Зміст
Природа подарувала нам багато дикорослих кущів ожини. Всі вони з шипами, ягоди дрібні і смак їхній кислий. В Україні селекційною роботою з ожиною займаються на недостатньому рівні, тому ця ягода заполонила нашу країну з-за кордону.
Культурна ожина в більшості сортів неколюча, з відмінним ароматом і смаком. Вона найврожайніша за всі напівчагарники. Дуже витривала і цінна культура. Ожина стала символом чистоти Діви Марії, яка породила полум’я божественної любові.
У багатьох країнах ожину вирощують у великих масштабах. Лідером є Північна Америка – понад 65 тисяч тонн, з яких на США припадає 35 тисяч тонн. Європа вирощує 47 тисяч тон. В Україні ожина малопоширена, але є тенденція до вирощування цієї ягоди, як садівниками-аматорами, так і фермерами.
Технологія вирощування
При виборі ділянки під посадку ожини треба врахувати, що вона з прямостоячими пагонами, краще росте на легких, глибоких суглинках, а ожина зі сланкими пагонами – на важких суглинках. Найбільш придатні злегка кислі ´рунти (pН6). Cадити ожину, як і малину, можна як восени (до перших морозів), так і навесні – до розпускання бруньок.
Яму заправляють органічними добривами – до 1 відра перегною і півлітри попелу. Пагони ожини можуть виростати до 6 м довжини. Тому вона потребує шпалери висотою до 2 м з трьома рядами дротів, на які підв’язують пагони. Ожина потребує щорічної обрізки восени і навесні.
Сорти
Сорти, різновиди та види ожини за характером росту пагонів, формою куща і способами розмноження поділяють на дві основні групи: прямостояча ожина, або куманика, і повзуча – сланка ожина (росяника).
В моїй колекції зараз 8 сортів ожини. В основному це росяника: Хелен, Тріпл краун, Логанбері, Торнфрі, Бжезіна, Лох тей, Натчез, Прайм арк фрідом. Перші 4 сорти вже не один рік плодоносять і радують своїми ягодами. Всі вони урожайні, з розтягнутим терміном плодоношення – кінець червня-вересень.
Ремонтантний сорт Прайм арк фрідом дав перші ягоди перед самими морозами. За ним веду особливе спостереження.
Урожайність ожини значно вища, ніж малини. Торік з куща Хелен зібрав 15 л.
П’ять основних переваг ожини
- Володіє протизапальними властивостями.
Тим, хто страждає на такі неприємні захворювання, як артрит або артроз, при регулярному споживанні ягід ожина допомагає зменшити болі, а при початкових стадіях навіть вилікувати. - Має антиоксидантні властивості.
Ягода допомагає боротися з вільними радикалами, а також її антиоксидантні властивості стимулюють очищення організму від токсинів та інших шкідливих речовин. В той же час вона відповідає за забезпечення догляду за шкірою, а також системою кровообігу та іншими органами.
Як висновок – регулярне споживання ягід ожини – стимуляція виводу шлаків з організму оптимальним і природним шляхом.
- Лікує анемію.
Ожина має в своєму складі велику кількість заліза в порівняні з іншими фруктами. Ця ароматна і смачна ягода не тільки допоможе боротися з анемією, а також в ідеальній кількості регулює тромбоцити. - Ожина в боротьбі з раком.
Додавши ягоду ожини до свого раціону, ви зменшите ймовірність розвитку пухлин, особливо у шлунку. Вчені з університету Іллінойс (США) довели це своїми дослідженнями. - Впливає на ротову порожнину рота.
Регулярне споживання цих ягід очищає і зміцнює зуби, ліквідує неприємний запах із рота, зубний наліт і запалення ясен.
Як користуватися цими перевагами
Всі частини ожини: ягоди, листя, пагони, корені мають лікувальні властивості і їх з користю для організму можна використовувати. Ягоди застосовують у свіжому вигляді, а також їх можна сушити і заморожувати. В замороженому стані вони можуть довго зберігатися і не втрачати своїх властивостей.
Із свіжих ягід готують компоти, варення, сиропи, настоянки, прохолодні напої, а також десертне вино, яке користується попитом серед пошановувачів цього напою.
Листя ожини використовується для поліпшеня травлення. Відваром лікують запалення шкіри та екзему, застосовують при стоматиті і хворобах горла. Настій листя ожини характеризується сечогінними, потогінними, ранозагоювальними та протизапальними властивостями. Такий настій застосовують при хворобах серця та розладах нервів.
Відвар коренів застосовують при сечокам’яній хворобі. Треба взяти 20 г сухої подрібненої сировини, кип’ятити на малому вогні 20 хвилин в стакані води. Настояти 3 години, процідити і довести до початкового об’єму кип’яченою водою. Приймати 3 рази на день перед їдою по 50 г.
Настій листя призначають при цукровому діабеті. Потрібно взяти 2 ч. ложки сировини, залити 200 г окропу і настояти 30 хвилин. Випити протягом дня за 3 прийоми.
Так як ожина близька родичка малини, то їх часто порівнюють між собою. Проте, ожина втричі перевищує родючість малини, а також має більш транспортабельні ягоди. Вона рідше пошкоджується весняними морозами, адже цвіте пізніше від малини, більш посухостійка.
Якщо у вас ще немає безколючкової ожини, то посадіть хоча б 2 кущі, і через декілька років матимете стіну ягід з ожини на шпалері, біля якої з подивом будуть затримуватися ваші родичі, сусіди і просто незнайомі люди.
Богдан ІВАНІЧОК, садівник.
м. Івано-Франківськ.
Тел.: 067-343-57-88,
050-075-85-52.
Купуйте електронні версії наших нових видань
Що дає підписка на оновлення нашого сайту
Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram
Також читати:
- Догляд за малиною влітку
- Полуниця на стружках
- Малина у стрічковій посадці
- Чорна смородина – вітамінний чемпіон