Зміст
Обидві ці кухонні помічниці значно полегшують побут господині. Але коли вона стоїть перед вибором, що краще придбати, слід зважити, які відмінності існують між цими приладами та який з них принесе більше користі.
Переваги мультиварки
У мультиварці можна приготувати суп, борщ, різні каші, плов, м’ясо, рибу та навіть спекти десерт. Є функція приготування їжі на пару. Крім цього, у мультиварці готують різні заготівлі на зиму: варення, повидло, рагу, ікру. Також у ній виходять чудові йогурти.
Чаша мультиварки вкрита антипригарним покриттям. Тому страви в ній точно не пригорають і залишаються соковитими. Смажену їжу не доведеться віддирати лопаткою, а каші чи рисовий суп – часто помішувати. Напрочуд вдалими вийдуть і молочні каші, які є надто примхливими у приготуванні. Завдяки автоматичному регулюванні тепла, жодна їжа не втече.
Для приготування страв у мультиварці потрібно зовсім небагато рослинної олії. Тому вміст кількості шкідливого холестерину в їжі значно менший.
Важливою є функція відкладеного старту. Якщо захочеться отримати на сніданок кашу, суп, кекс чи пиріг до чаю, то, заклавши у мультиварку продукти звечора, вранці можна смачно поснідати. У мультиварці є функція періодичного підігріву їжі – готова страва буде нагріватися протягом 12 годин.
Між собою моделі мультиварки відрізняються об’ємом чаші (залежно від кількості членів родини), габаритом приладу, набором функцій.
Недоліки
Досить тривалий час приготування їжі.
Якщо потрібно приготувати страву на пару, її вийде невелика кількість, бо у мультиварках переважно маленька ємність для готування у такий спосіб.
У певних рецептах потрібне докладання продуктів під час приготування їжі. Це незручно надто зайнятим людям, які ставлять таймер на приготування. Мультиварка не перемішує продукти. Скажімо, перевернути запіканку теж не вдасться.
Деякі господині бачать недолік у тому, що мультиварка не готує кілька страв одночасно. Тож доводиться все одно куховарити додатково у каструлі чи на сковорідці.
Володіючи великою кількістю функцій, мультиварка здатна приготувати лише стандартні страви. Кулінарних шедеврів від неї чекати не варто.
Тефлонове покриття чаші дуже легко пошкодити. Коли це трапилося, чашу використовувати не варто, а знайти в продажу відповідну до моделі складно.
Плюси пароварки
Цей електричний кухонний прилад призначений для приготування якісної та корисної їжі виключно на пару. Такі страви зберігають набагато більше вітамінів та мікроелементів, ніж їжа, приготовлена іншим способом, бо у процесі приготування у пароварці вода не стикається з продуктами. Жар від пари рівномірно проходить крізь складові страви і готує їх у власному соку. Завдяки цьому зберігається текстура інгредієнтів і аромат, склад вітамінів та мікроелементи. Пароварка без труднощів приготує м’ясо, овочі, спагеті, морепродукти, кашу, яйця та інші корисні страви.
Це ідеальний варіант приготування їжі для дітей, людей із діабетом, шлунковими захворюваннями, недугою печінки, нирок. Пароварка підійде тим, хто прагне знизити вагу і в подальшому слідкувати за фігурою. Їжа, приготовлена у пароварці, має низький рівень холестерину.
Більшість сучасних пароварок володіють додатковими наборами функцій: регулювання температури пари, зменшення пари, подрібнення продуктів, відкладений запуск. У процесі приготування страви в пароварці їжу можна помішувати і при необхідності доливати воду. Про готовність страви пароварка повідомить звуковим сигналом. Як і мультиварка, цей прилад автоматично підтримуватиме тепло приблизно до 12 годин.
При виборі пароварки будь-якої моделі важливим є наявність у ємкості зовнішніх отворів для додавання води. Практичність пароварки тісно пов’язана з якістю матеріалу, з якого виготовлені чаші для продуктів. Ємкості зі спеціалізованого пластику досить легко миються та не змінюють свого відтінку. Страви у пароварці не підгоряють.
Неабиякою перевагою пароварки є те, що у ній можна готувати водночас 3-4 різні страви (усю повноцінну вечерю чи сніданок), залежно від кількості ємкостей для продуктів, використовуючи одне джерело електроенергії. Пара розподіляється рівномірно по всіх ярусах. Вода теж рівномірно випаровується впродовж усього часу готування їжі. Хоча якщо рівень води в резервуарі критичний, все під контролем – індикатор сигналізує, що її слід долити.
Мінуси приготування їжі на пару
Готуючи страви у пароварці, далеко не у всіх господинь виходить із перших разів приготувати вдалу кашу. Загалом, їжа виходить прісною. Приготовлені на пару страви не мають золотистої скоринки, як при смаженні.
Процес приготування займає більше часу, ніж у мультиварці чи на газовій плиті. Тому пароварка споживає значну кількість електроенергії. Займає більше місця на кухні.
Догляд нескладний. Проте в пароварці слід регулярно очищати від накипу резервуар з водою, нагрівальний елемент та мити більше ємкостей, ніж у мультиварці. Пароварку можна мити в посудомийній машині.
Правильний вибір
Що вибрати: мультиварку чи пароварку? Всі страви, які готуються у пароварці, можна приготувати у мультиварці, а навпаки – не вийде. Тут слід керуватися особистими уподобаннями. Якщо в родині звикли часто смажити картоплю чи м’ясо, пароварка такі страви не приготує. Тоді перевагу треба віддати мультиварці. Крім цього, вона дозволяє неабияк урізноманітнити щоденне харчування.
Коли ж навпаки – домочадці дотримуються здорового раціону харчування, тут обов’язковими є страви на пару. Мультиварка хоч і готує таку їжу, але малими порціями. Тому доцільною у такій ситуації буде пароварка. Її бажано придбати, коли у родині є малі діти.
Віта КОНОВАЛЕНКО.
Купуйте електронні версії наших нових видань
Що дає підписка на оновлення нашого сайту
Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram
Також читати:
- Нагодуємо Тигра кращими святковими стравами
- З сиром та із сиру
- Овочеві котлети
- Горобина – користь і смак