Перлова крупа

0
91
Жемчужная крупа
Фото GettyImages
Реклама

Читати російською мовою

Зміст

  1. Теплий салат з перловки
  2. Кращий розсольник
  3. Розсипчаста перловка з солоними огірками і грибами

Її називають ласкаво «перлова». І смішно – «дріб-16». А чули про знамениту «Суворовську кашу»? Історія її така: під час швейцарського походу Суворова, коли в армії закінчувався провіант, а холод і хвороби стали «косити» солдатів, була придумана, як виявилося, виправдана тактика. Суворов наказав відмовитися від різносолів, зібрати продукти, що залишилися, і приготувати з них кашу. Помістили у спільний котел, що було в сумках – залишки круп, овочів – і зварили. Вийшла ситна гаряча страва. Всі не тільки наїлися, а й зігрілися. Після було помічено, що застуди почали відступати.

У чому феномен «Суворовської каші»? Або це просто красива байка? Вчені припустили, що в цій каші переважала перлова крупа. Доведено, що речовини, які входять до її складу, мають антибактеріальні властивості, які захищають слизову людини в сезон застуд.

Всі, що служили в армії, на дух не переносять кашу з перловки. Кажуть, мовляв, наїлися на все життя. У ті часи перловка була загальновизнаною «армійською», та ще й дитсадівською їжею. Кухарі не морочилися з її приготуванням, виходила слизька суміш. Хто ж полюбить таку! Безстороння характеристика шлейфом потягнулася за нею на довгі роки. У супермаркетах і сьогодні поміщають пакети з перловкою на нижніх полицях. Абсолютно незаслужено!

Свою назву – pearl, перлина – перлова крупа отримала за свій зовнішній вигляд. Очищені та відшліфовані зерна ячменю нагадують річкові перли.

У Біблії про неї згадується не один раз. Каші з перловки їли гладіатори Стародавнього Риму. Відомий мислитель і математик Піфагор влаштовував собі та своїм учням ячмінні дієти. Стверджував, що цей злак сприяє мозковій діяльності, додає бадьорості.

Називали перлову кашу «царською» стравою за унікальний склад і корисні властивості. Та й за спосіб приготування. Не кожен міг собі дозволити ласощі з перловки. Для царських осіб готували її по-особливому: близько 20 годин вимочували, потім варили у молоці та запікали з різними добавками в печі.

Такого багатого складу мікроелементів, вітамінів не знайдеш, мабуть, ні в якій іншій крупі. Вона здатна нормалізувати роботу нервової системи людини, поліпшити зір, зміцнити імунітет, поліпшити обмін речовин. Доведені її антибактеріальні властивості. Амінокислоти в складі перлової крупи надають противірусну дію, підвищують життєвий тонус організму. Сприяють виробленню колагену – а це запорука пружності шкіри, її молодості. Клітковина в перловці покращує роботу шлунково-кишкового тракту, допомагає знижувати вагу, виводить токсини з організму, не дозволяє накопичуватися жиру. Та й зовнішній вигляд покращує – прибирає зморшки, зміцнює волосся і зуби. Саме за це перлова каша отримала ще одну назву – «каша краси».

Теплий салат з перловки

  • 1 склянка перловки
  • 1 червоний перець
  • 1 зелений болгарський перець
  • 5-6 шт. редиски
  • 1 помідор
  • зелена цибуля
  • сіль
  • перець – за смаком.
  • Для соусу:
    • 3-4 зубчики часнику
    • 4-5 стебел кінзи
    • 3 ст. ложки оливкової олії
    • сіль – за смаком.

Спочатку треба правильно відварити перлову крупу. Заливаємо її холодною водою і доводимо до кипіння. Воду зливаємо, крупу промиваємо, знову заливаємо холодною водою – в пропорції 1:3, доводимо до кипіння, зменшуємо вогонь і варимо до готовності. Якщо все зробити правильно, крупа буде не липкою і в’язкою, а розсипчастою і пружною.

Теплу перловку заправляємо соусом. Для цього подрібнюємо часник і гілочки кінзи, розтираємо їх в ступці з сіллю і оливковою олією. Змішуємо соус з крупою так, щоб покрилося кожне зернятко. Дрібно нарізаємо овочі. Змішуємо з перловкою, додаємо чорний перець і ще трохи олії.

Подавати салат теплим.

Кращий розсольник

Вірніше сказати, правильний розсольник, за класичними канонами. Найважливіше в ньому – використання яловичих або свинячих нирок.

Порада! Щоб у нирок не було неприємного запаху, перед приготуванням замочіть їх на 4-5 годин у воді або на 2 години в молоці, додавши 1 ч. ложку харчової соди на 1 л рідини.

  • 300 г нирок
  • 3 л курячого бульйону
  • 350 г картоплі
  • 350 г солоних огірків
  • 60 г рослинної олії
  • 250 г моркви
  • 300 г цибулі
  • 250 г крупи
  • сіль
  • спеції
  • зелень – за смаком.

Подрібнені цибулю і моркву пасеруємо до прозорості. Нирки промиваємо, ріжемо на шматочки, смажимо 20 хвилин разом з цибулею і морквою. Накриваємо кришкою, даємо настоятися.

У закипілий курячий бульйон кладемо картоплю. Потім відварену до напівготовності перлову крупу і томимо 30-40 хвилин. Перекладаємо зажарку з нирками в бульйон, варимо ще 5 хвилин. Додаємо дрібно накришені огірки. Через 10-15 хвилин солимо, перчимо, кладемо спеції. Даємо ще прокипіти. Вимикаємо вогонь і залишаємо розсольник настоятися. Додаємо сметану і зелень.

Розсипчаста перловка з солоними огірками і грибами

Така в самий раз під час посту. Ще цю страву називають вегетаріанською.

  • 250 г варених грибів
  • 1 склянка крупи
  • 2 цибулини
  • 2 зубчики часнику
  • 2 моркви
  • 1 помідор
  • 2 квашених огірка
  • 30 мл рослинної олії
  • 1 л грибного бульйону
  • сіль
  • перець – за смаком.

Замочені гриби промиваємо, кладемо в каструлю з водою і даємо закипіти. Зливаємо воду, промиваємо, заливаємо знову водою і варимо близько години. У високому сотейнику або казанку обсмажуємо подрібнені цибулю і часник. Додаємо натерту на крупній тертці моркву, смажимо ще 10 хвилин. Засипаємо промиту перловку. На малому вогні обсмажуємо її з овочами, крупинки повинні добре просочитися олією. Заливаємо гарячим бульйоном, додаємо нарізані гриби. М’якоть помідора подрібнюємо і відправляємо разом з накришеними квашеними огірками в сотейник. Перемішуємо, солимо, перчимо. Варимо приблизно 40 хвилин. Готову кашу добре вкутуємо, щоб розпарилася.

Людмила ГРИГОР’ЄВА,
м. Одеса.

Веббанер Хозяин Укрпошта
Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту

Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram

Також читати:

Оставьте ответ