Зміст
Ця диво-ліана відноситься до родини Гарбузові, у неї велике листя і соковиті стебла, які називають батогами. За допомогою міцних вусиків стебла гарбуза підіймаються вгору на 3-4 м. Цвіте білими або жовтими квітками. Маса плодів може досягати 3-7 кг.
Вирощування
Насіння гарбуза висівають у ґрунт в середині травня, якщо їх накрити плівкою, але можна висадити і пізніше. Однак його краще вирощувати, використовуючи розсадний спосіб.
Спочатку насіння опускають у гарячу воду (40°C) на 2 години, потім загортають у вологу серветку і поміщають в тепле місце до прокльовування. З метою загартовування, насіння необхідно покласти в холодильник на нижню полицю на 3-5 діб і посипати деревною золою, яка буде служити мікродобривом. Для підвищення активності насіння іноді збризкують регулятором росту.
Оскільки посудний гарбуз погано переносить пересадку, то насіння, що проклюнулося, слід класти відразу в розсадо-посадочні стаканчики, бажано торф’яні. Якщо стаканчиків не виявилося під рукою, то насіння можна висадити в дерев’яний ящик (попередньо оброблений марганцівкою), заповнений спеціальним ґрунтом, і полити теплою відстояною водою.
Заглиблюють насіння на 2-3 см. Ящик покривають склом або поліетиленовою плівкою для створення парникового ефекту. Один раз на добу плівку треба піднімати для провітрювання, ґрунт тримати у вологому стані. При появі сходів плівку знімають, ящик з розсадою ставлять на підвіконня. Поливають обережно, не перезволожуючи і не потрапляючи на листя.
Коли саджанці піднімуться до висоти 18-20 см і у них з’явиться 3-4 справжніх листочка, їх висаджують у відкритий ґрунт. Лунку викопують глибиною до 40 см, сиплять в неї 1 ч. ложку деревної золи і пару жмень перегною. Все перемішують до утворення однорідної маси прямо в лунці і висаджують рослини, заглиблюючи їх до сім’ядольних листочків. Коли розсада рушить у ріст, її необхідно підживити, чергуючи органічні та мінеральні добрива.
Посів у відкритий ґрунт
Посудна гарбуз, будучи теплолюбною рослиною, висівається у відкритий ґрунт тільки тоді, коли ґрунт добре прогріється. При холодній погоді рослини будуть слабкими, схильними до захворювань. Перед посадкою проводять глибоке перекопування з видаленням бур’янів. Посудний гарбуз полюбляє добре дренований, аерований, родючий ґрунт, що містить багато органіки і мінеральних речовин, зі слабкою або нейтральною кислотністю. Якщо ґрунт не відповідає цим вимогам, то його треба заздалегідь підготувати.
Для посудного гарбуза не підходить ділянка з високою вологістю повітря і поганою вентиляцією – це сприяє розвитку грибкових захворювань.
Насіння закладають на глибину 5 см, в одну лунку кладуть 2-3 насінини. З появою сходів слабкі паростки видаляють. Для повноцінного розвитку посудний гарбуз регулярно поливають і підживлюють один раз на 20 днів.
Опори
Оскільки посудний гарбуз має здатність чіплятися, підіймаючись вгору, то йому необхідна опора. Натягується шнур або шпагат, прикріплений до опор, по яким і будуть пускатися батоги. Опора повинна бути надійною і міцною, адже вага рослин буде збільшуватися по мірі їх зростання і розвитку. Хоча гарбуз і володіє вусиками, його бажано забезпечити своєчасною підв’язкою. Найкраще підійде сизалевий шнур або мочало. По мірі того, як рослина закріпиться на опорі, підв’язку можна прибрати.
Арка, вирощена з посудного гарбуза, не поступиться за декоративністю навіть найвишуканішим ліаноподібним рослинам. Для більш повного обвиття опор біля підніжжя арки висаджують по кілька насінин. З початком утворення справжніх листових пластин рослину необхідно підв’язати до арки, щоб стебла тягнулися і вилися по ній.
Плоди знімають на початку вересня і тримають у кімнаті.
КУПИТИ
Обробка
Пилкою зрізують верхню частину гарбуза і загнутим дротом витягують насіння і суху плаценту. Зовнішню поверхню обробляють наждаком, розписують гуашшю і покривають лаком.
Крім того, можна виростити незвичайні дивовижні гарбузики різної форми. Щоб вони такими вийшли, треба помістити маленький плід в ящик. Розмір ящика повинен відповідати передбачуваному розміру майбутнього плоду. Таким способом можна виростити гарбуз у вигляді трапеції, циліндра або ж піраміди. Розростаючись, плоди приймуть задану форму. Виткі гарбузи формування і обрізки не потребують, можливо, тільки іноді видаляйте листові пластини, що закривають квітки.
Лагенарія. Її форма різна – пляшкова, грушоподібна, циліндрична, колір плодів білий, світло-зелений (жовтіє при дозріванні), іноді візерунчастий. Довжина плодів – до 1,5-2 м, вага – 3-7 кг. У висушеному вигляді вона прикрасить будь-який інтер’єр.
Чилім-коди. Цей посудний гарбуз цвіте великими білими квітками, його батоги досягають довжини 3-4 м, плоди довгі, виростають до 0,5 м, кірка щільна, жорстка, форма плодів глечикоподібна, в якій можна зберігати не тільки воду, але і домашні напої.
Kleine Bicolor. Двоколірний гарбуз грушоподібної форми. Нижня частина плоду має темно-зелене забарвлення зі світлими смугами, верхня – яскраво-жовте.
Кобра. Булавоподібні незвичайні плоди крапчастого забарвлення. Використовуються у декоративних цілях.
Людмила КУРГАН.
Купуйте електронні версії наших нових видань
Що дає підписка на оновлення нашого сайту
Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram
Також читати:
- Пожовтіла розсада перців
- Ростимо ріпчасту цибулю-гігант
- Ріпа літнього посіву
- Вирощування картоплі за голландським методом