Зміст
У час грибів готуємо і насолоджуємося стравами з ними, а їх величезна кількість і одна смачніше за іншу. Але хочеться попередити ще раз мисливців за грибами, що беріть в кошик тільки ті, в яких ви впевнені на всі сто, ні – двісті відсотків!
Борщ з грибами
- 2 л овочевого відвару
- 1 цибулина
- 1 морква
- 300 г грибів
- 5-6 картоплин
- 6-7 помідорів
- 1 дрібний буряк
- 500 г капусти
- 100 г сметани
- 1 ст. ложка борошна
- рослинна олія,
сіль,
мелений чорний перець,
лавровий лист,
корінь і зелень петрушки – за смаком.
У киплячий бульйон закласти нарізану часточками картоплю. Буряк, моркву і корінь петрушки нарізати соломкою і скласти в сковороду, налити рослинну олію і 100 мл води, протушкувати при закритій кришці до готовності, додавши помідорне пюре. Гриби добре промити, залити холодною водою і відварити. Потім порізати цибулю і обсмажити на рослинній олії, з’єднати з дрібно нарізаними грибами і спасерувати протягом 10 хвилин, додати підсушене борошно (можна борошно попередньо підсмажити на сухій сковороді) і ретельно перемішати. Потім в киплячий овочевий бульйон з картоплею додати спасероване коріння і гриби з цибулею, нашатковану капусту, проварити до готовності приблизно 25-30 хвилин, додати чорний мелений перець, 1-2 лаврових листки. При подачі на стіл в кожну тарілку покласти по 1-2 ст. ложки сметани, посипати подрібненою зеленню петрушки.
Такий борщ можна готувати взимку з сушених грибів і томатної пасти.
Пельмені
Спочатку робимо начинку для пельменів зі свіжих, дрібно нарізаних печериць.
Потім приготувати легке заварне тісто, розділити його на коржі та сформувати пельмені. Відварити їх у воді без солі.
Приготувати соус: кріп, часник, сіль – за смаком розтерти в ступці до отримання однорідної маси. Змішати все зі сметаною (бажано густою) і залити пельмені. Соус готується трохи раніше від пельменів.
Гриби з сосисками
- 500 г грибів гливи
- 300 г сосисок
- 2 цибулини
- 100 г жиру або рослинної олії
- 6 картоплин
- мелений чорний перець,
часник і сіль – за смаком.
У сотейнику розігріти жир і спасерувати нарізану цибулю, додати промиті гливи (якщо великі, порізати), влити 0,5-0,7 л води і тушкувати під кришкою 10 хвилин. Додати нарізану кубиками картоплю, проварити до готовності, додати мелений перець, сіль, часник і нарізані кружальцями сосиски. Тушкувати ще 5 хвилин.
Піца
- 200 г грибів
- дріжджове тісто
- 1 цибулина
- 2 маринованих огірка
- 300 г відвареного м’яса курки
- 100 г твердого сиру
- томатний кетчуп
- сіль – за смаком.
Відварити гриби зі спеціями, нарізати їх і підсмажити з подрібненою цибулею, посолити за смаком (тільки не пересмажувати!). На деку, змащеному олією, сформуйте з тіста піцу потрібної форми. Тісто потрібно розкачати тоненько. Змастіть кетчупом і викладіть шар порізаного відвареного курячого м’яса, на нього гриби з цибулею, зверху викладаємо нарізані кільцями мариновані огірки і знову куряче м’ясо. Зверху посипаємо натертим сиром. Ставимо в розігріту духовку і випікаємо до утворення золотистої скоринки. Вживати можна і в гарячому, і в холодному вигляді.
Пиріжки
Для фаршу:
- 500 г печериць
- 2 цибулини
- сіль, чорний мелений перець – за смаком.
Тісто:
- 1 кг картоплі
- 1 склянка грибного відвару
- 3 ст. ложки рослинної олії
- панірувальні сухарі,
- борошно,
- сіль.
Картоплю відварити, протерти через сито або ретельно розім’яти, щоб не було грудочок. В отримане пюре додати рослинну олію, грибний відвар, сіль і все добре розмішати. Додати борошно і вимісити тісто. Обробити його у вигляді невеликих коржів.
Приготувати фарш: подрібнити відварені у підсмаженій воді гриби, поперчити і обсмажити, додати до них підсмажену окремо цибулю. Потім на кожен корж покласти фарш, краї защипнути і сформувати у вигляді пиріжків. Обваляти в сухарях (можна цього і не робити) і підсмажити на сковороді з обох боків.
Запіканка
- 500 г курячого відвареного м’яса
- 300 г печериць
- 300 г твердого сиру
- 2 баклажана
- 3 помідори
- 2 цибулини
- 100 г вершків
- борошно,
рослинна олія,
спеції за смаком,
зелень петрушки і кропу,
сіль.
Нарізати соломкою гриби і цибулю, обсмажити їх до готовності окремо. В окремому посуді змішати борошно з вершками, спеціями і сіллю, прогріти до загустіння. Баклажани попередньо очистити, нарізати соломкою, присолити і залишити на 1-1,5 години для виділення гіркоти, потім окремо їх обсмажити. Куряче м’ясо дрібно нарізати.
На деко для запікання викласти половину курячого м’яса, потім половину грибної суміші та половину баклажанів і помідори, порізані на шматочки, нарізаний сир, потім знову помідори, баклажани, грибну суміш і м’ясо. Залити соусом і запікати в розігрітій духовці 20 хвилин. Вийняти, прикрасити зеленню петрушки і кропу. Така запіканка добра і в гарячому, і в холодному вигляді.
Н. В. ПУГАЧ,
сел. Широкий,
Станично-Луганський р-н
Луганської обл.
Фірмова страва від «Хазяїна»
Картопляний суп з печінкою
- 400-500 г печінки
- 1,5-2 л води
- 100 г товченого сала
- 1 морква
- 3 картоплини
- 1 ст. ложка вершкового масла
- 1 ст. ложка борошна
- сметана,
мускатний горіх,
зелень,
сіль – за смаком.
Підготовлену печінку (яловичу або телячу) нарізати невеликими шматочками і обваляти в борошні. Дрібно порубати сало, обсмажити в каструлі з товстим дном, додати вершкове масло, паніровану печінку, натерту на крупній тертці моркву. Продовжувати готувати 3-5 хвилин, потім влити гарячу воду, всипати нарізану кубиками картоплю, посолити і варити до готовності. Суп за бажанням можна приправити тертим мускатним горіхом. Подавати зі сметаною і зеленню.
Купуйте електронні версії наших нових видань
Що дає підписка на оновлення нашого сайту
Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram
Також читати:
- Овочеві котлети
- Цілющі ягоди калини незамінні у зимових заготівлях
- Горобина – користь і смак
- Гриби: солимо, маринуємо, сушимо