Люблю гострий перчик, який вирощую на підвіконні.
Нещодавно друзі із зарубіжжя прислали мені
перець Хабанеро. Кажуть, що він найгостріший у світі.
Розкажіть про нього.
Тимофій КОНДРАТЮК,
м. Маріуполь Донецької обл.
Перець Хабанеро заслужено визнаний найгострішим перцем в світі. Недивно, що саме Мексика вважається батьківщиною цього пекучого овочу. Звідти він надходить на ринки країн Європи та Азії, де так само по достоїнству оцінили його смакові якості.
У порівнянні з усім нам знайомим гірким перцем, перець Хабанеро у 30 разів гостріше. Саме він входить до складу всесвітньо відомого соусу Табаско. У плодах Хабанеро міститься велика кількість корисних мікроелементів і вітамінів. Правда, з огляду на те, що цей перець вкрай гострий, то навряд чи ви його з’їсте багато і поповните завдяки йому запас корисних речовин в організмі. Але при додаванні його в страви, пікантний гострий смак буде гарантований! До речі, наслідки подразнення слизової рота і горла перцем зазвичай знімають, запиваючи його молоком.
Мексиканці стверджують, що перець Хабанеро володіє не тільки прекрасними смаковими якостями, але цілющими властивостями. При частому вживанні його в їжу волосся починає рости швидше і стає густішим. Також перець допоможе впоратися з сильним болем (ймовірно, це відволікаючий фактор, що діє як другий подразник).
Через пекучі властивості Хабанеро його не використовують у сирому вигляді, а додають у консервацію, готують з нього спеції. Колір плодів залежить від сорту. Він може бути білим, червоним, коричневим, жовтим, помаранчевим. Така різноманітність кольорів приваблює садівників, і вони вирощують Хабанеро в декоративних цілях.
КУПИТИ
Перець Хабанеро зазвичай починає плодоносити через 90-100 днів після того, як з’явилися сходи. Зовні він схожий на овочеву паприку і, подивившись на нього, не скажеш, що це такий пекучий сорт.
Існує кілька сортів перцю Хабанеро:
- Habanero White – його ще називають «цукерковий чилі». Таку назву він отримав завдяки своєму кольору і формі плоду, який схожий на жувальну цукерку.
- Habanero Fataly – назва говорить сама за себе. Не всі зможуть витримати гостроту цього перчика.
- Habanero Tigerpaw. Дозрілі плоди цього перцю мають яскраво-помаранчеве забарвлення.
- Habanero Red Caribian. Найпоширеніший сорт в Мексиці. Дозрілі перчики яскраво-червоні.
- Habanero Red Savina – найбільш м’ясистий сорт.
- Habanero Choсolate. З назви зрозуміло, що плоди цього перцю мають шоколадний колір. Любителі гострого кажуть, що цей сорт має післясмак диму і пахне квітами.
Який би сорт перцю різновиду Хабанеро не вибрали, не помилитеся – ви завжди отримаєте стійкий гострий смак. Урожай у нього теж вражає – в умовах теплиці або у великій ємкості (не менше 10 л ґрунту на 1 рослину) з одного куща можна отримати до 1 кг врожаю. Хоча зазвичай горщика ємкістю в 5 л досить, щоб були перчинки для кулінарних цілей. Адже їх багато і не треба!
Полив перцю повинен бути рясним, але не частим. Між поливами земля в горщику повинна зверху підсихати. Це потрібно, щоб ґрунт не закисав і корені дихали.
На запитання відповідав Денис ТЕРЕНТЬЄВ,
біолог, агроном.
Купуйте електронні версії наших нових видань
Що дає підписка на оновлення нашого сайту
Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram
Також читати:
- Пожовтіла розсада перців
- Ростимо ріпчасту цибулю-гігант
- Вирощування картоплі за голландським методом
- Цвітна капуста – справжнє незвичайне диво