи, Азії та США масово вирощують і цінують саме несолодкі сорти гарбуза. Вони тривалий час зберігаються і використовуються в кулінарі як кабачки в зимовий час і навіть як заміна картоплі (є спеціальні сорти гарбуза з великим вмістом крохмалю і які за смаком нагадують картоплю).
До речі, така заміна картоплі та різноманітні страви з гарбузом – аж ніяк не тільки економія. А розумне збагачення раціону, адже гарбуз – один з найкорисніших овочів у світі, який допомагає знизити ризик багатьох сучасних хвороб і допомагає при вже наявних. Дуже сподіваємося, що і українці одумаються і почнуть використовувати гарбуз повсюдно в різних стравах. Адже смачних рецептів з ним безліч.
Купуйте електронні версії наших нових видань
Що дає підписка на оновлення нашого сайту
Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram
Також читати:
- Якон – перспективна бульбова культура
- Капуста любить прохолоду
- Часник під зиму: як отримати добрий урожай
- Вирощування глив у домашніх умовах