Гірчиця – це приємна гіркота

0
81
Горчица - это приятная горечь
Реклама

Читати російською мовою

Зміст

  1. У лікувальних цілях
    1. Гірчичне полоскання
    2. Як зробити гірчичники в домашніх умовах
    3. Зміцнюємо волосся і позбавляємося лупи
  2. У кулінарних рецептах
    1. Гірчиця «Англійська»
    2. Соус «Ремулад»
    3. Оселедець з гірчичною заправкою
  3. В побуті
    1. Чистимо, миємо, знежирюємо посуд, кахель, раковини, ванни, унітази
    2. Гірчиця-плямовивідник
    3. Прання білизни
  4. В саду і на городі
    1. Проти клопів, кліщів, гусениць, слимаків, попелиць
    2. Для профілактики ураження борошнистою росою і цибулевою мухою

Гірчиця – це чудова рослина, яка є дієвим лікарським засобом, широко застосовуваним у народній медицині, смачною і гострою приправою, активно використовуваною в кулінарії, вона – незамінна помічниця в домашньому господарстві, в саду і на городі.

У лікувальних цілях

Для гірчичних обгортань 20-30 г порошку розчиняють у воді (38°С) і залишають на пів години в темному місці. Потім додають до розчину трохи гарячої води, опускають у нього тонку пелюшку. Перед процедурою її злегка охолоджують і проводять обгортання, залишаючи відкритою область серця. Сеанс триває 10-15 хвилин. Після обтирають шкіру і наносять тонкий шар вазеліну.

При хронічних бронхітах, радикулітах, грипі, ГРЗ, ГРВІ, а також для поліпшення стану шкіри рекомендується застосування гірчичних ванн. Беруть 100-200 г порошку на ванну об’ємом 200 л. Гірчицю заздалегідь розчиняють у воді 38°С до консистенції рідкої сметани і вливають у заповнену водою ємкість. Температура гірчичних ванн має бути 36-38°С, тривалість прийому – 
5-10 хвилин. Потім потрібно обмитися теплою водою і полежати в ліжку, загорнувшись ковдрою, 1-1,5 години.

Гірчичне полоскання

Змішують 1 ст. ложку насіння гірчиці, 2-3 ст. ложки лимонного соку, по 1 ст. ложці солі та меду, заливають 300 мл води і доводять до кипіння. Остуджують і використовують для полоскання горла 2-3 рази на день.

Як зробити гірчичники в домашніх умовах

Порошок гірчиці змішують у рівних частинах з сухим борошном, перемішують, заливають окропом, направляючи його тонкою цівкою і постійно помішуючи. Отриману густу кашку наносять на половинку бавовняної тканини і прикривають іншою половинкою.

Глибокий прогріваючий ефект від дії гірчиці підвищує опірність організму простудних та інших захворювань, а також покращує стан нервової системи.

Зміцнюємо волосся і позбавляємося лупи

25-50 г гірчичного порошку заливають теплою водою і при постійному помішуванні розводять до однорідної кашки. Рівномірно наносять на корені волосся і укутують. Через 10-15 хвилин прополіскують волосся без шампуню і просушують.

У кулінарних рецептах

Гірчиця «Англійська»

  • 100 г гірчичного порошку
  • 50 г цукру
  • 250 г легкого вина
  • 25 г міцного виноградного оцту
  • 1 ст. ложка цедри лимона

Цукор перетирають з цедрою і заливають вином. Розчин вливають у порошок і перемішують. Масу витримують 2 дні та потім додають оцет.

Соус «Ремулад»

  • 200 г майонезу
  • 20 г лимонного соку
  • 2 маринованих огірка
  • 5 г 
гірчичного порошку
  • 5 г цукру
  • 10 г ікри (минтая, судака, сазана)
  • сіль
  • перець.

Майонез перемішують з гірчицею, соком лимона, дрібно рубаними огірками, рибною ікрою, цукром, солять і перчать. При подачі злегка розбавляють водою.

Оселедець з гірчичною заправкою

  • 2 оселедця середнього розміру (по 200-250 г)
  • 1 ріпчаста цибулина
  • 2 зварених круто яйця
  • 2 свіжих помідора
  • 1 ст. ложка подрібненої зеленої цибулі
  • зелень петрушки.
  • Для заправки:
    • 1 ч. ложка столової гірчиці
    • 1 ч. ложка цукру
    • 1 жовток відвареного яйця
    • щіпка солі
    • 4 ст. ложки 3%-вого оцту
    • 2 ст. ложки рослинної олії
    • перець – за смаком.

Оселедець обробляють на філе без шкіри і кісток, складають їх парно, нарізають поперек або навскіс шматочками і викладають на блюдо, зверху посипавши зеленою цибулею. Ріпчасту цибулю нарізають кільцями, ошпарюють окропом і швидко охолоджують. Яйця рубають, помідори нарізають кружальцями. Розміщують гарнір навколо оселедця на блюді.

Заправка: жовток розтирають з гірчицею, додають цукор, сіль, поступово вливають олію, оцет, перчать і добре збивають. Заливають цією заправкою продукти на блюді та прикрашають гілочками зелені.

Щоб захистити овочі від цвілі, при засолюванні огірків, помідорів і перцю 100 г порошку розчиняють у 10 л води і цим розчином заливають овочі, що засолюють. При засолюванні капусти – верхній шар покривають марлею і засипають гірчичним порошком.

Щоб при смаженні м’ясо вийшло м’яким, його змащують готовою гірчицею і залишають на 2 години. Воно буде не тільки м’яким, але і соковитим.

В побуті

Чистимо, миємо, знежирюємо посуд,
кахель, раковини, ванни, унітази

Наносять гірчичний порошок на вологу тканину, протирають забруднену поверхню і змивають водою.

Гірчиця-плямовивідник

Насипають на жирну пляму сухий порошок і дають йому добре вбратися в тканину. Потім накладають на це місце пасту з розведеного водою гірчичного порошку, яку залишають на 15 хвилин. Після цього річ випирають і прополіскують.

Прання білизни

200 г гірчичного порошку заливають 10 л води і настоюють 3 години. Потім розчин зливають, нагрівають до 40° С і перуть в ньому забруднені речі. Після прання гірчицею речі практично не линяють і сідають набагато менше, ніж від використання звичайного прального порошку.

В саду і на городі

Проти клопів, кліщів, гусениць, слимаків, попелиць

30-40 г порошку заливають 1 л води 30-50°С і перемішують. Настоюють 2-3 доби в щільно закритому посуді. Перед застосуванням розбавляють теплою водою в співвідношенні 1:4 і обробляють масові скупчення комах-шкідників.

Для профілактики ураження
борошнистою росою і цибулевою мухою

1/2 склянки йодованої солі та стільки ж гірчичного порошку розводять у 10 л води. Цим складом обробляють рослини.

Щоб захистити кімнатні рослини від шкідників, також застосовують гірчицю. Беруть 10 г порошку, заливають 1 л води і настоюють 2 доби. Отриманий розчин проціджують та обприскують рослини і ґрунт в горщику.

Людмила КУРГАН.

Веббанер Хозяин Укрпошта
Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту

Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram

Також читати:

Оставьте ответ