Спаржева квасоля: у всіх видах добра

Спаржевая фасоль: во всех видах хороша
Бобы спаржевой фасоли мясистые, без грубого пергаментного слоя.
Реклама

Читати російською мовою

Зміст

  1. Суп по-середземноморському
  2. Стручкова квасоля на зиму
  3. Квасолевий пиріг
  4. Хрусткі стручки
  5. Лобіо

Спаржева, овочева, стручкова – назви одного виду. Це різновид квасолі, у якої в їжу вживають стручки-боби з недостиглими зернами в них. Для цього виводять спеціальні сорти з особливо м’ясистими стручками і відсутністю в них щільних неїстівних стулок. Їх їдять, не розділяючи, на відміну від звичайної зернової квасолі, адже в стулках немає жорстких волокон.

У складі спаржевої квасолі багато білка, клітковини і мало вуглеводів. Це прекрасне джерело жирів омега-3. Багата вона вітамінами і мінералами. За рахунок цього квасоля корисна для людей з проблемами серцево-судинної системи і шлунково-кишкового тракту. Зміцнює кістки, завдяки наявності кальцію і вітаміну К. Допомагає людям із захворюваннями очей.

Дітям, особливо шкільного віку, корисно їсти спаржеву квасолю для зміцнення пам’яті та здорового сну.

Спаржева квасоля проста для вирощування на городі. Потрібно лише придбати і висадити насіння спеціальних сортів. Благо, зараз вони є в будь-якому насіннєвому магазині. Так як квасоля не перезапилюється, поруч можна вирощувати різні її сорти, збираючи красиві колекції з різним кольором і формою бобів і насіння.

Перевага спаржевої квасолі в тому, що при своєму багатстві корисними речовинами, вона дуже легко готується: стручки можна вживати в їжу тільки після термічної обробки.

Свіжа квасоля повинна бути яскраво-зеленою. Стручки пружними, міцними, хрусткими, без пошкоджень. Якщо не плануєте приготувати її відразу, зберігайте в свіжому вигляді у холодильнику 7-10 днів. Або заморозьте, тоді можна зберігати до півроку. Свої поживні речовини і смакові якості при такому зберіганні квасоля не втрачає.

Рецептів страв зі спаржевої квасолі безліч. Азіатська кухня привносить в них свої неповторні пряні нотки, європейська – несподівані поєднання з кислими і солодкими фруктами, добавками з їстівних квітів, екзотичних морепродуктів. Зізнатися, в будь-якому вигляді вона добра.

Людмила ГРИГОР’ЄВА, м. Одеса.
Фото Д. ТЕРЕНТЬЄВА.

КУПИТИ

У нашому магазині он-лайн версія всього за 10 грн.

Суп по-середземноморському

  • 700 г спаржевої квасолі
  • 500 г картоплі
  • 500 мл молока
  • 1 л води
  • 2 ст. ложки вершкового масла
  • сіль за смаком
  • зелень.

Наріжте картоплю кубиками і варіть у воді 20 хвилин. Додайте зелену квасолю. Коли вона стане м’якою, влийте молоко. Збийте все в блендері до пюреподібної консистенції. Поставте на вогонь і доведіть суп до кипіння. Посоліть, додайте вершкове масло і дайте йому повільно розпливтися в супі, просочивши його вершковим смаком. Подавайте, посипавши зеленню, з підсмаженими грінками.

Стручкова квасоля на зиму

Консервована квасоля не менш смачна, ніж свіжа або заморожена. Вона йде на стіл, як прекрасний гарнір, основа для різноманітних салатів.

  • 1 кг квасолі
  • 1 л води
  • 20 г солі
  • оцет в розрахунку 1 ст. ложка на півлітрову банку продукту.

Квасолю ретельно промиваємо, чистимо і бланшуємо 5 хвилин. У підготовлені банки розкладаємо квасоля «до плічок» і заливаємо окропом з сіллю. У кожну додаємо 1 ст. ложку оцту. Стерилізуємо наповнені банки 30 хвилин, закручуємо. Укутуємо для кращого прогрівання.

Квасолевий пиріг

  • Для тіста:
    • 150 мл кефіру
    • 80 мл води
    • 100 мл рослинної олії
    • 300 г борошна
    • 0,5 ч. ложки солі
    • 0,5 ч. ложки соди.
  • Для начинки:
    • 200 г стручкової квасолі
    • 5 картоплин
    • 100 г зеленого горошку
    • вершкове масло
    • рослинна олія
    • спеції за смаком.

Спочатку потрібно змішати рідкі інгредієнти. Потім додати сухі та замісити м’яке тісто. Накрити серветкою і оставити відпочивати 20 хвилин. В цей час відварити картоплю і зробити з неї пюре. Протушкувати стручкову квасолю з горошком в рослинній олії.

Тісто розкачати у великий корж, укласти в змащену олією круглу форму, зробивши бортики. Заповнити пюре, на нього розкласти овочі. Зверху викласти невеликі шматочки вершкового масла, випікати в духовці 30 хвилин при температурі 200°C.

Тушковані квасоля і горошок можна не викладати поверх, а перемішати з картопляним пюре. Тоді пиріг буде мати інший, не менш оригінальний малюнок.

Хрусткі стручки

  • 400 г квасолі
  • 1 яйце
  • 0,5 ч. ложки паприки
  • 1 склянка панірувальних сухарів.
  • Соус:
    • 200 мл грецького йогурту
    • 1 ст. ложка подрібненого кропу
    • 1 зубчик часнику
    • сіль за смаком.

Обрізати кінці у квасолі. Кожну панірувати спочатку в суміші яйця з паприкою, потім в сухарях. Скласти на застелене пергаментом деко і випікати в розігрітій духовці 12-15 хвилин.

Змішати всі інгредієнти для соусу. За бажанням можна додати улюблені спеції. Готову квасолю трохи остудити і подавати з соусом.

Квасолю в паніровці можна посмажити на сковорідці в соняшниковій олії.

Лобіо

  • 0,5 кг спаржевої квасолі
  • 0,5 кг помідорів
  • 100 г волоських горіхів
  • 1-2 цибулини
  • 2 зубчики часнику
  • петрушка
  • кінза
  • базилік
  • сіль
  • перець.

Стручки квасолі порізати на шматочки 6-8 см і відварити до готовності. З помідорів зняти шкірку, подрібнити в блендері або протерти через сито.

У каструлю складаємо квасолю, томатне пюре, подрібнену цибулю і варимо 3-5 хвилин. Додаємо подрібнені часник, горіхи, зелень, сіль і перець. Варимо ще 10 хвилин, даємо настоятися під щільною кришкою.

Грузини стверджують, що лобіо смачне з будь-якого сорту квасолі, але зі стручкової – воно особливо ніжне, насичене і має неповторний «квасолевий» аромат.

Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту

Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram

Також читати:

Оставьте ответ