Холод – не біда. Якщо добре підкріпився

0
76
Холод - не біда. Якщо добре підкріпився

Читати російською мовою

Зміст

  1. Буряк із заправкою
  2. Жюльєн з шинкою
  3. Курячий суп з солодким перцем і яблуками
  4. Печеня з кролика
  5. Гуляш з яловичини по-угорському
  6. Яєчний чай

Зима – в розпалі, погода в основному непогожа: часто холодно і сніжно, морози змінюються відлигами. Оскільки час студений, то в нинішньому випуску ми представляємо рецепти гарячих щільних, ситних страв, які, за народним повір’ям, «краще шуби гріють».

Буряк із заправкою

Відварений або запечений буряк очистіть і наріжте тонкою соломкою. Злегка обсмажте на рослинній олії або вершковому маслі, залийте гарячою водою, а ще краще бульйоном (щоб тільки покрити масу), додайте для збереження кольору трохи лимонної кислоти або оцту, посипте цукром, сіллю, перцем і тушкуйте на слабкому вогні під кришкою. Можна ще додати рубану зелень, товчені волоські горіхи, обсмажене борошно, змішане зі сметаною або майонезом, спеції за смаком. Співвідношення інгредієнтів – на розсуд кухаря, але слід мати на увазі, що цьому салату належить бути кисло-солодким з пікантною гостротою.

Жюльєн з шинкою

  • 150 г нежирної шинки
  • 200 г свіжих грибів (або 70-80 г сухих)
  • 1 цибулина
  • 2 ст. ложки вершкового масла
  • 200 г сметани
  • 2-3 ст. ложки гострого томатного соусу
  • зелень
  • сіль
  • перець – за смаком

Гриби дрібно наріжте і потушкуйте в олії до готовності. Окремо обсмажте дрібно нарізану цибулю. З’єднайте гриби з цибулею, додайте в отриману суміш нарізану соломкою шинку і перемішайте. Залийте цю масу сметаною з томатним соусом, викладіть у формочки, посипте нарізаною зеленню і запечіть в духовці.

Курячий суп з солодким перцем і яблуками

  • 2 курячі грудки
  • 2 солодких перців
  • 2 кисло-солодких яблука
  • 1 цибулина
  • 2 зубчики часнику
  • 200 г печериць
  • 2-3 ст. ложки вершкового масла
  • 1 ст. ложка борошна
  • 2 ст. ложки білого сухого вина
  • 150 мл жирних вершків
  • сіль
  • перець
  • зелень – за смаком

Вимиті курячі грудки покладіть в каструлю, влийте 1,5 л холодної води і варіть до кипіння. Зменште нагрів, зніміть піну, посоліть, поперчіть і варіть ще 20-25 хвилин. Вийміть грудки з бульйону, трохи остудіть, наріжте невеликими шматочками і поверніть в бульйон. Накрийте кришкою і залиште на маленькому вогні. Поки варяться грудки, очистіть і подрібніть цибулю і часник, вимийте і наріжте тонкими пластинками гриби. Яблука очистіть від насіння і шкірки, натріть на крупній тертці, перці з видаленою серцевиною тонко наріжте. Розтопіть в сковороді 1 ст. ложку вершкового масла, обсмажте в ньому цибулю, часник і гриби. Не знімаючи з вогню, додайте терті яблука. Влийте вино, перемішайте, потримайте на вогні ще 5 хвилин, після чого зніміть з плити. На окремій сковороді обсмажте борошно на вершковому маслі, потім додайте півсклянки бульйону, розмішайте, щоб не було грудок. Влийте борошняну суміш в бульйон. Додайте солодкий перець, обсмажені овочі, гриби і яблука. Присмачте суп вершками і готуйте, періодично помішуючи, ще 10 хвилин. При подачі на стіл посипте подрібненою зеленню.

Печеня з кролика

  • 1 кг кролятини
  • 500 г картоплі
  • 3 цибулини
  • 2 моркви
  • 150 г сметани
  • рослинна олія для смаження
  • сіль
  • перець горошком
  • спеції – за смаком.

Тушку кролика нарубайте на порційні шматки, потримайте їх у воді з додаванням оцту, обмийте, обсушіть і обсмажте з обох сторін. Спасеруйте нашатковані цибулю і моркву і з’єднайте їх з м’ясом. Очищену картоплю наріжте на четвертинки, обмийте, обсушіть і смажте в невеликій кількості рослинної олії до утворення скоринки, а потім покладіть її на м’ясо з цибулею і морквою. Влийте в цей же посуд сметану (якщо вона густа, то можна трохи розбавити водою), дайте закипіти, зменште нагрів і тушкуйте до готовності, додавши сіль, перець і спеції. Подаючи на стіл, кожну порцію посипте подрібненою зеленню.

Гуляш з яловичини по-угорському

  • 500 г яловичини
  • 2 цибулини
  • 3 картоплини
  • 2 ст. ложки рослинної олії
  • 2 стручки гострого перцю
  • 2 помідора
  • 1 ч. ложка томатної пасти
  • 1 ч. ложка паприки
  • часник
  • зелена цибуля
  • сіль
  • кмин – за смаком.

М’якоть яловичини промийте і наріжте на кубики середньої величини. Нарубайте цибулю, висипте її в каструлю з товстим дном. Покладіть в каструлю підготовлене м’ясо, посоліть і поперчіть за смаком, тушкуйте 10-15 хвилин при невеликому нагріванні, помішуючи, щоб м’ясо не підгоріло. Вимийте, очистіть і подрібніть овочі. Гострий перець розріжте, видаліть плодоніжку і насіння, тонко наріжте. Додайте підготовлені овочі і томатну пасту в каструлю. Залийте холодною водою так, щоб вона покрила все на 2-3 см (занадто багато води не треба, тому що гуляш повинен бути густим). Доведіть до кипіння, зменште нагрів до слабкого і готуйте гуляш 20-30 хвилин. Дрібно наріжте помідори і зелену цибулю. За 10 хвилин до закінчення варіння покладіть їх в каструлю, а знявши гуляш з плити, приправте його паприкою і кмином.

Н. Г. КУЛЕБА,
м. Чернівці.

Фірмова страва від «Хазяїна»


Яєчний чай

  • 800 мл молока
  • 3-4 яєчних жовтки
  • 1-2 ст. ложки сухого чаю
  • 2-3 ст. ложки цукру
  • окріп

Такий чай дуже смачний тонізуючий напій, поширений в Англії під назвою «кастерд». Для нього рекомендується брати добірний чорний чай, який в літровому фарфоровому чайнику заварюють половиною склянки окропу і витримують 2-3 хвилини. Потім доливають кипляче молоко, енергійно розмішують ложкою і дають постояти 5 хвилин під кришкою. В цей час жовтки з цукром збивають в однорідну масу і швидко вливають у чай з молоком, постійно помішуючи протягом 1-2 хвилини, щоб жовтки не згорнулися. До молока можна додати вершки, трохи вершкового масла, ванілін. Кастерд розливають в чашки і подають гарячим на десерт.

Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту

Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram

Також читати:

Оставьте ответ