Овочеві котлети

Овощные котлеты
Реклама

Читати російською мовою

Зміст

  1. З кабачків
  2. Бурякові
  3. Морквяні
  4. Картопляні з сиром
  5. Вегетаріанські
  6. Баклажани, запечені з язиком

Ми звикли до того, що котлети зазвичай готують з м’яса: свинячого, яловичого, баранячого, пташиного… В крайньому випадку – рибні або печінкові. А овочеві не пробували? Даремно! Адже вони не менш смачні та корисні. Спробуйте – і не пошкодуєте, повинні сподобатися і дорослим, і дітям, і дієтикам, і діабетикам. Та й повсякденне меню стане більш різноманітним.

З кабачків

  • 800 г кабачків
  • 1-2 зубчики часнику
  • 1 яйце
  • 50 г твердого сиру
  • 3-5 ст. ложок борошна
  • 200 г панірувальних сухарів
  • сіль, чорний мелений перець, зелень, рослинна олія для смаження.

Кабачки вимийте і натріть на дрібній або середній тертці. Посоліть за смаком, перемішайте і залиште на 25-30 хвилин, щоб вони пустили сік. Потім сік, що виділився, злийте, а самі кабачки добре відіжміть. Чим більше соку зіллєте, тим менше борошна потім використаєте. Додайте до кабачків мелений чорний перець, подрібнені часник, зелень, натертий на тертці сир і вбийте яйце. (За бажанням ще можна додати 1 натерту картоплину, сік з неї теж потрібно віджати і злити).

Поступово додаючи борошно, замішайте масу достатньої щільності для формування котлет. Змочіть руки в холодній воді і наліпіть котлети, обвалявши кожну в панірувальних сухарях.

Обсмажте готові котлети на розігрітій сковороді з обох боків до утворення рум’яної скоринки. Подавати зі сметаною.

Бурякові

  • 2-3 буряка середніх розмірів
  • 1 яйце
  • 100 г манної крупи
  • 3 зубчики часнику
  • 0,5 ч. ложки солі
  • чорний мелений перець – за смаком
  • рослинна олія для смаження.

Буряк добре вимити, помістити в каструлю, залити водою і поставити на вогонь. Довести до кипіння і варити 35-40 хвилин. Потім буряк остудити, очистити і натерти на середній тертці. Подрібнити часник (або видавити через прес). У глибокий посуд викласти буряк і часник, всипати туди манну крупу і розбити яйце. Посолити і поперчити за смаком. Добре перемішати.

Буряковий фарш викладати на розігріту з олією сковороду звичайною столовою ложкою. Обсмажувати котлети 4-5 хвилин з кожного боку на помірному вогні. Подавати з картопляним пюре, поливши сметаною.

Морквяні

  • 500 г моркви
  • 60 мл молока
  • 20 г вершкового масла
  • 30 г манної крупи
  • 1 яйце
  • 2 ст. ложки панірувальних сухарів
  • сіль – за смаком
  • рослинна олія для смаження.

Моркву очистити і натерти на середній тертці. Викласти її в сотейник і влити молоко. Додати вершкове масло, посолити за смаком. Поставити сотейник на мінімальний вогонь і тушкувати моркву до готовності протягом 20 хвилин. Коли морква буде готова, всипати в отриману суміш манну крупу і продовжувати варити ще 5-7 хвилин. Після цього морквяну суміш викласти з сотейника і дати їй охолонути, щоб отриманий фарш можна було брати руками і формувати з нього котлети. Додати до фаршу яйце і добре вимісити. Потім беремо потроху фаршу і формуємо з нього котлети потрібного розміру. Обвалюємо їх у панірувальних сухарях. Викладаємо котлети на змащене олією деко і поміщаємо в розігріту до 180°С духовку на 15 хвилин.

Можна приготувати такі морквяні котлети і на сковороді. Ставимо її на помірний вогонь, наливаємо рослинну олію і обсмажуємо з обох боків до утворення рум’яної скоринки по 3-4 хвилини з кожного.

КУПИТИ

У нашому магазині он-лайн версія всього за 10 грн.

Картопляні з сиром

  • 600 г картоплі
  • 50 г твердого сиру
  • 1 яйце
  • 2-3 ст. ложки борошна
  • 1-2 ст. ложки рослинної олії
  • сіль – за смаком.

Картоплю очистити і вимити, помістити в каструлю з підсоленою водою і відварити до готовності. Воду злити, картоплю розім’яти товкачем або виделкою до утворення пюре. Додати яйце і тертий сир, посолити і поперчити за смаком. Додати борошно і добре перемішати.

Мокрими руками сформуйте котлети, злегка обваляйте їх у борошні, яке надасть їм красивої форми і рум’яної скоринки. Розігрійте сковороду з олією і обсмажте котлети з обох боків.

Вегетаріанські

  • 400 г кабачків
  • 200 г рису
  • 100 г борошна
  • 100 мл рослинної олії для смаження
  • прянощі, сіль, свіжий кріп – за смаком.

Рис відварити в підсоленій воді до готовності, промити холодною водою. Остудити до кімнатної температури. Кабачки вимити, очистити і натерти на крупній тертці (молоденькі можна терти разом зі шкіркою). Додати борошно, прянощі (куркума, чорний мелений перець, паприка, карі тощо), сіль, дрібно нарізаний зелений кріп, все добре вимішати до отримання однорідної маси. Сформувати невеликі котлети і обваляти їх у борошні. Обсмажувати з обох боків у великій кількості рослинної олії. Викласти на плоске блюдо, встелене паперовими серветками. Подавати гарячими.

Г. А. ЗУБКОВА, м. Жовті Води
Дніпропетровської обл.

Фірмова страва від «Хазяїна»

Баклажани, запечені з язиком

  • 1 невеликий відварений язик
  • 1 великий баклажан
  • 50 г твердого сиру
  • 1 яйце
  • 2 ст. ложки сметани (або майонезу)
  • 50 г ядер волоських горіхів
  • сіль, спеції, часник, зелень – за смаком.

Баклажан наріжте кружальцями середньої товщини і покладіть на 30 хвилин у воду. Потім обсмажте на невеликій кількості олії і викладіть на паперовий рушник. Яйце збийте зі сметаною (майонезом), часником, спеціями і сіллю. Язик наріжте скибочками. У форму для запікання викладіть внапуск, чергуючи, кружальця баклажана і язика. Підсолити, полийте яєчною сумішшю, посипте рубаними волоськими горіхами і натертим сиром. Запікайте в духовці при температурі 180°С протягом 15 хвилин. Перед подачею посипте подрібненою зеленню.

Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту

Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram

Також читати:

Оставьте ответ