Зміст
- Медові пряники в глазурі
- Медові на кефірі з корицею та імбиром
- Тульський по-домашньому
- Найпопулярніші варіанти глазурі
Обов’язковою складовою пряників є прянощі: кориця, аніс, ваніль, гвоздика, кардамон, мускатний горіх. Від цього й назва такої солодкої випічки. Сьогодні пряники краще готувати вдома. Адже ці домашні смаколики зовсім інші – ароматні, з добре вираженим смаком та ще й з натуральних продуктів. Це не просто медові коржики, а справжнє кулінарне мистецтво.
Пряники бувають прості, подарункові, іменинні, весільні, новорічні та навіть сувенірні, але об’єднує випічку пряний смак та аромат, коричневий відтінок, особлива консистенція тіста і нанесена поверх глазур. За смаком пряники є імбирні, медові, тульські, м’ятні та класичні. Домашні пряники різняться за складом тіста. За основу беруть кефір або сметану, молоко чи воду.
Борошно слід просіяти – це зробить випічку повітряною. Для пряників найкраще використовувати житнє борошно. Щоб вони вийшли дуже м’якими і ніжними, у рецепті можна використати кефір. Чим він свіжіший, тим краще.
Якщо тісто буде вологим, воно попливе при випіканні. Занадто сухе – потріскається у духовці. Але однозначно – тісто має вийти м’яким. Бо з крутого вироби будуть жорсткими і не надто смачними. Тому готувати його слід тільки з інгредієнтів кімнатної температури. Причому випікати їх відразу, не даючи тісту лежати. Це не стосується медових пряників – тісто для їх випікання має постояти в холодильнику 6 годин. Щоб випічка не пригоріла, деко потрібно змастити олією чи застелити пергаментом.
Ідеальне співвідношення пряникових спецій: 55% – кориця, 10% – мускатний горіх, бодян, гвоздика, духмяний перець, 5% – кардамон. Цукру можна додати більше або менше, а основних інгредієнтів має бути строго за рецептурою. До будь-якого рецепту завжди можна додати апельсинову цедру, родзинки, марципан – вони чудово поєднуються із спеціями. Як розпушувач можна використовувати коньяк (близько 30 мл на 0,5 кг борошна).
КУПИТИ
Щоб медові пряники мали неповторний аромат і насичений смак, підійде гречаний мед. Якщо він зацукрився, додавати його слід у рідкому виді. Але не слід допускати перегрівання меду, бо він не лише втратить свої натуральні властивості, а й набуде непритаманного йому смаку.
Перед випіканням пряники бажано змастити жовтком чи молоком – для більш насиченого і рум’яного кольору. Глазур для пряників слід робити безпосередньо перед намазуванням. Зазвичай, для неї використовують цукор, але з цукровою пудрою глазур буде ніжнішою.
Аби процес перемазування зробити швидшим, можна вилити глазур у харчовий контейнер, висипати туди пряники, накрити кришкою і добре струснути. Коли глазур трішки підсохне, дістати пряники з контейнера. Цукровою помадкою пряники покривають саме для того, щоб подовжити термін їх зберігання. Глазур не дає волозі випаровуватися – через це пряники тривалий час залишаються м’якими.
Якщо після того, як проткнули випічку зубочисткою або сірником, вона залишається сухою, пряники готові. А щоб вони були свіжішими якомога довше, зберігати їх варто в герметичній посудині.
Медові пряники в глазурі
- 480 г борошна
- 200 г цукру
- 50 г меду
- 50 г вершкового масла
- 0,5 пачки розпушувача тіста
- 0,5 склянки води
- 1 яйце
- кориця – на смак.
Для глазурі:
-
- білок одного яйця
- 100 г цукрової пудри
- 2 ст. ложки гарячого молока.
На дно сотейника всипати 1 ст. ложку цукру і поставити на середній вогонь. Коли цукор розплавиться і стане темним, додати 0,5 склянки окропу та ретельно розмішати. Додати спеції, решту цукру і мед. Дати суміші охолонути та додати борошно, яйце, масло й замісити тісто.
Розігріти духовку до 220°С. Сформувати з тіста невеликі прянички, викласти на змащений маслом пергамент, залишивши між ними відстань 2 см. Випікати 10-15 хвилин.
Для приготування глазурі збити білок з цукровою пудрою, додати гаряче молоко. Пряники, які охолонули, викласти у глибоку чашу, полити глазур’ю, закрити кришкою і добре струснути. Потім знов відправити у духовку, аби підсушити на слабкому вогні впродовж 5 хвилин.
Медові на кефірі з корицею та імбиром
- 400 г борошна цільнозернового
- 50 г борошна пшеничного білого
- 150 мл кефіру
- 40 мл олії соняшникової рафінованої
- 100 г цукру
- 3 ст. ложки меду
- 1 яйце
- 1 лимон
- 1 дрібка солі
- 0,5 ч. ложки соди
- 1 ч. ложка кориці меленої
- 1 ч. ложка імбиру сухого меленого
- 1 дрібка кардамону меленого
- 3-4 ст. ложки цукрової пудри.
Налити кефір у глибоку миску, додати цукор і яйце – все збити. Влити олію та збити повторно, а після цього додати мед. Насипати склянку борошна й соду – на неї додати ложку лимонного соку та перемішати. Додати імбир, корицю й кардамон.
Поступово додавати борошно й перемішувати. Замісити м’яке тісто. Відокремлену частину тіста посипати борошном та розкатати завтовшки 7 мм. Формою видавити пряники. Перекласти їх на деко, накрите пекарським папером, та помістити у духовку. Випікати при температурі 180-190°С близько 18-20 хвилин.
Тульський по-домашньому
- 3 склянки борошна
- 0,5 склянки цукру
- 2 яйця
- 100 г масла вершкового
- 0,5 банки згущеного молока вареного
- 3 ст. ложки меду
- 1 ч. ложка соди
- трохи кориці, мускатного горіха, імбиру.
Змішати масло, мед і цукор та разом розігріти. Дати охолонути. Додати трохи борошна, розбити яйця, покласти спеції й змішати. Засипати решту борошна. Замісити густе еластичне тісто. Залишити на кілька годин.
Тісто поділити на дві частини, кожну розкатати. На одну частину покласти начинку (згущене молоко чи повидло) та накрити іншою, краї з’єднати. Випікати у попередньо розігрітій до 200°С духовці впродовж 15 хвилин.
Віта КОНОВАЛЕНКО.
Найпопулярніші варіанти глазурі
- 100 г шоколадної плитки розламати на кубики і розтопити на повільному вогні. Отриману масу розбавити трьома ложками окропу. Додати невеликий брусочок вершкового масла, пів склянки цукрової пудри. Все перемішати до однорідності.
- 0,5 кг цукру залити водою (500-700 мл) і варити на слабкому вогні до загустіння, знімаючи піну. У глазур можна додати харчовий барвник.
Купуйте електронні версії наших нових видань
Що дає підписка на оновлення нашого сайту
Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram
Також читати:
- Ікра грибна оригінальна
- Картопля на вашому столі
- Яблучний бенкет
- Мультиварка чи пароварка: що краще?