Зміст
Почати догляд потрібно з розчищення кущів і землі навколо них. Все рослинне сміття слід зібрати і спалити. Під час розчищення необхідно видалити гілки, що лежать на землі, а також загущуючі, пошкоджені та підмерзлі взимку.
– Таку обрізку називають санітарною, – пояснює садівник-любитель Олександр ЛЕГКУН з Вінницької області. – Її потрібно проводити, поки не набрякли бруньки. Формувати кущ в цей період небажано. Цю процедуру краще зробити восени. Навесні, коли кущ прокинеться і почнеться сокорух, ранки гірше гояться і в них може потрапити інфекція. Але якщо восени не вдалося обрізати кущ, краще це зробити навесні, ніж залишити його нерозчищеним.
На чорній смородині треба видалити 5-6-річні гілки. Їх легко впізнати за темно-коричневим відтінком і розтрісканою корою, іноді покритою лишайниками. На червоній і білій смородині скелетні гілки можна залишати до 7-річного віку. Весь цей період вони будуть добре плодоносити.
Також слід вирізати невдало розташовані пагони і вовчки. На одному кущі має залишитися 6-7 добре розвинених і 3-5 нових пагонів. Тобто всього близько 10-12 гілок, максимум – 15-20. Зрізати треба під корінь. При цьому зрізи діаметром від 1,5-2 см замазувати садовим варом. Сильні плодоносні гілки потрібно вкоротити – приблизно на чверть довжини. Зріз робити на 0,5-1 см над брунькою під кутом близько 40 градусів.
Так само потрібно обрізати молоді саджанці смородини, посадка яких проводиться на стадії зеленого конуса. Їх потрібно вкоротити до 2-4 добре розвинених бруньок.
Підживлення і полив
Смородина досить невибаглива рослина, але завдяки своєчасному удобренню можна отримати більш рясний урожай. Підживлювати смородину рекомендується з другого-третього року після посадки. Перше підживлення роблять ранньою весною відразу після розчищення кущів.
Можна використовувати аміачну селітру (30 г на 10 л води, під один кущ). Підійдуть комплексні добрива, в яких міститься фосфор і калій, але немає хлору. Для весняних підживлень підійдуть Нітроамофоска, суперфосфат, Діамофоска. Разом з мінералами можна внести деревну золу – 100-200 г на 1 відро води.
У смородини підвищена потреба в фосфорі. Тому хорошим добривом для неї є кісткове або рибне борошно (200 г на 1 кв. м). З них фосфор вивільняється поступово, протягом 2-3 років. У цей період часу додатково мікроелемент можна не вносити.
Коли з’явиться зав’язь, можна підживити смородину розчином з 150 г суперфосфату і 50-60 г сечовини на 10 л води.
Смородина чутлива до органічних добрив. Можна підживити її настоєм коров’яку (1:10) або пташиного посліду (1: 20).
Якщо погода не рясніє дощами, кущі смородини потрібно додатково поливати раз на 7-10 днів – 3-4 відра під кущ. При нормальній кількості опадів бажано провести рясний полив під час цвітіння смородини, потім – коли активно наливаються ягоди і після закінчення плодоношення. Останній полив рекомендується робити восени, щоб рослини краще підготувалися до зими.
Профілактика інфекцій і шкідників
Коли кущі розчищені та обрізані, потрібно провести профілактичну обробку від шкідників і різних захворювань. Це дозволить отримати рясний урожай чистої і великої ягоди.
До набухання бруньок можна полити смородину і землю навколо неї окропом з лійки з дрібним розсіювачем. Це допоможе вберегти кущі від брунькового кліща, щитівки, смородинової златки, попелиці та інших шкідників. Також окріп знищить спори грибків і віруси, захистить рослини від борошнистої роси. Садівник радить для посилення ефекту додавати у воду перманганат калію. Повинен вийде насичено-рожевий розчин. Можна використовувати аспірин – 1 таблетку на 1 л води.
Під час набухання бруньок рекомендується обробити кущі та землю навколо них розчином 3%-вої бордоської суміші або мідного купоросу – 80 г на 1 відро води. Багато садівників використовують колоїдну сірку. Але цей фунгіцид краще працює при високих температурах.
Обприскування слід проводити в ранкові або вечірні години, коли за прогнозом хоча б кілька днів не передбачаються дощі.
– Якщо на смородині є неприродно великі бруньки, швидше за все, вони вражені бруньковим кліщем, – розповідає Олександр. – Це найнебезпечніша для смородини комаха, яка може пошкодити велику кількість врожаю. Такі бруньки ще до обприскування потрібно зірвати і спалити, поки вони не розкрилися і шкідники не розповзлися по всьому кущу. Також треба звернути увагу на зрізи гілок. Якщо серцевина не зелена, а темна, це може вказувати на те, що кущ вражений смородиновою склівкою. Пошкоджені гілки слід видалити до кореня і спалити.
Якщо виявлені сліди шкідників, обробку можна повторити відразу після цвітіння, а потім після збору врожаю.
Під час цвітіння або утворення ягід, можна обприскати смородину біоінсектицидами. Наприклад, Фітовермом. Вже через 3-4 дні після обробки ягоди можна добре мити і вживати в їжу.
Високий рівень безпеки у мікробіологічного препарату Фітоспорин – ним можна обробляти смородину на будь-якому етапі вегетації.
Секрети поліпшення врожаю
Існує маленька хитрість, яка допомагає значно збільшити врожайність смородини. Під час цвітіння кущів потрібно обприскати їх розчином борної кислоти – 0,5 ч. ложки на 10 л теплої води (40-45°С). Це також поліпшить смакові якості ягід.
Важливо регулярно розпушувати землю навколо кущів для поліпшення доступу кисню до коріння. Але неглибоко – на 6-7 см, щоб не пошкодити кореневу систему. Між кущами можна перекопувати землю на глибину близько 10 см.
Щоб краще зберігалася волога і уникнути частих розпушувань, землю навколо кущів мульчують гноєм – товщина шару до 7-10 см.
Наталя ШАПОВАЛ.
Купуйте електронні версії наших нових видань
Що дає підписка на оновлення нашого сайту
Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram
Також читати:
- Агрус – колючка зі смачними ягодами, яка вимагає уваги
- Більше турботи суниці
- Ожина – не малина
- Полуниця на стружках