Полунична смакота у банці

Клубничная вкуснятина в банке
Реклама

Читати російською мовою

Зміст

  1. Заморожування ягід
  2. У власному соку
  3. Класичне варення
  4. Варення з полуниці з бананом
  5. Желейне повидло
  6. Джем
  7. Конфітюр
  8. Ніжне желе
  9. Цукати
  10. Компот

Урожаю полуниці чекають з нетерпінням і її по праву вважають королевою ягідного сезону. Будь-які заготівлі краще робити із свіжозбираних ягід. Заготовляючи полуницю, потрібно дотримуватися одного важливого правила: ягоди слід мити безпосередньо перед консервуванням і, головне, швидко. І не лише тому, що вони можуть дещо втратити форму, а через те, що полуниця у воді швидко втрачає сік, а, значить, і смак. Тож мити ягоди краще невеликими порціями впродовж 3-5 хвилин.

Заморожування ягід

Таким способом заготівлі реально зберегти найбільший вітамінний склад полуниці. Для заморожування ягоди обов’язково мають бути добре висушені. Їх слід розкласти на блюдо, цупкий картон в один шар та помістити у морозильну камеру на добу. Потім повністю замерзлі ягоди розфасувати у пакети невеликими порціями. Перед зав’язуванням з них потрібно випустити повітря. Такі ягідки знадобляться для компотів, швидкого прикрашування десерту, як додавання до домашнього йогурту.

У власному соку

Перемиті й просушені тугі ягоди полуниці щільно укласти у банки (щоб вийшло трішки з гіркою), пересипати цукром. На банку ємкістю 0,5 л потрібно 200 г цукру. Коли ягоди осядуть, зрівнявшись із краями горлечка банки, накрити кришкою і стерилізувати в киплячій воді 5-10 хвилин, а потім закрутити.

КУПИТИ

У нашому магазині он-лайн версія всього за 10 грн.

Класичне варення

  • 1 кг полуниці
  • 300 мл води
  • 1,2 кг цукру.

Закип’ятити воду, поступово всипати цукор, помішуючи. Зварити густий і в’язкий сироп. Ягоди залити цукровим сиропом та накрити посудину рушником на 4 години, щоб ягоди пустили сік. Потім поставити на вогонь і довести до кипіння. Варити 30 хвилин на слабкому вогні, постійно помішуючи. Потім дати настоятися варенню впродовж двох годин. Знову поставити на вогонь, після закипання варити пів години, помішуючи. Розлити у стерилізовані банки і закрутити.

Варення з полуниці з бананом

  • 1 кг полуниці
  • 1 кг цукру
  • 3 банани.

Підготовлені ягоди засипати цукром і залишити на 5-6 годин, щоб вони пустили сік. Щоб прискорити процес, кожні 20-30 хвилин потрібно перемішувати ягоди дерев’яною лопаткою. Каструлю з полуницею поставити на газову плиту, довести до кипіння та варити на невеликому вогні 5 хвилин, регулярно помішуючи та знімаючи піну. Каструлю з ягодами зняти з плити і дати охолонути. Потім знову довести до кипіння та варити на слабкому вогні 5 хвилин. Після цього знов зняти з плити і залишити вихолоняти. Залишається поставити варення на плиту ще раз, довести до кипіння, додати порізані банани, перемішати. Варити, доки варення набуде бажаної густини (приблизно 20 хвилин). Варення розлити у стерилізовані банки та закрутити.

Желейне повидло

Саме таким воно вийде, якщо в ягідне пюре (полуниця, пропущена крізь сито чи збита на блендері) додати пюре зі смородини або яблук (у них багато пектину). На 1 кг полуничного пюре потрібно взяти 0,5 л пюре зі смородини чи яблук, 1 кг цукру. Повидло варити до необхідної густини. Потім розлити в банки і закрутити.

Джем

На 1 кг полуниці потрібно 1 кг цукру.

Полуницю подрібнити на блендері, додати цукор і поставити на вогонь. Довести інгредієнти до кипіння і зняти піну. Через 5 хвилин після закипання прибрати каструлю з вогню, накрити кришкою і залишити до повного охолодження. Після цього поставити на вогонь і кип’ятити на слабкому вогні 10 хвилин, потім знов зняти з плити для охолодження і втретє кип’ятити впродовж 10 хвилин. Після цього його можна розкладати по банках.

Полуничний джем можна зварити відразу протягом 30 хвилин, а не в три прийоми. Але тоді вітамінний склад буде значно біднішим, а аромат – помітно слабшим.

КУПИТИ

У нашому магазині он-лайн версія всього за 10 грн.

Конфітюр

  • 1 кг полуниці
  • 0,5 кг цукру
  • 3 ст. ложки сухого желатину
  • 4 ст. ложки лікеру (для легкого солодкого смаку).

Ягоди помістити у каструлю, засипати желатином і цукром. Якщо серед основної маси ягід трапляються доволі крупні, їх варто розрізати навпіл. Поставити складові на добу в холодильник, час від часу перемішуючи. Потім варити цю полуничну масу не більше ніж 4 хвилини. Додати лікер і ретельно перемішати. Конфітюр по банках розливають гарячим і закручують.

Ніжне желе

  • 1 кг полуниці
  • 1,5 кг цукру
  • 1,5 ч. ложки лимонної кислоти.

Ягоди треба засипати цукром (береться половина). Після появи соку висипати іншу частину цукру, поставити на вогонь і довести до кипіння. Постійно помішуючи, варити протягом 15 хвилин.

Лимонну кислоту розводять у гарячому сиропі та виливають у підготовлене желе. Все разом проварити ще протягом 5 хвилин, постійно помішуючи. Желе розлити у стерилізовані банки, закрутити, поставити їх догори дном, а потім зберігати у прохолодному місці.

Цукати

  • 1 кг полуниці
  • 800 г цукру
  • 1 л води.

Цукор розтопити у воді та довести до кипіння. Ягоди опустити у киплячий сироп і варити близько 10 хвилин. Відкинути на друшляк і дати стекти сиропу. Потім розкласти полуницю на деко і помістити у духовку при температурі 35-45°С. Ягоди мають добре підсушитися, але так, щоб плоди не втратили еластичність. Готові полуничні цукати скласти в стерилізовані банки і закрутити.

Компот

Весь асортимент полуничних заготівель був би не повним без ароматного та освіжаючого компоту. Напій добре зберігає природний смак полуниці та гарно втамовує спрагу. Для його приготування краще підходять тугі сорти полуниці.

У кожну стерилізовану трилітрову банку покласти близько 0,5 л полуниці, залити кип’ятком. Через 10 хвилин злити цю воду з банок і поставити в каструлі кип’ятити. У кожну банку додати по 300 г цукру, залити полуничним кип’ятком. За бажанням у банку можна додати по кілька листочків м’яти.

Віта КОНОВАЛЕНКО.

Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту

Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram

Також читати:

Оставьте ответ