Гарбуз. Найголовніше – корені і з ними потрібно обходитися акуратніше

0
69
Тыква. Самое главное – корни и с ними нужно обращаться аккуратнее
Реклама

Читати російською мовою

На своєму городі щорічно вирощую прекрасні гарбузи сортів: Грибовський кущовий, Вітамінний, Зимовий солодкий, Голонасінний. Розміщую їх на добре освітленому і захищеному від вітрів місці, як правило, на купі перепрілого гною за сараєм для тварин або на ділянці з картоплею. Але тоді заправляю гноєм посадкові ями для кожної рослини. А гарбуз сорту Посмішка спеціально саджу на найвиднішому місці – біля доріжок і у квітнику: таку красу гріх ховати.

Якщо весна дружна і рання, сію гарбуз пророщеним насінням в лунки через 1,3 м на глибину 5-8 см. Добре зволожую землю і вкриваю місце посадки хмизом, щоб паростки не виклювали птиці. Стежу, щоб земля до появи сходів не пересихала, а при відростанні першого справжнього листка підживлюю гарбуз настоєм коров’яку (1:4) з золою (1 склянка на відро настою) з розрахунку 1,5-2 л підживлення на одну рослину. Після обов’язково виливаю в лунку відро води, а коли вона вбереться, ґрунт розпушую.

Щоб отримати ранній урожай, готую 20-денну розсаду. Висаджую її, коли ґрунт на глибині 10 см прогріється до 12°С. Всі гарбузові погано переносять пересадку, тому вирощую кожну рослину в окремому стаканчику з літрової пластикової пляшки і висаджую з грудкою землі, намагаючись не травмувати корені.

Перед висадкою трохи підсушую ґрунт, розрізаю стаканчики з двох сторін, і розсада легко звільняється. Відразу після посадки рослини рясно поливаю і мульчую компостом.

За літо роблю два зольно-гнойові підживлення: через 1,5-2 тижні після відростання справжнього листка, потім через стільки ж часу. З другої половини серпня повністю виключаю полив.

Прибираю гарбуз в суху погоду до або відразу ж після першого слабкого заморозку, відрізаючи плід з плодоніжкою. Підсушую на протязі та відправляю на зберігання (тримаю гарбузи в квартирі, під ліжком, де вони дуже довго і добре лежать).

Готуємо з них не тільки традиційну кашу, а й біляші, а невеликі порційні плоди фаршируємо різними начинками.

С. Ф. ХАЛИМОНЕНКО.
м. Ананьїв Одеської обл.

Веббанер Хозяин Укрпошта
Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту

Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram

Також читати:

Оставьте ответ