Зміст
- Какао з шоколадом і згущеним молоком
- Апельсинове какао
- Гаряче шоколадне молоко
- Какао для відновлення сил
- Какао з геркулесом №1
- Какао з геркулесом №2
- Кава по-бразильському
- Гарячий шоколад з бодяном
І в зимову холоднечу, і в міжсезоння, і в прохолодні літні вечори чашка гарячого какао або шоколаду допоможуть не тільки зігрітися і підбадьоритися, але і поліпшать настрій. Цей напій, привезений з Америки в пору Великих географічних відкриттів до цих пір залишається незмінним атрибутом життя мешканців мегаполісів, так і невеликих міст і поселень.
Какао з шоколадом і згущеним молоком
- 500 мл молока
- 2 ст. ложки какао-порошку
- 20 г чорного шоколаду + стружка для прикраси
- згущене молоко за смаком
- мелена кориця для прикраси.
Молоко нагріти, додати какао-порошок і шматочки шоколаду. Перемішати віночком, щоб не було грудочок. Довести до кипіння і зняти з вогню. Додати згущене молоко, перемішати. Розлити по чашках і прикрасити шоколадною стружкою або корицею.
Апельсинове какао
- 800 мл молока
- 100 г цукру
- 3 ст. ложки апельсинового лікеру
- 70 мл окропу
- 50 г какао-порошку
- щіпка солі.
Цукор, какао-порошок і сіль залити гарячою водою, довести до кипіння, проварити 2 хвилини. Влити гаряче молоко, перемішати і зняти з вогню. Додати апельсиновий лікер (можна на основі вершків), ще раз перемішати і розлити по чашках.
Гаряче шоколадне молоко
- 200 мл молока
- 50 мл окропу
- 50 г чорного шоколаду
- 50 г цукру
- 25 мл завареної кави.
Молоко добре нагріти, всипати цукор і перемішати до повного його розчинення. Шоколад натерти або поламати на невеликі шматочки і розчинити в гарячій воді. Потім цівкою, при постійному помішуванні, додати в нього підсолоджене гаряче молоко. Отриману суміш добре збити. Після цього влити каву (якщо використовували для заварювання меленої кави чашку – обов’язково напій процідити).
Какао для відновлення сил
- 200 мл молока
- 2 ч. ложки какао
- 1 ст. ложка цукру
- 2 жовтки сирих яєць
- 1 ст. ложка коньяку.
У невеликому посуді ретельно розтерти жовтки з цукром. Молоко підігріти і розділити навпіл. Какао-порошок всипати половину норми теплого молока і добре перемішати. Після цього з’єднати жовтки з какао, перемішати, влити тепле молоко, що залишилося, і прогріти, збиваючи вінчиком, але не даючи напою кипіти. Подавати гарячим. Безпосередньо перед подачею влити коньяк.
Какао з геркулесом №1
- 600 мл води
- 9 ст. ложок порошку какао «Несквік»
- 2 банки концентрованого молока без цукру
- 100 г цукру
- 1 чашка вівсяних пластівців для швидкого варіння
- 3 палички кориці
- 0,25 ч. ложки меленого мускатного горіха.
Вівсяні пластівці змішати з водою і пюрірувати в блендері. Отриману суміш процідити для видалення частинок, що залишилися, вівсяної крупи і перелити в сотейник з молоком. Додати сюди цукор, корицю, мускатний горіх і варити на середньому вогні 25-30 хвилин. Витягти палички кориці. Перед подачею всипати весь порошок какао і збити віночком. Якщо готова маса вийшла занадто густа – розведіть гарячим молоком або водою.
Какао з геркулесом №2
- 250 мл молока
- 3 ст. ложки запарених вівсяних пластівців швидкого приготування «Геркулес»
- по 2 ст. ложки цукру і какао-порошку
- по дрібці мелених кориці і мускатного горіха.
Молоко добре прогріти, залити вівсяні пластівці і пюрірувати блендером. Для видалення частинок, що залишилися вівсяної крупи суміш процідити через дрібне сито. Потім перелити в сотейник, закип’ятити на середньому вогні, додати цукор, какао і прянощі. Варити при кипінні на повільному вогні 2-3 хвилини. Подавати гарячим. При бажанні можна прикрасити меленою корицею або дрібно натертим шоколадом.
Кава по-бразильському
- 150 мл холодної води
- 10 г какао-порошку
- 1-4 ч. ложки цукру (залежно від бажаної солодкості напою)
- 15 г меленої кави
- 3-4 ст. ложки збитих вершків (можна збитих з цукром) 35% жирності
- 1 ст. ложка темного рому (за бажанням)
- трохи «кавових вершків».
Воду закип’ятити і в 50 мл води проварити какао-порошок кілька хвилин до загустіння, додати цукор і щіпку солі. Потім влити воду, що залишилася, додати каву і варити до появи пінки готової кави. Готову суміш зняти з вогню, накрити і дати настоятися. Каву процідити для видалення розмелених зерен, ще раз прогріти на повільному вогні (не доводити до кипіння!) і розлити в підігріті чашки. Влити ром і «кавові вершки». Зверху викласти збиті вершки і відразу ж подавати.
Гарячий шоколад з бодяном
- 400 мл молока
- 100 мл вершків 35% жирності
- 2 жовтки сирих яйця
- 2 ст. ложок цукру
- 4 ст. ложка какао-порошку
- 1 зірочка бодяну.
Молоко закип’ятити, зняти з вогню, додати бодян, накрити кришкою і залишити для настоювання на 20 хвилин. Після цього молоко процідити і знову поставити на повільний вогонь. Поки молоко гріється, збити охолоджені вершки з 3 ст. ложками цукру. Готові вершки прибрати в холодильник. У чашці жовтки розтерти з 2 ст. ложками цукру і бланшувати. Потім додати какао і ретельно розмішати. Після цього влити кипляче молоко тоненькою цівкою при постійному помішуванні, щоб не допустити заварювання жовтків. Готовий шоколад розлити в чашки, викласти зверху збиті вершки і відразу ж подавати.
Ірина СЕЛЮТІНА.
Донецька обл.
Купуйте електронні версії наших нових видань
Що дає підписка на оновлення нашого сайту
Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram
Також читати:
- Капуста з-під… снігу
- Рибний день
- Бариня-капуста. Страви на кожен день і заготівлі на зиму
- Корисні солодощі: пальчики оближеш