Зміст
Сир – звичний для нас продукт. Але дуже часто просто сир їсти не хочеться. Але, як показує практика, з нього можна зробити масу найрізноманітніших страв, від яких не те що дітвору, дорослих за вуха не відтягнеш.
Пиріг з маком
- 500 г сиру
- 450 г борошна
- 425 мл молока
- 320 г цукру
- 300 г маку
- 175 г м’якого вершкового масла
- 2 яйця
- 2 великих яблука
- 75 г родзинок
- 50 г манки
- 50 г рослинної олії
- 2 пакетика ванільного цукру
- 7 г сухих дріжджів
- 0,25 ч. ложки солі.
Приготуйте тісто: просійте в глибокий посуд 250 г борошна, додайте дріжджі, 40 г цукру, дрібку солі та пакетик ванільного цукру. Потім влийте 125 мл теплого молока і рослинну олію. Все перемішайте і замісіть тісто. Готове тісто накрийте рушником і поставте на 30 хвилин у тепле місце.
Приготуйте начинку: мак залийте окропом на кілька хвилин, потім воду злийте, додайте 150 г цукру і перемішайте. Яблука очистіть від шкірки і серцевини, наріжте невеликими кубиками, складіть у миску і збризніть лимонним соком. З’єднайте яблука з маком і добре перемішайте, щоб їх шматочки рівномірно розподілилися по всьому об’єму маку. Сир протріть через сито. У каструльці доведіть до кипіння 300 мл молока з 40 г цукру, пакетиком ванільного цукру і дрібкою солі. Всипте манку і проваріть до загустіння. Зніміть з вогню, додайте 50 г вершкового масла і перемішайте. У теплу манку вбийте 2 яйця і ретельно вимішайте. Отриману масу розділіть на дві рівні частини. До однієї половини манки додайте сир і перемішайте. Половину, що залишилася, введіть у макову масу.
Формування пирога: форму великого діаметру з високими бортиками застеліть пекарським папером і змастіть олією. Тісто розкачайте у велике коло викладіть у форму, оформивши бортики до верху форми. На дно викладіть шар макової начинки, зверху – сирну. Решту 200 г борошна, 90 г цукру і 125 г вершкового масла перетріть руками до утворення крихти і закрийте нею поверхню пирога. Залиште на 30 хвилин в теплому місці.
Випікайте в розігрітій до 160°С духовці 50-70 хвилин. Готовий пиріг трохи охолодіть у формі. Потім вийміть з неї і повністю охолодіть на решітці.
Сирники в духовці
- 500 г сиру
- 2 склянки борошна
- 4 ст. ложки цукру
- 2 яйця
- 1 ч. ложка розпушувача
- 1 пакетик ванільного цукру
- рослинна олія для змазування дека.
Сир візьміть не сухий, але трохи кислий. В окремий посуд викладіть сир і додайте до нього просіяне з розпушувачем борошно, цукор, ванільний цукор і яйця. До речі, за бажанням можна додати родзинки або будь-які інші сухофрукти. Масу добре вимішайте до однорідності. З отриманого тіста мокрими руками сформуйте кульки і приплюсніть їх. Викладіть сирники на деко, змащене олією так, щоб між ними обов’язково залишався проміжок, оскільки в процесі готування їх розміри збільшаться за рахунок розпушувача. Випікайте в розігрітій до 180°С духовці 20-30 хвилин. Подавайте, присипавши цукровою пудрою.
КУПИТИ
Шоколадний плавлений сир
- 500 г сиру
- 100 г чорного гіркого шоколаду
- 50 г цукру
- 50 г вершкового масла
- 1 яйце
- 20 г (2 ст. ложки) какао-порошку
- 0,5 ч. ложки соди
- 0,3 ч. ложки солі.
Беріть сир хорошої якості, краще домашній, жирний. До сиру додайте яйце, сіль, соду, цукор і перебийте занурювальним блендером до однорідності. Якщо блендера немає – попередньо пропустіть сир через сито. До відома, сода потрібна для того, щоб сир розплавився на водяній бані.
Отриману масу відправте на водяну баню і безперервно помішуйте до повного розплавлення сиру і перетворення його на рідку однорідну масу (приблизно хвилин 10). Потім додайте розламаний на шматочки шоколад і какао-порошок (через невелике сито, щоб не утворився величезний клубок). Віночком перемішайте масу до однорідності. Зніміть посуд з вогню і додайте вершкове масло. Перемішайте до його повного розчинення. Коли маса стане тепленькою, перелийте сир в підготовлений контейнер і впритул з поверхнею маси закрийте харчовою плівкою. Відправте в холодильник до повного застигання. Зберігайте в холодильнику до 5 днів. Подавайте до чаю або кави.
Печиво без яєць
- 200 г сиру
- 150 г борошна
- 50 г цукру
- 50 г вершкового масла 50 мл рослинної олії
- 1 ч. ложка розпушувача
- 1 пакетик ванільного цукру.
Протріть сир через сито, з’єднайте його з рослинною олією і розтопленим вершковим маслом. Додайте ванільний цукор і перемішайте до однорідності (можна занурювальним блендером). Борошно просійте, додайте розпушувач і з’єднайте з сирною сумішшю. Замісіть тісто. Сформуйте печиво: на притрушеній борошном робочій поверхні розкачайте тісто в пласт товщиною 2-3 мм. Виріжте вирубкою для тіста або за допомогою склянки кружальця. Приготуйте присипку з цукру (і/або тростинного цукру). Умочіть спочатку повністю одну сторону кружальця, складіть навпіл (всередину цукром), потім половинку (складіть цукром всередину) і четвертинку (одну сторону – це буде верх). Готове печиво викладіть на застелене пергаментом деко. Випікайте 15 хвилин у розігрітій до 210°C духовці.
Ірина СЕЛЮТІНА.
Донецька обл.
Купуйте електронні версії наших нових видань
Що дає підписка на оновлення нашого сайту
Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram
Також читати:
- Подарунок із лісу
- Овочеві котлети
- Цілющі ягоди калини незамінні у зимових заготівлях
- Горобина – користь і смак