Перлова крупа

Жемчужная крупа
Фото GettyImages
Реклама

Читати російською мовою

Зміст

  1. Теплий салат з перловки
  2. Кращий розсольник
  3. Розсипчаста перловка з солоними огірками і грибами

Її називають ласкаво «перлова». І смішно – «дріб-16». А чули про знамениту «Суворовську кашу»? Історія її така: під час швейцарського походу Суворова, коли в армії закінчувався провіант, а холод і хвороби стали «косити» солдатів, була придумана, як виявилося, виправдана тактика. Суворов наказав відмовитися від різносолів, зібрати продукти, що залишилися, і приготувати з них кашу. Помістили у спільний котел, що було в сумках – залишки круп, овочів – і зварили. Вийшла ситна гаряча страва. Всі не тільки наїлися, а й зігрілися. Після було помічено, що застуди почали відступати.

У чому феномен «Суворовської каші»? Або це просто красива байка? Вчені припустили, що в цій каші переважала перлова крупа. Доведено, що речовини, які входять до її складу, мають антибактеріальні властивості, які захищають слизову людини в сезон застуд.

Всі, що служили в армії, на дух не переносять кашу з перловки. Кажуть, мовляв, наїлися на все життя. У ті часи перловка була загальновизнаною «армійською», та ще й дитсадівською їжею. Кухарі не морочилися з її приготуванням, виходила слизька суміш. Хто ж полюбить таку! Безстороння характеристика шлейфом потягнулася за нею на довгі роки. У супермаркетах і сьогодні поміщають пакети з перловкою на нижніх полицях. Абсолютно незаслужено!

Свою назву – pearl, перлина – перлова крупа отримала за свій зовнішній вигляд. Очищені та відшліфовані зерна ячменю нагадують річкові перли.

У Біблії про неї згадується не один раз. Каші з перловки їли гладіатори Стародавнього Риму. Відомий мислитель і математик Піфагор влаштовував собі та своїм учням ячмінні дієти. Стверджував, що цей злак сприяє мозковій діяльності, додає бадьорості.

Називали перлову кашу «царською» стравою за унікальний склад і корисні властивості. Та й за спосіб приготування. Не кожен міг собі дозволити ласощі з перловки. Для царських осіб готували її по-особливому: близько 20 годин вимочували, потім варили у молоці та запікали з різними добавками в печі.

Такого багатого складу мікроелементів, вітамінів не знайдеш, мабуть, ні в якій іншій крупі. Вона здатна нормалізувати роботу нервової системи людини, поліпшити зір, зміцнити імунітет, поліпшити обмін речовин. Доведені її антибактеріальні властивості. Амінокислоти в складі перлової крупи надають противірусну дію, підвищують життєвий тонус організму. Сприяють виробленню колагену – а це запорука пружності шкіри, її молодості. Клітковина в перловці покращує роботу шлунково-кишкового тракту, допомагає знижувати вагу, виводить токсини з організму, не дозволяє накопичуватися жиру. Та й зовнішній вигляд покращує – прибирає зморшки, зміцнює волосся і зуби. Саме за це перлова каша отримала ще одну назву – «каша краси».

Теплий салат з перловки

  • 1 склянка перловки
  • 1 червоний перець
  • 1 зелений болгарський перець
  • 5-6 шт. редиски
  • 1 помідор
  • зелена цибуля
  • сіль
  • перець – за смаком.
  • Для соусу:
    • 3-4 зубчики часнику
    • 4-5 стебел кінзи
    • 3 ст. ложки оливкової олії
    • сіль – за смаком.

Спочатку треба правильно відварити перлову крупу. Заливаємо її холодною водою і доводимо до кипіння. Воду зливаємо, крупу промиваємо, знову заливаємо холодною водою – в пропорції 1:3, доводимо до кипіння, зменшуємо вогонь і варимо до готовності. Якщо все зробити правильно, крупа буде не липкою і в’язкою, а розсипчастою і пружною.

Теплу перловку заправляємо соусом. Для цього подрібнюємо часник і гілочки кінзи, розтираємо їх в ступці з сіллю і оливковою олією. Змішуємо соус з крупою так, щоб покрилося кожне зернятко. Дрібно нарізаємо овочі. Змішуємо з перловкою, додаємо чорний перець і ще трохи олії.

Подавати салат теплим.

Кращий розсольник

Вірніше сказати, правильний розсольник, за класичними канонами. Найважливіше в ньому – використання яловичих або свинячих нирок.

Порада! Щоб у нирок не було неприємного запаху, перед приготуванням замочіть їх на 4-5 годин у воді або на 2 години в молоці, додавши 1 ч. ложку харчової соди на 1 л рідини.

  • 300 г нирок
  • 3 л курячого бульйону
  • 350 г картоплі
  • 350 г солоних огірків
  • 60 г рослинної олії
  • 250 г моркви
  • 300 г цибулі
  • 250 г крупи
  • сіль
  • спеції
  • зелень – за смаком.

Подрібнені цибулю і моркву пасеруємо до прозорості. Нирки промиваємо, ріжемо на шматочки, смажимо 20 хвилин разом з цибулею і морквою. Накриваємо кришкою, даємо настоятися.

У закипілий курячий бульйон кладемо картоплю. Потім відварену до напівготовності перлову крупу і томимо 30-40 хвилин. Перекладаємо зажарку з нирками в бульйон, варимо ще 5 хвилин. Додаємо дрібно накришені огірки. Через 10-15 хвилин солимо, перчимо, кладемо спеції. Даємо ще прокипіти. Вимикаємо вогонь і залишаємо розсольник настоятися. Додаємо сметану і зелень.

Розсипчаста перловка з солоними огірками і грибами

Така в самий раз під час посту. Ще цю страву називають вегетаріанською.

  • 250 г варених грибів
  • 1 склянка крупи
  • 2 цибулини
  • 2 зубчики часнику
  • 2 моркви
  • 1 помідор
  • 2 квашених огірка
  • 30 мл рослинної олії
  • 1 л грибного бульйону
  • сіль
  • перець – за смаком.

Замочені гриби промиваємо, кладемо в каструлю з водою і даємо закипіти. Зливаємо воду, промиваємо, заливаємо знову водою і варимо близько години. У високому сотейнику або казанку обсмажуємо подрібнені цибулю і часник. Додаємо натерту на крупній тертці моркву, смажимо ще 10 хвилин. Засипаємо промиту перловку. На малому вогні обсмажуємо її з овочами, крупинки повинні добре просочитися олією. Заливаємо гарячим бульйоном, додаємо нарізані гриби. М’якоть помідора подрібнюємо і відправляємо разом з накришеними квашеними огірками в сотейник. Перемішуємо, солимо, перчимо. Варимо приблизно 40 хвилин. Готову кашу добре вкутуємо, щоб розпарилася.

Людмила ГРИГОР’ЄВА,
м. Одеса.

Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту

Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram

Також читати:

Оставьте ответ