Зміст
- Рулетики з черемші
- Заливний пиріг з яйцем і зеленою цибулею на кефірі
- Слойки зі щавлем
- Пиріжки із зеленню
- Пюре зі шпинату
Прийшла весна, і з’явилася молода зелень на городах і базарах. Спробуйте урізноманітнити свій звичний раціон, і ви не пошкодуєте.
Рулетики з черемші
- 250 г сиру рікотта, фети або сиру
- 25 великих листків черемші
- 4 ст. ложки сметани або несолодкого йогурту
- кілька гілочок кропу
- сіль і мелений чорний перець – за смаком.
Листя черемші вимийте, просушіть, відріжте черешки і дрібно їх порубайте. Листя розкладіть на робочій поверхні і злегка присоліть. Кріп переберіть, промийте, просушіть і подрібніть. Сир розітріть зі сметаною, сіллю і перцем, додайте черешки, кріп і перемішайте. Покладіть на кожен лист черемші трохи сирної пасти і скрутіть рулетики, кожен з яких можна додатково проколоти шпажкою.
Заливний пиріг з яйцем і зеленою цибулею на кефірі
- Для тіста:
- 200 мл кефіру
- 160 г борошна
- 2 яйця
- 30 г соняшникової олії + для змащування форми
- 7 г розпушувача
- сіль – за смаком.
- Для начинки:
- 100 г зеленої цибулі
- 2 зварених круто яйця
- 30 мл рослинної олії
- сіль – за смаком.
Приготуйте тісто: в миску вилийте кефір і розбийте яйця. Посоліть, додайте просіяне борошно з розпушувачем. Перемішайте до однорідності вінчиком або міксером і дайте тісту відпочити.
Приготуйте начинку: зелену цибулю вимийте, обсушіть і нарубайте. Яйця очистіть і подрібніть. В окремому посуді з’єднайте цибулю з яйцями, додайте сіль і олію. Добре перемішайте до однорідності.
Приготуйте пиріг: форму застеліть пергаментом, змастіть її рослинною олією і вилийте половину тіста. Зверху викладіть начинку і залийте її тістом, що залишилося. Випікайте в розігрітій до 180°С духовці 30-40 хвилин (орієнтуйтеся по своїй духовці).
Готовність перевіряйте дерев’яною паличкою. Коли пиріг буде готовий, духовку обережно відкрийте, давши йому постояти в теплі, щоб не осів відразу від різкої зміни температур, і лише потім вийміть.
Слойки зі щавлем
- Для слойок:
- 500 г листкового бездріжджового тіста
- 300 г щавлю
- 130 г коричневого цукру
- 3 ст. ложки вершкового масла
- по 0,5 ч. ложки імбирного порошку і кориці.
- Для змазування:
- 1 жовток
- 1 ст. ложка вершків 33% жирності.
Тісто розморозьте. Щавель промийте, просушіть і видаліть стебла, а листя наріжте поперек смужками шириною 1-1, 5 см. У великій сковороді на невеликому вогні розтопіть цукор з вершковим маслом. Коли маса закипить, викладіть в неї щавель, додайте імбирний порошок і корицю. Обсмажуйте на середньому вогні при частому перемішуванні близько 2 хвилин. За цей час щавель повинен прив’янути. Готову начинку остудіть. Тісто трохи розкачайте і розріжте на 12 рівних смуг. На кожну викладіть по ложці начинки, згорніть вільним рулетом і притисніть, щоб рулетики стали плоскими. Защипніть відкриті кінці, а верх тричі надріжте під кутом так, щоб стала видна начинка. Збийте жовток з вершками до однорідності та змастіть пиріжки. Випікайте в розігрітій до 180°С духовці до золотистого кольору, приблизно 25 хвилин. Подавайте теплими або остиглими.
КУПИТИ
Пиріжки із зеленню
- Для тіста:
- 500 г борошна
- 1 склян- ка води
- 1 ст. ложка лимонного соку
- 3 ст. ложки оливкової олії
- 0,5 ч. ложки солі.
- Для начинки:
- 1 кг городньої зелені
- 0,5 склянки оливкової олії + для обсмажування
- сіль і чорний мелений перець – за смаком.
Приготуйте начинку: зелень вимийте, обсушіть і дрібно наріжте. Розігрійте в сотейнику олію, покладіть зелень і тушкуйте на середньому вогні 10 хвилин. Якщо потрібно, додайте трохи гарячої води. Перекладіть зелень в друшляк, поставте його на каструлю або миску і залиште на 1 годину. Потім приправте сіллю і перцем.
Приготуйте тісто: борошно просійте в миску, додайте сіль, лимонний сік, олію і воду. Вимісіть гладке еластичне тісто. Загорніть в харчову плівку і поставте в холодильник на 1 годину.
Приготуйте пиріжки: розкачайте тісто в пласт товщиною 2 мм. Склянкою виріжте з нього кружальця. Покладіть на кожне по 1 ч. ложці начинки. Складіть кружальця вдвічі і притисніть краї. Обсмажте пиріжки в розігрітій оливковій олії.
До речі. Навесні для начинки підійде молода кропива, бадилля редиски і щавель, а влітку для цих цілей можна взяти будь-яку городину, включаючи бадилля буряка і моркви.
Пюре зі шпинату
- 0,75 склянки жирних вершків
- 2 ст. ложки вершкового масла
- 1 ст. ложка борошна
- 0,25 ч. ложки мускатного горіха
- сіль, паприка і чорний мелений перець – за смаком
- 0,5 склянки тертого сиру Пармезан – за бажанням.
Закип’ятіть воду у великій каструлі. Шпинат промийте і кілька хвилин потримайте на пару для розм’якшення. У невеликій сковороді на повільному вогні розтопіть вершкове масло і додайте при постійному перемішуванні просіяне борошно. Потім влийте вершки, всипте мускатний горіх і, помішуючи, варіть близько 2 хвилин до загустіння маси. Після цього додайте шпинат і готуйте ще 2 хвилини. Посоліть і поперчіть за смаком. При бажанні додайте в пюре паприку і тертий сир. Готову масу пюрируйте в блендері, викладіть знову на сковороду і прогрійте 1 хвилину.
До відома. Пюре зі шпинату можна подавати і як окрему страву, і як гарнір до м’яса.
Ірина СЕЛЮТИНА.
Купуйте електронні версії наших нових видань
Що дає підписка на оновлення нашого сайту
Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram
Також читати: