Зміст
Хоча історія картоплі й не йде корінням в дохристиянське минуле наших предків-слов’ян, однак, закріпившись на знову зайнятій у ХVIII столітті території, цей овоч не здає своїх позицій. Готувати його можна по-різному і любов до нього у нас, можна сказати, в крові.
Картопляне карі
- 1 кг картоплі
- 300 г сиру
- 250 мл молока
- 4-5 ст. ложки топленого вершкового масла
- 1 ст. ложка карі
- 1 ст. ложка насіння коріандру
- 4 лаврові листки
- 1 ч. ложка солі
- 0,3 ч. ложки чорного меленого перцю.
Картоплю очистьте і наріжте великими шматками. У сковороді розігрійте вершкове масло і обсмажте його до рум’яної скоринки. Після цього додайте сир, молоко, сіль і спеції. Перемішайте. Накрийте кришкою, тушкуйте на маленькому вогні до тих пір, поки сир і молоко не з’єднаються, перетворившись на однорідну масу. Подавайте гарячим, прикрасивши нарубаною зеленню.
Крокет
- 100 г твердого сиру
- 50 мл молока
- 4 картоплини
- 2 яйця
- 4-6 ст. ложки борошна
- 1 ст. ложка вершкового масла
- 1 ч. ложка спецій для картоплі
- панірувальні сухарі
- сіль – на смак
- рослинна олія (для фритюру).
Картоплю очистьте, відваріть до готовності в підсоленій воді. Молоко підігрійте. Готову картоплю розімніть у пюре з молоком, вершковим масло, сіллю і спеціями. Сир натріть на тертці, всипте в пюре і перемішайте.
До речі, сир можна не натирати на тертці, а нарізати на кубики за числом кульок і помістити всередину кожної з них.
Отриману масу остудіть, вбийте одне яйце і ще раз добре перемішайте. Борошно просійте через сито і поступово введіть у картопляну масу. Замісіть однорідне тісто і скачайте його в ковбаску. Картопляну «ковбаску» наріжте скибочками і з кожної сформуйте невелику кульку. В окремій чашці злегка збийте виделкою яйце, що залишилося, занурте в нього крокети, запаніруйте в сухарях і обсмажте в добре розігрітому фритюрі. Готові крокети викладіть на паперові рушники, щоб видалити зайвий жир. Подавайте в гарячому вигляді з гірчицею або будь-яким іншим соусом.
Щоб визначити ступінь нагріву олії, киньте в неї шматочок хліба: якщо вона зашипить – олія вже готова до смаження, не зашипить – потрібно ще підігріти. Але якщо олія починає диміти, значить, вона розігрілася вище 200°С, а це вже багато.
Кугеліс
- 2 кг картоплі
- 500 г свіжого сала
- 1 склянка молока
- 2 цибулини
- 2 яйця
- сіль і перець – на смак
- рослинна олія для смаження.
Картоплю очистьте і натріть на середній тертці. Сало (без шкірки) наріжте на невеликі кубики і обсмажте на олії до рум’янцю. Молоко трохи підігрійте. Цибулю дрібно наріжте.
Сало повинно залишитися жирним. У глибокому посуді змішайте картоплю, сало і тепле молоко. Додайте яйця, цибулю, спеції і перемішайте. Суміш викладіть у форму для запікання глибиною 5-6 см. Випікайте 1 годину в розігрітій до 180°С духовці. Подавайте страву гарячою або теплою.
КУПИТИ
Картопляні вафлі
- 350 г картоплі
- 2 цибулини
- 1 яйце
- 4 ст. ложки борошна
- 3 ст. ложки рослинної олії
- 1 ст. ложка картопляного крохмалю
- 2 зубчики часнику
- 0,75 ч. ложки солі
- щіпка чорного меленого перцю.
Картоплю і цибулю очистьте та натріть на дрібній тертці. Якщо вийшло дуже багато соку – частину злийте, але залиште в посуді крохмаль, який виділився при натиранні та осів на дні. Часник очистьте і пропустіть через прес. У глибокому посуді з’єднайте картоплю з цибулею, часником, сіллю і перцем. Добре вимішайте. Потім вбийте яйце, всипте крохмаль, просіяне через сито борошно, влийте соняшникову олію і знову все добре перемішайте. На середину розігрітій змащеній олією вафельниці викладайте по 2 ст. ложки маси (для однієї вафлі). Випікайте приблизно 3 хвилини. Подавайте зі сметанним соусом (сметана, подрібнений часник, нарубана зелень).
Човники з грибною начинкою
- 4 великі картоплини (краще правильної форми)
- 400 г печериць
- 150 г твердого сиру
- 100 г сметани 20% жирності
- 50 г рослинної олії
- 1 цибулина
- сіль і перець – на смак.
Сир натріть на крупній тертці в окремий посуд. Картоплю дуже добре вимийте за допомогою щітки і обсушіть паперовими рушниками. Потім розріжте кожну картоплину навпіл уздовж і акуратно, за допомогою ложки видаліть серединку так, щоб не пошкодити стінки майбутнього човника. В результаті у вас повинен залишитися шар товщиною 5-7 мм. Щоб заготівлі не потемніли, опустіть їх повністю в холодну воду. Гриби і цибулю очистьте та дрібно наріжте. На розігрітій рослинній олії спочатку обсмажте гриби (до тих пір, поки не піде рідина) і після цього додайте цибулю, сметану, посоліть і поперчіть на свій смак. Тушкуйте на невеликому вогні 15 хвилин. Човники вийміть з води і просушіть паперовими рушниками. Усередині їх злегка присипте сіллю і перцем. Після цього викладіть грибну начинку. Поставте човники на змащене олією деко і запікайте в розігрітій до 200°С духовці 15-20 хвилин. Вийміть деко з духовки і кожен човник присипте натертим сиром. Відправте ще на 15-20 хвилин у духовку. Подавайте гарячими.
Ірина СЕЛЮТІНА.
Купуйте електронні версії наших нових видань
Що дає підписка на оновлення нашого сайту
Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram
Також читати:
- Несолодкі страви з гарбуза
- Яблучний бенкет
- Мультиварка чи пароварка: що краще?
- Горобина – користь і смак