Зміст
Її називають ласкаво «перлова». І смішно – «дріб-16». А чули про знамениту «Суворовську кашу»? Історія її така: під час швейцарського походу Суворова, коли в армії закінчувався провіант, а холод і хвороби стали «косити» солдатів, була придумана, як виявилося, виправдана тактика. Суворов наказав відмовитися від різносолів, зібрати продукти, що залишилися, і приготувати з них кашу. Помістили у спільний котел, що було в сумках – залишки круп, овочів – і зварили. Вийшла ситна гаряча страва. Всі не тільки наїлися, а й зігрілися. Після було помічено, що застуди почали відступати.
У чому феномен «Суворовської каші»? Або це просто красива байка? Вчені припустили, що в цій каші переважала перлова крупа. Доведено, що речовини, які входять до її складу, мають антибактеріальні властивості, які захищають слизову людини в сезон застуд.
Всі, що служили в армії, на дух не переносять кашу з перловки. Кажуть, мовляв, наїлися на все життя. У ті часи перловка була загальновизнаною «армійською», та ще й дитсадівською їжею. Кухарі не морочилися з її приготуванням, виходила слизька суміш. Хто ж полюбить таку! Безстороння характеристика шлейфом потягнулася за нею на довгі роки. У супермаркетах і сьогодні поміщають пакети з перловкою на нижніх полицях. Абсолютно незаслужено!
Свою назву – pearl, перлина – перлова крупа отримала за свій зовнішній вигляд. Очищені та відшліфовані зерна ячменю нагадують річкові перли.
У Біблії про неї згадується не один раз. Каші з перловки їли гладіатори Стародавнього Риму. Відомий мислитель і математик Піфагор влаштовував собі та своїм учням ячмінні дієти. Стверджував, що цей злак сприяє мозковій діяльності, додає бадьорості.
Називали перлову кашу «царською» стравою за унікальний склад і корисні властивості. Та й за спосіб приготування. Не кожен міг собі дозволити ласощі з перловки. Для царських осіб готували її по-особливому: близько 20 годин вимочували, потім варили у молоці та запікали з різними добавками в печі.
Такого багатого складу мікроелементів, вітамінів не знайдеш, мабуть, ні в якій іншій крупі. Вона здатна нормалізувати роботу нервової системи людини, поліпшити зір, зміцнити імунітет, поліпшити обмін речовин. Доведені її антибактеріальні властивості. Амінокислоти в складі перлової крупи надають противірусну дію, підвищують життєвий тонус організму. Сприяють виробленню колагену – а це запорука пружності шкіри, її молодості. Клітковина в перловці покращує роботу шлунково-кишкового тракту, допомагає знижувати вагу, виводить токсини з організму, не дозволяє накопичуватися жиру. Та й зовнішній вигляд покращує – прибирає зморшки, зміцнює волосся і зуби. Саме за це перлова каша отримала ще одну назву – «каша краси».
Теплий салат з перловки
- 1 склянка перловки
- 1 червоний перець
- 1 зелений болгарський перець
- 5-6 шт. редиски
- 1 помідор
- зелена цибуля
- сіль
- перець – за смаком.
- Для соусу:
- 3-4 зубчики часнику
- 4-5 стебел кінзи
- 3 ст. ложки оливкової олії
- сіль – за смаком.
Спочатку треба правильно відварити перлову крупу. Заливаємо її холодною водою і доводимо до кипіння. Воду зливаємо, крупу промиваємо, знову заливаємо холодною водою – в пропорції 1:3, доводимо до кипіння, зменшуємо вогонь і варимо до готовності. Якщо все зробити правильно, крупа буде не липкою і в’язкою, а розсипчастою і пружною.
Теплу перловку заправляємо соусом. Для цього подрібнюємо часник і гілочки кінзи, розтираємо їх в ступці з сіллю і оливковою олією. Змішуємо соус з крупою так, щоб покрилося кожне зернятко. Дрібно нарізаємо овочі. Змішуємо з перловкою, додаємо чорний перець і ще трохи олії.
Подавати салат теплим.
Кращий розсольник
Вірніше сказати, правильний розсольник, за класичними канонами. Найважливіше в ньому – використання яловичих або свинячих нирок.
Порада! Щоб у нирок не було неприємного запаху, перед приготуванням замочіть їх на 4-5 годин у воді або на 2 години в молоці, додавши 1 ч. ложку харчової соди на 1 л рідини.
- 300 г нирок
- 3 л курячого бульйону
- 350 г картоплі
- 350 г солоних огірків
- 60 г рослинної олії
- 250 г моркви
- 300 г цибулі
- 250 г крупи
- сіль
- спеції
- зелень – за смаком.
Подрібнені цибулю і моркву пасеруємо до прозорості. Нирки промиваємо, ріжемо на шматочки, смажимо 20 хвилин разом з цибулею і морквою. Накриваємо кришкою, даємо настоятися.
У закипілий курячий бульйон кладемо картоплю. Потім відварену до напівготовності перлову крупу і томимо 30-40 хвилин. Перекладаємо зажарку з нирками в бульйон, варимо ще 5 хвилин. Додаємо дрібно накришені огірки. Через 10-15 хвилин солимо, перчимо, кладемо спеції. Даємо ще прокипіти. Вимикаємо вогонь і залишаємо розсольник настоятися. Додаємо сметану і зелень.
Розсипчаста перловка з солоними огірками і грибами
Така в самий раз під час посту. Ще цю страву називають вегетаріанською.
- 250 г варених грибів
- 1 склянка крупи
- 2 цибулини
- 2 зубчики часнику
- 2 моркви
- 1 помідор
- 2 квашених огірка
- 30 мл рослинної олії
- 1 л грибного бульйону
- сіль
- перець – за смаком.
Замочені гриби промиваємо, кладемо в каструлю з водою і даємо закипіти. Зливаємо воду, промиваємо, заливаємо знову водою і варимо близько години. У високому сотейнику або казанку обсмажуємо подрібнені цибулю і часник. Додаємо натерту на крупній тертці моркву, смажимо ще 10 хвилин. Засипаємо промиту перловку. На малому вогні обсмажуємо її з овочами, крупинки повинні добре просочитися олією. Заливаємо гарячим бульйоном, додаємо нарізані гриби. М’якоть помідора подрібнюємо і відправляємо разом з накришеними квашеними огірками в сотейник. Перемішуємо, солимо, перчимо. Варимо приблизно 40 хвилин. Готову кашу добре вкутуємо, щоб розпарилася.
Людмила ГРИГОР’ЄВА,
м. Одеса.
Купуйте електронні версії наших нових видань
Що дає підписка на оновлення нашого сайту
Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram
Також читати: