Ожина – не малина

Ежевика - не малина
Реклама

Читати російською мовою

Зміст

  1. Технологія вирощування
  2. Сорти
  3. П’ять основних переваг ожини
  4. Як користуватися цими перевагами

Природа подарувала нам багато дикорослих кущів ожини. Всі вони з шипами, ягоди дрібні і смак їхній кислий. В Україні селекційною роботою з ожиною займаються на недостатньому рівні, тому ця ягода заполонила нашу країну з-за кордону.

Культурна ожина в більшості сортів неколюча, з відмінним ароматом і смаком. Вона найврожайніша за всі напівчагарники. Дуже витривала і цінна культура. Ожина стала символом чистоти Діви Марії, яка породила полум’я божественної любові.

У багатьох країнах ожину вирощують у великих масштабах. Лідером є Північна Америка – понад 65 тисяч тонн, з яких на США припадає 35 тисяч тонн. Європа вирощує 47 тисяч тон. В Україні ожина малопоширена, але є тенденція до вирощування цієї ягоди, як садівниками-аматорами, так і фермерами.

Технологія вирощування

При виборі ділянки під посадку ожини треба врахувати, що вона з прямостоячими пагонами, краще росте на легких, глибоких суглинках, а ожина зі сланкими пагонами – на важких суглинках. Найбільш придатні злегка кислі ´рунти (pН6). Cадити ожину, як і малину, можна як восени (до перших морозів), так і навесні – до розпускання бруньок.

Яму заправляють органічними добривами – до 1 відра перегною і півлітри попелу. Пагони ожини можуть виростати до 6 м довжини. Тому вона потребує шпалери висотою до 2 м з трьома рядами дротів, на які підв’язують пагони. Ожина потребує щорічної обрізки восени і навесні.

Сорти

Сорти, різновиди та види ожини за характером росту пагонів, формою куща і способами розмноження поділяють на дві основні групи: прямостояча ожина, або куманика, і повзуча – сланка ожина (росяника).

В моїй колекції зараз 8 сортів ожини. В основному це росяника: Хелен, Тріпл краун, Логанбері, Торнфрі, Бжезіна, Лох тей, Натчез, Прайм арк фрідом. Перші 4 сорти вже не один рік плодоносять і радують своїми ягодами. Всі вони урожайні, з розтягнутим терміном плодоношення – кінець червня-вересень.

Ремонтантний сорт Прайм арк фрідом дав перші ягоди перед самими морозами. За ним веду особливе спостереження.

Урожайність ожини значно вища, ніж малини. Торік з куща Хелен зібрав 15 л.

П’ять основних переваг ожини

  1. Володіє протизапальними властивостями.
    Тим, хто страждає на такі неприємні захворювання, як артрит або артроз, при регулярному споживанні ягід ожина допомагає зменшити болі, а при початкових стадіях навіть вилікувати.
  2. Має антиоксидантні властивості.
    Ягода допомагає боротися з вільними радикалами, а також її антиоксидантні властивості стимулюють очищення організму від токсинів та інших шкідливих речовин. В той же час вона відповідає за забезпечення догляду за шкірою, а також системою кровообігу та іншими органами.

Як висновок – регулярне споживання ягід ожини – стимуляція виводу шлаків з організму оптимальним і природним шляхом.

  1. Лікує анемію.
    Ожина має в своєму складі велику кількість заліза в порівняні з іншими фруктами. Ця ароматна і смачна ягода не тільки допоможе боротися з анемією, а також в ідеальній кількості регулює тромбоцити.
  2. Ожина в боротьбі з раком.
    Додавши ягоду ожини до свого раціону, ви зменшите ймовірність розвитку пухлин, особливо у шлунку. Вчені з університету Іллінойс (США) довели це своїми дослідженнями.
  3. Впливає на ротову порожнину рота.
    Регулярне споживання цих ягід очищає і зміцнює зуби, ліквідує неприємний запах із рота, зубний наліт і запалення ясен.

Як користуватися цими перевагами

Всі частини ожини: ягоди, листя, пагони, корені мають лікувальні властивості і їх з користю для організму можна використовувати. Ягоди застосовують у свіжому вигляді, а також їх можна сушити і заморожувати. В замороженому стані вони можуть довго зберігатися і не втрачати своїх властивостей.

Із свіжих ягід готують компоти, варення, сиропи, настоянки, прохолодні напої, а також десертне вино, яке користується попитом серед пошановувачів цього напою.

Листя ожини використовується для поліпшеня травлення. Відваром лікують запалення шкіри та екзему, застосовують при стоматиті і хворобах горла. Настій листя ожини характеризується сечогінними, потогінними, ранозагоювальними та протизапальними властивостями. Такий настій застосовують при хворобах серця та розладах нервів.

Відвар коренів застосовують при сечокам’яній хворобі. Треба взяти 20 г сухої подрібненої сировини, кип’ятити на малому вогні 20 хвилин в стакані води. Настояти 3 години, процідити і довести до початкового об’єму кип’яченою водою. Приймати 3 рази на день перед їдою по 50 г.

Настій листя призначають при цукровому діабеті. Потрібно взяти 2 ч. ложки сировини, залити 200 г окропу і настояти 30 хвилин. Випити протягом дня за 3 прийоми.

Так як ожина близька родичка малини, то їх часто порівнюють між собою. Проте, ожина втричі перевищує родючість малини, а також має більш транспортабельні ягоди. Вона рідше пошкоджується весняними морозами, адже цвіте пізніше від малини, більш посухостійка.

Якщо у вас ще немає безколючкової ожини, то посадіть хоча б 2 кущі, і через декілька років матимете стіну ягід з ожини на шпалері, біля якої з подивом будуть затримуватися ваші родичі, сусіди і просто незнайомі люди.

Богдан ІВАНІЧОК, садівник.
м. Івано-Франківськ.
Тел.: 067-343-57-88,
050-075-85-52.

Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту

Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram

Також читати:

Оставьте ответ