Зміст
- Буряк із заправкою
- Жюльєн з шинкою
- Курячий суп з солодким перцем і яблуками
- Печеня з кролика
- Гуляш з яловичини по-угорському
- Яєчний чай
Зима – в розпалі, погода в основному непогожа: часто холодно і сніжно, морози змінюються відлигами. Оскільки час студений, то в нинішньому випуску ми представляємо рецепти гарячих щільних, ситних страв, які, за народним повір’ям, «краще шуби гріють».
Буряк із заправкою
Відварений або запечений буряк очистіть і наріжте тонкою соломкою. Злегка обсмажте на рослинній олії або вершковому маслі, залийте гарячою водою, а ще краще бульйоном (щоб тільки покрити масу), додайте для збереження кольору трохи лимонної кислоти або оцту, посипте цукром, сіллю, перцем і тушкуйте на слабкому вогні під кришкою. Можна ще додати рубану зелень, товчені волоські горіхи, обсмажене борошно, змішане зі сметаною або майонезом, спеції за смаком. Співвідношення інгредієнтів – на розсуд кухаря, але слід мати на увазі, що цьому салату належить бути кисло-солодким з пікантною гостротою.
Жюльєн з шинкою
- 150 г нежирної шинки
- 200 г свіжих грибів (або 70-80 г сухих)
- 1 цибулина
- 2 ст. ложки вершкового масла
- 200 г сметани
- 2-3 ст. ложки гострого томатного соусу
- зелень
- сіль
- перець – за смаком
Гриби дрібно наріжте і потушкуйте в олії до готовності. Окремо обсмажте дрібно нарізану цибулю. З’єднайте гриби з цибулею, додайте в отриману суміш нарізану соломкою шинку і перемішайте. Залийте цю масу сметаною з томатним соусом, викладіть у формочки, посипте нарізаною зеленню і запечіть в духовці.
Курячий суп з солодким перцем і яблуками
- 2 курячі грудки
- 2 солодких перців
- 2 кисло-солодких яблука
- 1 цибулина
- 2 зубчики часнику
- 200 г печериць
- 2-3 ст. ложки вершкового масла
- 1 ст. ложка борошна
- 2 ст. ложки білого сухого вина
- 150 мл жирних вершків
- сіль
- перець
- зелень – за смаком
Вимиті курячі грудки покладіть в каструлю, влийте 1,5 л холодної води і варіть до кипіння. Зменште нагрів, зніміть піну, посоліть, поперчіть і варіть ще 20-25 хвилин. Вийміть грудки з бульйону, трохи остудіть, наріжте невеликими шматочками і поверніть в бульйон. Накрийте кришкою і залиште на маленькому вогні. Поки варяться грудки, очистіть і подрібніть цибулю і часник, вимийте і наріжте тонкими пластинками гриби. Яблука очистіть від насіння і шкірки, натріть на крупній тертці, перці з видаленою серцевиною тонко наріжте. Розтопіть в сковороді 1 ст. ложку вершкового масла, обсмажте в ньому цибулю, часник і гриби. Не знімаючи з вогню, додайте терті яблука. Влийте вино, перемішайте, потримайте на вогні ще 5 хвилин, після чого зніміть з плити. На окремій сковороді обсмажте борошно на вершковому маслі, потім додайте півсклянки бульйону, розмішайте, щоб не було грудок. Влийте борошняну суміш в бульйон. Додайте солодкий перець, обсмажені овочі, гриби і яблука. Присмачте суп вершками і готуйте, періодично помішуючи, ще 10 хвилин. При подачі на стіл посипте подрібненою зеленню.
Печеня з кролика
- 1 кг кролятини
- 500 г картоплі
- 3 цибулини
- 2 моркви
- 150 г сметани
- рослинна олія для смаження
- сіль
- перець горошком
- спеції – за смаком.
Тушку кролика нарубайте на порційні шматки, потримайте їх у воді з додаванням оцту, обмийте, обсушіть і обсмажте з обох сторін. Спасеруйте нашатковані цибулю і моркву і з’єднайте їх з м’ясом. Очищену картоплю наріжте на четвертинки, обмийте, обсушіть і смажте в невеликій кількості рослинної олії до утворення скоринки, а потім покладіть її на м’ясо з цибулею і морквою. Влийте в цей же посуд сметану (якщо вона густа, то можна трохи розбавити водою), дайте закипіти, зменште нагрів і тушкуйте до готовності, додавши сіль, перець і спеції. Подаючи на стіл, кожну порцію посипте подрібненою зеленню.
Гуляш з яловичини по-угорському
- 500 г яловичини
- 2 цибулини
- 3 картоплини
- 2 ст. ложки рослинної олії
- 2 стручки гострого перцю
- 2 помідора
- 1 ч. ложка томатної пасти
- 1 ч. ложка паприки
- часник
- зелена цибуля
- сіль
- кмин – за смаком.
М’якоть яловичини промийте і наріжте на кубики середньої величини. Нарубайте цибулю, висипте її в каструлю з товстим дном. Покладіть в каструлю підготовлене м’ясо, посоліть і поперчіть за смаком, тушкуйте 10-15 хвилин при невеликому нагріванні, помішуючи, щоб м’ясо не підгоріло. Вимийте, очистіть і подрібніть овочі. Гострий перець розріжте, видаліть плодоніжку і насіння, тонко наріжте. Додайте підготовлені овочі і томатну пасту в каструлю. Залийте холодною водою так, щоб вона покрила все на 2-3 см (занадто багато води не треба, тому що гуляш повинен бути густим). Доведіть до кипіння, зменште нагрів до слабкого і готуйте гуляш 20-30 хвилин. Дрібно наріжте помідори і зелену цибулю. За 10 хвилин до закінчення варіння покладіть їх в каструлю, а знявши гуляш з плити, приправте його паприкою і кмином.
Н. Г. КУЛЕБА,
м. Чернівці.
Фірмова страва від «Хазяїна»
Яєчний чай
- 800 мл молока
- 3-4 яєчних жовтки
- 1-2 ст. ложки сухого чаю
- 2-3 ст. ложки цукру
- окріп
Такий чай дуже смачний тонізуючий напій, поширений в Англії під назвою «кастерд». Для нього рекомендується брати добірний чорний чай, який в літровому фарфоровому чайнику заварюють половиною склянки окропу і витримують 2-3 хвилини. Потім доливають кипляче молоко, енергійно розмішують ложкою і дають постояти 5 хвилин під кришкою. В цей час жовтки з цукром збивають в однорідну масу і швидко вливають у чай з молоком, постійно помішуючи протягом 1-2 хвилини, щоб жовтки не згорнулися. До молока можна додати вершки, трохи вершкового масла, ванілін. Кастерд розливають в чашки і подають гарячим на десерт.
Купуйте електронні версії наших нових видань
Що дає підписка на оновлення нашого сайту
Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram
Також читати: