Чорна смородина – вітамінний чемпіон

Черная смородина - витаминный чемпион
Реклама

Читати російською мовою

Зміст

  1. Умови зростання
  2. Посадка
  3. Розмноження
  4. Обрізка
  5. Збирання врожаю
  6. Чи варто пересаджувати чорну смородину?
  7. Часто зустрічаються шкідники
  8. Запасаємося вітамінами

Чорна смородина – одна з найбагатших вітамінами ягід, яку можна і потрібно культивувати на садовій ділянці. Виростити її настільки просто, що у садівників-початківців з цим проблем не буде. Чорна смородина – невимоглива рослина і потребує незначного догляду.

Ботанічна назва чорної смородини – Ribes nigrum, відноситься до родини Аґрусові. Це листопадний чагарник, у якого немає шипів. Листові пластини темно-зелені, із зазубринами по краях. Листя і пагони з сильним терпким запахом.

Чорні запашні ягоди трохи більші, ніж ягоди червоної смородини. Смак кислуватий, тому без цукру багато хто чорну смородину не любить.

Умови зростання

Чорна смородина найкраще росте, коли її висаджують пізньою осінню, але при необхідності кущі можна висадити і ранньою весною: головне, щоб ґрунт був вологим.

Як і всім ягідним чагарникам, чорній смородині для зростання краще сонячне світло, тоді плоди стають солодше і крупніше. Розташування в частковій півтіні також підійде, якщо кущі піддаються впливу прямих сонячних променів протягом, принаймні, декількох годин на день.

Чорна смородина особливо добре росте на пухкому ґрунті без заболочування. Однак її коріння розташоване близько до поверхні, тому їй потрібна достатня кількість вологи у верхніх шарах ґрунту. Крім того, ґрунт повинен бути багатим на поживні речовини, так рослини принесуть більше плодів.

Посадка

Підготувати місце: видалити бур’яни, розпушити ґрунт, удобрити посадкову яму. При необхідності внести пісок і забезпечити дренажем.

Посадкову яму викопують настільки, щоб корінню було досить просторо. Приблизна глибина – 40- 50 см, ширина – 50-60 см. Обов’язково вносяться органічні (зрілий компост, перегній) і мінеральні добрива (азотно-фосфорно-калійні).

Чорна смородина не висаджується занадто глибоко. Основа куща має бути близько до землі. Рівень ґрунту під рослиною повинен бути на 6-7 см нижче рівня землі. Чорну смородину садять не дуже густо. Принаймні, через 1,5 м до наступного куща. Між рядами смородини залишають відстань не менше 2 м. Це також полегшує збір і догляд за кущами.

Перед посадкою смородину обрізують. При цьому зайві пагони видаляють, а коріння трохи вкорочують.

Розмноження

Розмноження здійснюється здеревілими або зеленими живцями, вкоріненням дворічних пагонів, дугоподібними відводками.

Найпростіший спосіб – вкорінення відводками. Для цього вибирають здорову гілку, пригинають її, кладуть у заздалегідь зроблену лунку (10- 12 см) середньою частиною і присипають землею, так, щоб верх гілки довжиною 20-30 см був над землею. Гілку фіксують дротом. Новий кущ, що сформувався, відсікається від материнського і висаджується на постійне місце.

Обрізка

Чорна смородина плодоносить на торішніх пагонах. Щоб їх збільшити, потрібна обрізка. Кущі обрізують після збору врожаю. Видаляють всі слабкі і старі гілки, у яких приріст склав менше 20 см. Якщо ви не доглядаєте за ягідними кущами, то вони швидко перетворюються на непрохідну гущавину з малою кількістю квіток і мізерним урожаєм.

Збирання врожаю

Час збору чорної смородини залежить від регіону зростання. Однак вона плодоносить пізніше, ніж біла або червона. Оскільки смородина дозріває поступово, її збирають в кілька прийомів. Стиглість ягід визначається за такими ознаками: вони набули насиченого кольору, легко відриваються від плодоніжки, гілочка, на якій росте смородина, стає коричневою.

Ягоди збирають вранці, після сходу роси або ввечері, після заходу сонця. Якщо зібрати в жарку або в дощову погоду, то ягоди можуть швидко зіпсуватися.

Чи варто пересаджувати чорну смородину?

Пересадка чорної смородини має сенс тільки в тому випадку, якщо рослини ще дуже молоді. Після перенесення потрібно три роки, щоб кущ повністю відновився. Оскільки смородина рідко досягає віку 15 років, немає сенсу пересаджувати старі рослини. Просто садіть нові кущі в потрібному місці і вчасно обрізуйте.

Часто зустрічаються шкідники

Зелена смородинова попелиця. Вражає пагони і листя. Заходи боротьби: обприскування Трихлорметафосом.

Смородинна пагонова галиця. Цей шкідник провокує загибель пагонів: кора на них відмирає. Пошкоджені гілки вирізують.

Бруньковий кліщ. Бруньки здуваються, в’януть і засихають. Рослини обробляють сірковмісними препаратами, інсектицидами (Кінмікс, Неорон, Фітоверм), культивують сорти, стійкі до цього шкідника.

Чорносмородиновий пильщик. Личинки цієї комахи живуть всередині ягід, харчуючись насінням. Для позбавлення від цього шкідника, ягоди збирають і знищують, а кущ обробляють хлорофосом.

Запасаємося вітамінами

Чорну смородину можна просто висушити. Спочатку її треба добре посушити на повітрі, а потім досушити в духовці.

Дуже популярний сирий джем. Щоб розім’яти ягоди, можна скористатися звичайною м’ясорубкою. Ще можна розім’яти смородину дерев’яним товкачем, але треба стежити за тим, щоб абсолютно всі ягоди були розчавлені та перемішані з цукром, інакше вони можуть заграти, і тоді джем зіпсується. Рецепт чорносмородинового джему простий: на 1 кг ягід беруть 1,5-2 кг цукру. Ця кількість придушить бродіння.

Сік краще готувати в соковижималці, а не в соковарці. В соковарці значна частина вітамінів розщеплюється. Сік, отриманий з соковижималки, змішують з цукром в пропорції: 1 склянка свіжого соку на 1 склянку цукру.

Людмила КУРГАН.

Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту

Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram

Також читати:

Оставьте ответ