Гарбуз. Найголовніше – корені і з ними потрібно обходитися акуратніше

Тыква. Самое главное – корни и с ними нужно обращаться аккуратнее
Реклама

Читати російською мовою

На своєму городі щорічно вирощую прекрасні гарбузи сортів: Грибовський кущовий, Вітамінний, Зимовий солодкий, Голонасінний. Розміщую їх на добре освітленому і захищеному від вітрів місці, як правило, на купі перепрілого гною за сараєм для тварин або на ділянці з картоплею. Але тоді заправляю гноєм посадкові ями для кожної рослини. А гарбуз сорту Посмішка спеціально саджу на найвиднішому місці – біля доріжок і у квітнику: таку красу гріх ховати.

Якщо весна дружна і рання, сію гарбуз пророщеним насінням в лунки через 1,3 м на глибину 5-8 см. Добре зволожую землю і вкриваю місце посадки хмизом, щоб паростки не виклювали птиці. Стежу, щоб земля до появи сходів не пересихала, а при відростанні першого справжнього листка підживлюю гарбуз настоєм коров’яку (1:4) з золою (1 склянка на відро настою) з розрахунку 1,5-2 л підживлення на одну рослину. Після обов’язково виливаю в лунку відро води, а коли вона вбереться, ґрунт розпушую.

Щоб отримати ранній урожай, готую 20-денну розсаду. Висаджую її, коли ґрунт на глибині 10 см прогріється до 12°С. Всі гарбузові погано переносять пересадку, тому вирощую кожну рослину в окремому стаканчику з літрової пластикової пляшки і висаджую з грудкою землі, намагаючись не травмувати корені.

Перед висадкою трохи підсушую ґрунт, розрізаю стаканчики з двох сторін, і розсада легко звільняється. Відразу після посадки рослини рясно поливаю і мульчую компостом.

За літо роблю два зольно-гнойові підживлення: через 1,5-2 тижні після відростання справжнього листка, потім через стільки ж часу. З другої половини серпня повністю виключаю полив.

Прибираю гарбуз в суху погоду до або відразу ж після першого слабкого заморозку, відрізаючи плід з плодоніжкою. Підсушую на протязі та відправляю на зберігання (тримаю гарбузи в квартирі, під ліжком, де вони дуже довго і добре лежать).

Готуємо з них не тільки традиційну кашу, а й біляші, а невеликі порційні плоди фаршируємо різними начинками.

С. Ф. ХАЛИМОНЕНКО.
м. Ананьїв Одеської обл.

Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту

Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram

Також читати:

Оставьте ответ