Зміст
- Солянка-Бариня
- Курка з квасолею
- Картопля з горохом
- Котлети
- Квасоля для гарніру
- Суп із зеленим горошком
- Салат з оселедцем
- Грибний суп на молоці
Багато людей незаслужено відмовляються від використання в харчуванні бобових культур. Адже це – незамінне джерело рослинного білка, в бобових також містяться вуглеводи і в малій кількості – жири. Під час посту (і не тільки) – це незамінні інгредієнти для приготування різних смачних і корисних страв. У Болгарії, наприклад, для приготування салатів використовують навіть молоді пагони гороху.
Солянка-Бариня
- 1 склянка квасолі
- 1 яловиче серце
- 3 солоних огірка
- 1 склянка маринованих грибів
- 150 г копченої ковбаси
- 1 цибулина
- 1 морква
- сметана
- зелень кропу і петрушки
- рослинна олія
- лимон
- чорний мелений перець
- сіль – за смаком.
Яловиче серце відварити до готовності, нарізати соломкою і обсмажити в соняшниковій олії. На іншій сковороді спасерувати подрібнену цибулю, натерту на крупній тертці моркву і очищені від шкірки і насіння солоні огірки, гриби. Підсмажити все хвилин 15-20, потім додати копчену ковбасу, нарізану соломкою. Підготовлені продукти з’єднати разом, влити бульйон, посолити і додати зварену до готовності квасолю. Хвилин 10-15 прокип’ятити на слабкому вогні. Перед зняттям з вогню поперчити. Дати настоятися 20 хвилин. Подавати з дольками лимона і подрібненою зеленню кропу і петрушки, заправляти сметаною.
Курка з квасолею
- 1 курка
- 1 склянка квасолі
- 2 цибулини
- 2 зубчики подрібненого часнику
- 2 ст. ложки цукру
- 1 ст. ложка оцту
- 0,5 склянки родзинок
- рослинна олія
- сіль – за смаком.
Натерти шматки курки сіллю і обсмажити на соняшниковій олії. Вийняти м’ясо і в ту ж сковороду викласти часник і подрібнену цибулю, підсмажити їх до золотистого кольору. Додати оцет, цукор, а зверху укласти шматки курки. Трохи підсмажити і влити трохи квасолевого бульйону. Потім додати зварену до готовності квасолю і родзинки, накрити кришкою і тушкувати на слабкому вогні до готовності.
Картопля з горохом
- 500 г відвареної картоплі
- 200 г свіжого або замороженого зеленого горошку
- 1 цибулина
- 2 зубчики часнику
- 1 ч. ложка насіння кмину
- 2-3 ст. ложки рослинної олії
- 1-2 ст. ложки лимонного соку
- 2 ст. ложки нарубаної зелені кінзи
- 1 ч. ложка меленого коріандру.
На сковороді з рослинною олією підсмажити нашатковані цибулю і часник, всипати насіння кмину і смажити 2 хвилини. Потім додати нарізану кубиками картоплю і горошок, перемішати зі спеціями. Додати лимонний сік, а коли картопля і горошок добре прогріються, додати зелень кінзи.
Котлети
- 1 склянка квасолі
- 100 г свіжого сала
- 2 цибулини
- 3 зубчики часнику
- 2 яйця
- 2 картоплини
- 2 шматочки білого хліба
- 1 кубик курячого бульйону
- сіль
- чорний мелений перець – за смаком.
Квасолю на добу залити водою і зварити до напівготовності. Всі інгредієнти, за винятком яєць, пропустити через м’ясорубку. Добре перемішати, додати яйця, посолити, поперчити, додати розім’ятий кубик курячого бульйону. З отриманої маси сформувати котлети і обсмажити їх з обох сторін на рослинній олії. Скласти в каструлю і тушкувати до готовності.
КУПИТИ
Квасоля для гарніру
Кількість продуктів довільна (все залежить від вашого смаку і кількості їдців).
Зварити квасолю до готовності. На сковороді підсмажити моркву, натерту на крупній тертці, і подрібнену цибулю. Додати 1 ст. ложку томатної пасти, духмяний перець горошком, лавровий лист, посолити і поперчити за смаком. Тушкувати 15 хвилин.
Подається така квасоля з приготовленою яловичиною, нарізаною тоненькими шматочками і підсмаженою до готовності.
Суп із зеленим горошком
- 500 г зеленого горошку
- 500 г телятини
- 3 л води
- 1 ст. ложки борошна
- 2 ст. ложки жиру
- 1 ч. ложка меленого червоного перцю (паприки)
- 2 помідори (або 1 ч. ложка томатної пасти)
- 1 ст. ложка кислого молока (кефіру)
- 2 яйця
- 1 пучок зеленої цибулі
- зелень петрушки і кропу
- сіль – за смаком.
Телятину нарізати невеликими шматочками і зварити до готовності. Посолити і додати зелений горошок. Зелену цибулю нашаткувати і підсмажити на жирі з додаванням борошна і помідорів. Пасерування додати в бульйон, всипати мелений червоний перець і варити на слабкому вогні до готовності горошку. Збити яйця, додати кисле молоко, нашатковану зелень петрушки і кропу, заправити суп. Ще раз посолити за смаком.
Салат з оселедцем
- 1 склянка квасолі
- 1 оселедець
- 5 картоплин
- 3 яйця
- 2 цибулини
- майонез
- зелень – за смаком.
Оселедець чистити, відокремити кісточки і нарізати. Картоплю і яйця зварити, остудити і нарізати невеликими кубиками. Цибулю подрібнити, з’єднати з підготовленими інгредієнтами, перемішати і заправити майонезом. Посипати подрібненою зеленню кропу і петрушки.
Н. В. ПУГАЧ.
Станично-Луганський р-н
Луганської обл.
Фірмова страва від «Хазяїна»
Грибний суп на молоці
- 0,5 л молока
- 0,5 л води
- 300 г свіжих грибів
- 2 ст. ложки вершкового масла
- 1 цибулина
- 4 картоплини
- лавровий лист
- перець і сіль – за смаком.
Картоплю очистіть, вимийте, наріжте кубиками і опустіть в киплячу воду. Свіжі гриби наріжте дрібними кубиками і відваріть до напівготовності в окремому посуді. Потім дрібно наріжте ріпчасту цибулю. Гриби з цибулею обсмажте до готовності на вершковому маслі та опустіть у воду, в якій вариться картопля. Посоліть. Далі влийте в суп молоко і додайте спеції за смаком, знову доведіть до кипіння. Суп охолодіть і перед подачею посипте дрібно нарізаною зеленню.
Купуйте електронні версії наших нових видань
Що дає підписка на оновлення нашого сайту
Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram
Також читати:
- Тим, хто збирається поститися
- Український хамон
- Бринза та сулугуні особливо смачні з козячого молока
- Пироги, пиріжки, пиріжечки…