Зміст
- Пиріг з моркви
- З капустою і морквою
- З кабачками, помідорами і бринзою
- З бринзою і картоплею
- З цибулею-пореєм
- Морквяна бабка
Влітку, коли дозрівають ягоди, фрукти, овочі, вони допомагають надати домашній випічці різних відтінків. Адже пироги можуть бути не тільки солодкими, але й з іншими смаками-ароматами, не менш корисними для здоров’я і водночас ситними.
Пиріг з моркви
- 1,5 склянки тертої моркви
- 1 склянка цукру
- 1 ч. ложка соди
- 2 ч. ложки какао
- 1 ч. ложка кориці
- 1 ст. ложка меду
- 1 яйце (або 1 ст. ложка крохмалю)
- 5 ст. ложок рослинної олії
- 2 склянки борошна
- родзинки, горіхи – за смаком.
Моркву натріть на дрібній тертці та змішайте з цукром. Додайте погашену соду, какао, корицю і мед. Отриману масу добре перемішайте. Вбийте яйце або всипте крохмаль. Сюди ж додайте рослинну олію і борошно.
Родзинки промийте і обсушіть серветкою, горіхи подрібніть, але не в пил. Додайте родзинки і горіхи в отриману масу і вимішайте її.
Змастіть форму рослинною олією, викладіть в неї тісто. Поставте форму в розігріту до 180°C духовку. Випікайте пиріг до золотистого кольору. Готовність перевірте сірником.
З капустою і морквою
- 300 г капусти
- 150 г цибулі
- 250 г моркви
- 2 яйця
- 250 мл кефіру (або натурального йогурту)
- 120 г борошна
- 0,5 ч. ложки гашеної соди
- сіль, перець – за смаком.
Цибулю очистіть і дрібно наріжте, моркву натріть на дрібній тертці, капусту наріжте дрібною соломкою.
Цибулю обсмажте на олії до прозорості. Додайте моркву, перемішайте і смажте близько 10 хвилин (морква повинна стати м’якою). Посоліть, поперчіть, викладіть суміш на тарілку.
На цій же сковороді посмажте капусту близько 15 хвилин (до м’якості). Трохи посоліть, поперчіть.
У глибоку ємкість вбийте яйця, влийте кефір (або йогурт). Додайте сіль, гашене соду. Перемішайте. Всипте борошно і вмішайте його, щоб суміш стала однорідною. Тісто вийде досить рідким. У змащену олією форму вилийте половину тіста. Поверх викладіть моркву з цибулею, а потім капусту. Залийте тістом, що залишилося, намагаючись покрити всю капусту. Поставте пиріг в розігріту до 180°C духовку. Випікайте близько 50 хвилин до готовності.
З кабачками, помідорами і бринзою
Тісто:
- 300 г борошна
- 1 яйце
- 200 г вершкового масла (маргарину)
- 1 ч. ложка сушеної зелені
- 1 ч. ложка солі
- 1-2 ст. ложки кунжутного насіння.
Начинка:
- 1 кабачок
- 3 помідори
- 250-300 г бринзи.
Заливка:
- 150 г сметани (20-25%-вої жирності)
- 3 яйця
- 3 ст. ложки молока (вершків)
- сіль, перець, зелень, спеції – за смаком.
Кабачки, помідори, бринзу наріжте кубиками. Якщо берете овечий сир – розкришіть його руками. Вершкове масло нарубайте. Додайте борошно, яйце, сіль, зелень і замісіть тісто. Загорніть його в харчову плівку і приберіть в холодильник на 40-60 хвилин (можна і більше).
Форму для випічки змастіть олією і застеліть пергаментом. Розкачайте 2/3 тіста і викладіть у форму, руками сформуйте бортики. Шарами покладіть нарізані кабачки, помідори і сир.
Для заливки збийте яйця з молоком (або вершками) і сметаною. Посоліть, поперчіть, приправте спеціями (базилік, майоран, орегано) і додайте зелень. Залийте овочі яєчною сумішшю.
На робочу поверхню насипте кунжут і розкачайте 1/3 тіста, що залишилося. Наріжте тісто смужками і покладіть у вигляді решітки поверх начинки. Змастіть вершками (або молоком). Поставте в розігріту до 180°C духовку і випікайте протягом 50-60 хвилин.
З бринзою і картоплею
Тісто:
- 2 склянки борошна
- 2 ч. ложки цукру
- 6 ст. ложок густої сметани
- 50 г вершкового масла (або маргарину)
- 1/4 ч. ложки соди
- 1/4 ч. ложки солі.
Начинка:
- 300 г вареної картоплі
- 150 г бринзи
- 1 цибулина.
Борошно перемішайте з содою і просійте. Сметану, цукор і сіль змішайте до розчинення солі та цукру. У розм’якшене масло поступово додайте сметанну суміш, потім борошно і замісіть тісто. Потім 3/4 тіста розкачайте в пласт товщиною 1,5-2 см і покладіть на змащене олією деко. Цибулю дрібно наріжте, обсмажте на олії до золотистого кольору, разом з бринзою і картоплею пропустіть через м’ясорубку, викладіть на тісто, накрийте пластом з тіста, що залишилося. Випікайте в духовці 30 хвилин при температурі 180-200°C.
З цибулею-пореєм
Начинка:
- 200 г цибулі-порею
- 150 г бринзи
- 2 яйця.
Замісіть тісто за попереднім рецептом, розділіть його на невеликі шматки, розкачайте їх в коржі. Змастіть їх рослинною олією, з’єднайте разом по 3 штуки і знову розкачайте в тонкі коржі. Потім 3/4 цих коржів покладіть у змащену олією форму, тільки не стопкою, а з напуском один на інший. Викладіть начинку з дрібно нарізаної, тушкованої з олією цибулі-порею, розтертої бринзи і нарубаних яєць, зварених круто. На начинку покладіть інші коржі, зверху змастіть яйцем і випікайте пиріг в духовці 30-40 хвилин при температурі 180-200°C.
Л. В. БАГЛІЙ.
м. Полтава.
Фірмова страва від «Хазяїна»
Морквяна бабка
- 500 г борошна
- 250 г моркви
- 100-125 г вершкового масла
- 1 склянка цукру
- 3 яйця
- 20 г свіжих дріжджів
- 0,5 ч. ложки солі.
Влийте в посуд 0,5 склянки теплої води і розведіть у ній дріжджі. Покладіть натерту моркву, яйця, всипте 1 склянку просіяного борошна і, розмішавши, поставте в тепле місце для підйому. У опару, що піднялася, всипте борошно, яке залишилося, покладіть масло, цукор, сіль (за бажанням можна додати ванілін і лимонну цедру), вимісіть і поставте для вторинного підйому. Коли тісто добре підніметься, викладіть його в форму, змащену маслом, і поставте в розігріту духовку приблизно на 1 годину для випікання. Готова морквяна бабка повинна вийти яскраво-шафранового кольору, з приємним запахом.
Купуйте електронні версії наших нових видань
Що дає підписка на оновлення нашого сайту
Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram
Також читати:
- Гречка – королева круп
- Домашній квас: просто, смачно і корисно
- Раз картопля, два картопля. І ще приправ трошки…
- Малинове розмаїття