Зміст
Гірчиця – це чудова рослина, яка є дієвим лікарським засобом, широко застосовуваним у народній медицині, смачною і гострою приправою, активно використовуваною в кулінарії, вона – незамінна помічниця в домашньому господарстві, в саду і на городі.
У лікувальних цілях
Для гірчичних обгортань 20-30 г порошку розчиняють у воді (38°С) і залишають на пів години в темному місці. Потім додають до розчину трохи гарячої води, опускають у нього тонку пелюшку. Перед процедурою її злегка охолоджують і проводять обгортання, залишаючи відкритою область серця. Сеанс триває 10-15 хвилин. Після обтирають шкіру і наносять тонкий шар вазеліну.
При хронічних бронхітах, радикулітах, грипі, ГРЗ, ГРВІ, а також для поліпшення стану шкіри рекомендується застосування гірчичних ванн. Беруть 100-200 г порошку на ванну об’ємом 200 л. Гірчицю заздалегідь розчиняють у воді 38°С до консистенції рідкої сметани і вливають у заповнену водою ємкість. Температура гірчичних ванн має бути 36-38°С, тривалість прийому – 5-10 хвилин. Потім потрібно обмитися теплою водою і полежати в ліжку, загорнувшись ковдрою, 1-1,5 години.
Гірчичне полоскання
Змішують 1 ст. ложку насіння гірчиці, 2-3 ст. ложки лимонного соку, по 1 ст. ложці солі та меду, заливають 300 мл води і доводять до кипіння. Остуджують і використовують для полоскання горла 2-3 рази на день.
Як зробити гірчичники в домашніх умовах
Порошок гірчиці змішують у рівних частинах з сухим борошном, перемішують, заливають окропом, направляючи його тонкою цівкою і постійно помішуючи. Отриману густу кашку наносять на половинку бавовняної тканини і прикривають іншою половинкою.
Глибокий прогріваючий ефект від дії гірчиці підвищує опірність організму простудних та інших захворювань, а також покращує стан нервової системи.
Зміцнюємо волосся і позбавляємося лупи
25-50 г гірчичного порошку заливають теплою водою і при постійному помішуванні розводять до однорідної кашки. Рівномірно наносять на корені волосся і укутують. Через 10-15 хвилин прополіскують волосся без шампуню і просушують.
У кулінарних рецептах
Гірчиця «Англійська»
- 100 г гірчичного порошку
- 50 г цукру
- 250 г легкого вина
- 25 г міцного виноградного оцту
- 1 ст. ложка цедри лимона
Цукор перетирають з цедрою і заливають вином. Розчин вливають у порошок і перемішують. Масу витримують 2 дні та потім додають оцет.
Соус «Ремулад»
- 200 г майонезу
- 20 г лимонного соку
- 2 маринованих огірка
- 5 г гірчичного порошку
- 5 г цукру
- 10 г ікри (минтая, судака, сазана)
- сіль
- перець.
Майонез перемішують з гірчицею, соком лимона, дрібно рубаними огірками, рибною ікрою, цукром, солять і перчать. При подачі злегка розбавляють водою.
Оселедець з гірчичною заправкою
- 2 оселедця середнього розміру (по 200-250 г)
- 1 ріпчаста цибулина
- 2 зварених круто яйця
- 2 свіжих помідора
- 1 ст. ложка подрібненої зеленої цибулі
- зелень петрушки.
- Для заправки:
- 1 ч. ложка столової гірчиці
- 1 ч. ложка цукру
- 1 жовток відвареного яйця
- щіпка солі
- 4 ст. ложки 3%-вого оцту
- 2 ст. ложки рослинної олії
- перець – за смаком.
Оселедець обробляють на філе без шкіри і кісток, складають їх парно, нарізають поперек або навскіс шматочками і викладають на блюдо, зверху посипавши зеленою цибулею. Ріпчасту цибулю нарізають кільцями, ошпарюють окропом і швидко охолоджують. Яйця рубають, помідори нарізають кружальцями. Розміщують гарнір навколо оселедця на блюді.
Заправка: жовток розтирають з гірчицею, додають цукор, сіль, поступово вливають олію, оцет, перчать і добре збивають. Заливають цією заправкою продукти на блюді та прикрашають гілочками зелені.
Щоб захистити овочі від цвілі, при засолюванні огірків, помідорів і перцю 100 г порошку розчиняють у 10 л води і цим розчином заливають овочі, що засолюють. При засолюванні капусти – верхній шар покривають марлею і засипають гірчичним порошком.
Щоб при смаженні м’ясо вийшло м’яким, його змащують готовою гірчицею і залишають на 2 години. Воно буде не тільки м’яким, але і соковитим.
В побуті
Чистимо, миємо, знежирюємо посуд,
кахель, раковини, ванни, унітази
Наносять гірчичний порошок на вологу тканину, протирають забруднену поверхню і змивають водою.
Гірчиця-плямовивідник
Насипають на жирну пляму сухий порошок і дають йому добре вбратися в тканину. Потім накладають на це місце пасту з розведеного водою гірчичного порошку, яку залишають на 15 хвилин. Після цього річ випирають і прополіскують.
Прання білизни
200 г гірчичного порошку заливають 10 л води і настоюють 3 години. Потім розчин зливають, нагрівають до 40° С і перуть в ньому забруднені речі. Після прання гірчицею речі практично не линяють і сідають набагато менше, ніж від використання звичайного прального порошку.
В саду і на городі
Проти клопів, кліщів, гусениць, слимаків, попелиць
30-40 г порошку заливають 1 л води 30-50°С і перемішують. Настоюють 2-3 доби в щільно закритому посуді. Перед застосуванням розбавляють теплою водою в співвідношенні 1:4 і обробляють масові скупчення комах-шкідників.
Для профілактики ураження
борошнистою росою і цибулевою мухою
1/2 склянки йодованої солі та стільки ж гірчичного порошку розводять у 10 л води. Цим складом обробляють рослини.
Щоб захистити кімнатні рослини від шкідників, також застосовують гірчицю. Беруть 10 г порошку, заливають 1 л води і настоюють 2 доби. Отриманий розчин проціджують та обприскують рослини і ґрунт в горщику.
Людмила КУРГАН.
Купуйте електронні версії наших нових видань
Що дає підписка на оновлення нашого сайту
Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram
Також читати:
- Народні засоби лікування демодекозу у собак
- Кавові акценти
- Несолодкі страви з гарбуза
- Яблучний бенкет