Перші овочі для кожного городника – найбажаніші. Ось чому так радіємо першому огірочку і отримуємо ні з чим не зрівняне задоволення від першої тарілки борщу зі свіжої капусти. Мені своїх домашніх вдається порадувати цією стравою, а також пиріжками з капустою зі свого городу вже наприкінці червня. А дозволяють мені це зробити свої секрети агротехніки її вирощування.
Розсаду капусти готую зазвичай з середини березня до 10 квітня. Насіння сію в ящички із заздалегідь підготовленим ґрунтом і відразу ж виношу в засклену лоджію: нехай ніжні сходи з’являться пізніше, ніж в кімнаті, зате рослини не витягнуться, будуть міцними, приземкуватими.
Можна також вирощувати капусту і між рамами в пакетах з-під молока. Тільки не забувайте відкривати рами з боку кімнати, а рослини прикривати від сонця, щоб вони не страждали від спеки і опіків.
При відростанні першого справжнього листка розсаду пікірую у торф’яні горщики, прищипуючи центральний корінець. Потім проливаю розсаду слабким розчином мідного купоросу (профілактика від чорної ніжки) і знову виношу рослини в лоджію. Гартуючи рослини поступово, привчаючи її до зниженої температури, помірного поливу і правильного живлення.
Надлишок азоту знижує, а помірні дози фосфору і калію підвищують холодостійкість рослин. Тому за тиждень до висадки у відкритий ґрунт поливаю капусту витяжкою суперфосфату (подрібнюю товкачем 2 ст. ложки добрива, заливаю 1 л гарячої води, настоюю 1 добу, проціджую і розбавляю водою до повного відра).
Висаджую розсаду в кінці квітня або на початку травня, обов’язково в похмуру погоду або під вечір. Напередодні роблю посадкові лунки, в кожну кидаю щіпку суперфосфату, жменю пічної золи, перемішую з землею і рясно поливаю. Розсаду заглиблюють, щоб листя менше тріпав вітер. Однак сорти з коротким стеблом сильно заглиблювати не можна: якщо нижнє листя торкнеться до землі або навіть буде присипане нею, то рослини можуть захворіти або пошкодитися слимаками.
На ділянці буваю тільки у вихідні, і протягом тижня поливати її нікому. Для захисту від зайвої втрати вологи зверху прикриваю капусту листям лопуха. А від заморозків, які часто трапляються в травні, на рослини накидаю покривний матеріал або ставлю дуги і натягую плівку.
Для захисту від шкідників рослини капусти обпудрюю золою, а між ними висаджую селеру, кріп на зелень і вибраковану розсаду томата (не для отримання врожаю). Також для захисту від шкідників і хвороб 1 раз на тиждень обприскую рослини до зрізання качанів настоєм помідорового бадилля (4 кг пасинків настоюю тиждень на сонці у відрі води, а перед використанням розводжу 1:10). В результаті обходжуся без хімічних препаратів.
Якщо погода в червні тепла і сонячна, то вже в кінці місяця знімаю щільні качани ранніх сортів капусти.
Н. І. РОДИНА.
смт Велика Лепетиха
Херсонської обл.
Що дає підписка на оновлення нашого сайту
Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram
Також читати:
- Часник по-розумному
- Часник під зиму: як отримати добрий урожай
- Базилік з насіння і живців
- Капуста-мереживниця або савойська капуста