Зміст
Священна Римська імперія. Володіння Савойського графства. У ті далекі часи на великій території цих земель в достатку вирощували яблука, каштани, груші, капусту. Але капуста була не звичайна білокачанна, а з ажурним пухирчастим листям: м’яка, ніжна, соковита, ароматна. Поступово поширюючись по європейських землях, до нас капуста-мереживниця прийшла тільки в XVIII столітті, але особливо не стала популярною через невеликий термін зберігання і неможливість її засолювання.
На перший погляд, савойська капуста схожа на білокачанну, але листові пластини у неї зморшкуваті. Ось з цього ніжного пухирчастого гофрованого листя і формується нещільний качан. Савойська капуста може бути округлої, овальної, конусоподібної або плоскої форми, блідо-зеленого, білувато-кремового, темно-зеленого і жовтуватого кольору. У природі зустрічається також листова капуста цього виду.
З савойської капусти можна приготувати величезну кількість різних страв: салати, начинки для пирогів, запіканки, шніцелі, голубці, супи, борщі, котлети. Вона входить у вітамінні суміші на зиму. Не обійдеться без неї капустяна шарлотка і овочеве рагу.
Поради з приготування
Щоб страви вийшли смачними і здоровими, варто звернути увагу на правила обробки цього овочу.
- Відварювати савойську капусту в алюмінієвому посуді не рекомендується, так як вона може змінити колір.
- Сиру капусту смажити не варто, тому що вона стає сухою і несмачною. Перш за все її треба відварити і злити воду, а вже потім смажити.
- Щоб капуста при тушкуванні не мала занадто м’якої консистенції, при приготуванні додають невелику кількість оцту.
- Нарізану у вигляді локшини або соломки капусту для перших страв перед закладкою в бульйон потрібно на кілька хвилин залити холодною водою.
- Савойську капусту бажано нарізати перед приготуванням.
- Якщо в каструлю покласти шматочок білого хліба або ж накрити бавовняною серветкою, змоченою в оцті, характерний капустяний запах зникне.
Вирощування
Кращими попередниками і проміжними культурами є: картопля, буряк, морква, огірки, перець, томати, гарбузові та бобові. Капусту по капусті та овочі, що належать до цієї родини (редьку, редиску), висаджують не раніше 3-4 років.
Дає хороші врожаї на родючому, повітропроникному, вологоємному, супіщаному, заплавному ґрунті. Вимоглива до освітлення (не виносить затінення) і вологості (не переносить її надлишку і уражається судинним бактеріозом).
Ґрунт під посадку готують з осені. Після збирання попередніх культур неглибоко розпушують ґрунт, щоб викликати зростання бур’янів. При їх сходах перекопують на штик лопати з одночасним забивання гною або компосту з розрахунку 3-5 кг на 1 кв. м. З приходом весни, після підсихання ґрунту, злегка розпушують.
Савойська капуста – є найбільш холодостійкою і морозостійкою з усіх видів капусти. Вона може витримувати заморозки до -8°C. Пізньостиглі сорти і гібриди зрізують, коли качан досягне ваги 2-3 кг. Однак поспішати не варто, так як зниження температури йде тільки на користь – поліпшуються її смакові якості.
Сорти пізніх термінів дозрівання можна залишити на зиму під снігом, а в січні розгребти сніг і зрубати качан. Перед використанням опустити на кілька хвилин у холодну воду.
Савойську капусту можна вирощувати через розсаду або прямим посівом у ґрунт.
Посів на розсаду проводять (залежно від сорту капусти), починаючи з лютого і закінчуючи кінцем березня в розсадопосадкові горщики, парники і теплиці. Глибина закладення – 2-3 см, між рядами – 10-15 см.
Спеціальний ґрунт для розсади можна придбати в садовому центрі або приготувати самостійно. Для цього беруть 1 частину дернової землі, 1 частину перегною, трохи золи (10 ст. ложок на 10 кг ґрунту) або – 1-2 частини перепрілого гною або зрілого компосту, 2 – городньої або дернової землі, 2 – торфу і 1 – піску. Оптимальна температура для проростання насіння до сходів – 17-20°C.
При посіві у відкритому ґрунті в кожну лунку кладуть по 4 насінини, присипають землею, накривають скляними банками або покривним матеріалом. Після того, як з’являться сходи, грядку відкривають і в лунці залишають найсильніший паросток.
Савойська капуста добре відгукується на підгортання, внаслідок чого з’являються додаткові корінці, що стимулює якісний розвиток рослин.
Сорти
Ювілейна 2170. Відноситься до скоростиглих сортів. Качан компактний, невеликий або середній. Листові пластини світло-зелені, дрібнопухирчасті, округлі, плоскі або вигнуті з гладким або хвилеподібним краєм. Вживається в свіжому або переробленому вигляді.
Обервіль. Ранньостиглий старовинний сорт. Спочатку вирощувався на рівнині Обервіль у Франції, що і послужило основою для назви. Качан міцний, важкий, великий з синьо-зеленим зморшкуватим листям. Ніжна структура і солодкий смак вигідно відрізняє цю капусту від інших сортів.
Оттава. Рослина з раннім періодом дозрівання (65-75 днів). Середня маса головки – 1,5-2,5 кг. Завдяки м’якій текстурі та ніжному аромату використовується в багатьох кулінарних рецептах.
Блістра F1. Середньопізній гібрид, рекомендується для літнього та осіннього збору. Головки пляшкового кольору з сильно гофрованими листовими пластинами.
Віроса F1. Пізньостиглий гібрид з періодом вегетації 120-130 днів. Качани темно-зеленого кольору, щільні, з пухирчастим, середньогофрованим листям, на якому присутній легкий восковий наліт. Маса качана – 2,5-3 кг.
Голубці. Середньопізній період дозрівання. Головки плоскоокруглі, великі, з середньою щільністю, з сильнопухирчастим, гофрованим темно-зеленим листям. Смакові якості високі, рекомендується для вживання в свіжому і переробленому вигляді.
Людмила КУРГАН.
Купуйте електронні версії наших нових видань
Що дає підписка на оновлення нашого сайту
Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram
Також читати: