Зміст
- Свинина з чорносливом у духовці
- Запечена гуска
- Гарнір із картоплі й опеньок
- Салат з курячим філе та печерицями
- Салат з копченою куркою та ананасами
- Тайська закуска по-українськи
- Сирні кульки з червоною рибою
- Коктейль «Полярна ніч»
Новий рік – завжди довгоочікуване свято. Більшість господинь заздалегідь продумують, які страви приготувати, бо саме вони створюють святкову атмосферу. Проте слід врахувати, що за східним календарем естафету наступного року прийматиме Водяний Тигр. А значить, перевага має надаватися м’ясним ситним стравам – смаженим, вареним, тушкованим.
Свинина з чорносливом у духовці
Ця вишукана страва може стати основною.
- 1 кг свинячої вирізки
- 200 г моркви
- 200 г чорносливу
- 1 головка часнику
- 200 г майонезу
- 50 г меду
- сіль, перець, гірчиця французька – за смаком.
Почищену моркву нарізати брусочками, чорнослив – навпіл. Свинячу вирізку ретельно помити і просушити серветками. Зробити у ній поглиблення ножем, щоб вставити шматочки чорносливу, моркви та цілі зубчики часнику.
Усі спеції, мед і майонез добре перемішати. Отриманою сумішшю намазати свинину, загорнути у фольгу та випікати протягом двох годин. Після цього надрізати фольгу і ще зарум’янити м’ясо в духовці. До столу запечену свинину подавати прикрашеною свіжими овочами.
Запечена гуска
- Гуска (приблизно 2,5 кг)
- 3 яблука
- 2 груші
- 3 мандарини
- 130 г чорносливу
- 0,5 лимона
- 2 ст. ложки меду
- 4 ст. ложки соєвого соусу
- сіль, спеції (базилік, паприка, часник, карі, імбир, мелений перець, мускатний горіх) – за смаком.
Натерти гуску ззовні та зсередини сіллю зі спеціями. Помиті яблука та груші нарізати із шкіркою кубиками середнього розміру. Мандарини розділити на дольки. Чорнослив обдати гарячою водою.
Нафарширувати черевце гуски начинкою та зашити тонкою ниткою. Вкласти птицю у рукав для запікання й помістити у духовку. Запікати 1 годину при температурі 200°С. Після цього розрізати рукав і запікати ще 30 хвилин до утворення рум’яної скоринки.
Змішати соєвий соус, мед та сік лимона. Змастити цією сумішшю поверхню гуски за 5 хвилин до готовності. Перед подачею до столу зняти нитку.
Гарнір із картоплі й опеньок
- 1 кг картоплі (краще невеликої)
- 600 г свіжоморожених опеньок
- 40 мл оливкової олії
- 2-3 зубчики часнику
- 3-4 гілочки петрушки
- чебрець свіжий або сушений.
Очищену картоплю проварити 2-3 хвилини у киплячій воді, а потім порізати кружальцями. На сковороді в попередньо розігрітій оливковій олії обсмажити роздавлені зубки часнику і чебрець. Потім додати картоплю, накрити кришкою і добре струснути, щоб всі скибочки вкрилися олією. Після утворення золотистої скоринки додати опеньки і смажити до готовності. Перед подачею на стіл посипати гарнір подрібненою петрушкою та перемішати. До цієї страви добре смакують аджика, гірчиця.
Салат з курячим філе та печерицями
Він буде викладатися шарами.
- 200 г курячого філе
- 200 г печериць
- 200 г моркви
- 100 г цибулі
- 100 г волоських горіхів
- 200 г чорносливу
- 200 г сиру
- 200 г майонезу
- 200 г сметани
- вершкове масло (невеликий шматочок)
- соняшникова олія (для смаження)
- перець, сіль – за смаком.
Насамперед слід відварити куряче філе й моркву. Після охолодження нарізати ці продукти кубиками. На чверть години потрібно запарити чорнослив окропом. Потім злити рідину, обсушити плоди, видалити кісточки і порізати кубиками.
На сковорідці розтопити вершкове масло, додати трішки соняшникової олії. Спочатку помістити у сковорідку цибулю кубиками, потім – нарізані гриби. Обсмажити до золотистої скоринки.
Ядра горіхів подрібнити ножем (частину зовсім дрібно, іншу – дещо крупніше). В окремій посудині змішати сметану з майонезом, трохи посолити і поперчити.
На широке плоске блюдо потрібно встановити рознімне кільце. Спочатку викласти гриби з цибулею, полити соусом та викласти зверху шар курячого м’яса. Знову полити соусом та покласти чорнослив, потім – шар моркви та знову соусу. Наступний шар – дрібно натертий сир. Тепер можна прикрасити салат горіхами, зеленню. Страва має постояти, щоб добре просочитися соусом.
Салат з копченою куркою та ананасами
Смачно, соковито, екзотично.
- 300 г копченого філе курки
- 500 г консервованих ананасів
- 200 г твердого сиру
- 2 варених яйця
- 2 зубчики часнику
- майонез, листя салату.
Всі інгредієнти нарізати кубиками, заправити майонезом, змішаним із пропущеним через прес часником. У посудину на дно вистелити вимитий і обсушений лист салату, а потім викласти закуску.
Тайська закуска по-українськи
Непогана альтернатива салату до святкового столу.
- 10 шт. рисового паперу
- 5 болгарських перчин
- 300 г креветок
- 2-3 моркви
- 1 голівка пекінської капусти.
Креветки відварити 5-7 хвилин та обсмажити їх на пательні по 1 хвилині з кожного боку. Болгарський перець, моркву та пекінську капусту нарізати довгими пластинами. Рисовий папір замочити у воді та викласти на дошку. Загорнути у рисові пакетики начинку.
Сирні кульки з червоною рибою
- 150 г філе червоної солоної риби
- 150 г твердого сиру
- 60 г вершкового сиру
- 1 червона цибуля
- 2 яйця.
Яйця відварити круто. Твердий сир і яєчний білок натерти на дрібній тертці. Рибу нарізати дрібними кубиками, цибулю – ще дрібнішими. Змішати всі інгредієнти в одній посудині та перемішати. Руками сформувати кульки. Зверху присипати закуску дрібно натертим жовтком.
Тигр любить багато пити. До новорічного столу ідеально підходять коктейлі. Адже саме шампанське у чистому вигляді з шипінням – знак небезпеки для Тигра. Тому навіть мінералку краще замінити соком. З алкогольних напоїв підходять легкі вина, лікери, глінтвейн.
Коктейль «Полярна ніч»
- 600 г фруктового морозива
- 300 мл шампанського
- 150 мл рому
- 12 шматочків льоду.
У кожен келих покласти по шматочку льоду та по 2 ст. ложки морозива, полити ромом або коньяком, додати шампанське. Пити відразу – найкраще через соломинку.
Віта КОНОВАЛЕНКО.
Купуйте електронні версії наших нових видань
Що дає підписка на оновлення нашого сайту
Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram
Також читати:
- З сиром та із сиру
- Овочеві котлети
- Цілющі ягоди калини незамінні у зимових заготівлях
- Гриби: солимо, маринуємо, сушимо