Царські щедроти бобових

Царские щедроты бобовых
Реклама

Читати російською мовою

Зміст

  1. Солянка-Бариня
  2. Курка з квасолею
  3. Картопля з горохом
  4. Котлети
  5. Квасоля для гарніру
  6. Суп із зеленим горошком
  7. Салат з оселедцем
  8. Грибний суп на молоці

Багато людей незаслужено відмовляються від використання в харчуванні бобових культур. Адже це – незамінне джерело рослинного білка, в бобових також містяться вуглеводи і в малій кількості – жири. Під час посту (і не тільки) – це незамінні інгредієнти для приготування різних смачних і корисних страв. У Болгарії, наприклад, для приготування салатів використовують навіть молоді пагони гороху.

Солянка-Бариня

  • 1 склянка квасолі
  • 1 яловиче серце
  • 3 солоних огірка
  • 1 склянка маринованих грибів
  • 150 г копченої ковбаси
  • 1 цибулина
  • 1 морква
  • сметана
  • зелень кропу і петрушки
  • рослинна олія
  • лимон
  • чорний мелений перець
  • сіль – за смаком.

Яловиче серце відварити до готовності, нарізати соломкою і обсмажити в соняшниковій олії. На іншій сковороді спасерувати подрібнену цибулю, натерту на крупній тертці моркву і очищені від шкірки і насіння солоні огірки, гриби. Підсмажити все хвилин 15-20, потім додати копчену ковбасу, нарізану соломкою. Підготовлені продукти з’єднати разом, влити бульйон, посолити і додати зварену до готовності квасолю. Хвилин 10-15 прокип’ятити на слабкому вогні. Перед зняттям з вогню поперчити. Дати настоятися 20 хвилин. Подавати з дольками лимона і подрібненою зеленню кропу і петрушки, заправляти сметаною.

Курка з квасолею

  • 1 курка
  • 1 склянка квасолі
  • 2 цибулини
  • 2 зубчики подрібненого часнику
  • 2 ст. ложки цукру
  • 1 ст. ложка оцту
  • 0,5 склянки родзинок
  • рослинна олія
  • сіль – за смаком.

Натерти шматки курки сіллю і обсмажити на соняшниковій олії. Вийняти м’ясо і в ту ж сковороду викласти часник і подрібнену цибулю, підсмажити їх до золотистого кольору. Додати оцет, цукор, а зверху укласти шматки курки. Трохи підсмажити і влити трохи квасолевого бульйону. Потім додати зварену до готовності квасолю і родзинки, накрити кришкою і тушкувати на слабкому вогні до готовності.

Картопля з горохом

  • 500 г відвареної картоплі
  • 200 г свіжого або замороженого зеленого горошку
  • 1 цибулина
  • 2 зубчики часнику
  • 1 ч. ложка насіння кмину
  • 2-3 ст. ложки рослинної олії
  • 1-2 ст. ложки лимонного соку
  • 2 ст. ложки нарубаної зелені кінзи
  • 1 ч. ложка меленого коріандру.

На сковороді з рослинною олією підсмажити нашатковані цибулю і часник, всипати насіння кмину і смажити 2 хвилини. Потім додати нарізану кубиками картоплю і горошок, перемішати зі спеціями. Додати лимонний сік, а коли картопля і горошок добре прогріються, додати зелень кінзи.

Котлети

  • 1 склянка квасолі
  • 100 г свіжого сала
  • 2 цибулини
  • 3 зубчики часнику
  • 2 яйця
  • 2 картоплини
  • 2 шматочки білого хліба
  • 1 кубик курячого бульйону
  • сіль
  • чорний мелений перець – за смаком.

Квасолю на добу залити водою і зварити до напівготовності. Всі інгредієнти, за винятком яєць, пропустити через м’ясорубку. Добре перемішати, додати яйця, посолити, поперчити, додати розім’ятий кубик курячого бульйону. З отриманої маси сформувати котлети і обсмажити їх з обох сторін на рослинній олії. Скласти в каструлю і тушкувати до готовності.

КУПИТИ

У нашому магазині он-лайн версія всього за 10 грн.

Квасоля для гарніру

Кількість продуктів довільна (все залежить від вашого смаку і кількості їдців).

Зварити квасолю до готовності. На сковороді підсмажити моркву, натерту на крупній тертці, і подрібнену цибулю. Додати 1 ст. ложку томатної пасти, духмяний перець горошком, лавровий лист, посолити і поперчити за смаком. Тушкувати 15 хвилин.

Подається така квасоля з приготовленою яловичиною, нарізаною тоненькими шматочками і підсмаженою до готовності.

Суп із зеленим горошком

  • 500 г зеленого горошку
  • 500 г телятини
  • 3 л води
  • 1 ст. ложки борошна
  • 2 ст. ложки жиру
  • 1 ч. ложка меленого червоного перцю (паприки)
  • 2 помідори (або 1 ч. ложка томатної пасти)
  • 1 ст. ложка кислого молока (кефіру)
  • 2 яйця
  • 1 пучок зеленої цибулі
  • зелень петрушки і кропу
  • сіль – за смаком.

Телятину нарізати невеликими шматочками і зварити до готовності. Посолити і додати зелений горошок. Зелену цибулю нашаткувати і підсмажити на жирі з додаванням борошна і помідорів. Пасерування додати в бульйон, всипати мелений червоний перець і варити на слабкому вогні до готовності горошку. Збити яйця, додати кисле молоко, нашатковану зелень петрушки і кропу, заправити суп. Ще раз посолити за смаком.

Салат з оселедцем

  • 1 склянка квасолі
  • 1 оселедець
  • 5 картоплин
  • 3 яйця
  • 2 цибулини
  • майонез
  • зелень – за смаком.

Оселедець чистити, відокремити кісточки і нарізати. Картоплю і яйця зварити, остудити і нарізати невеликими кубиками. Цибулю подрібнити, з’єднати з підготовленими інгредієнтами, перемішати і заправити майонезом. Посипати подрібненою зеленню кропу і петрушки.

Н. В. ПУГАЧ.
Станично-Луганський р-н
Луганської обл.

Фірмова страва від «Хазяїна»


Грибний суп на молоці

  • 0,5 л молока
  • 0,5 л води
  • 300 г свіжих грибів
  • 2 ст. ложки вершкового масла
  • 1 цибулина
  • 4 картоплини
  • лавровий лист
  • перець і сіль – за смаком.

Картоплю очистіть, вимийте, наріжте кубиками і опустіть в киплячу воду. Свіжі гриби наріжте дрібними кубиками і відваріть до напівготовності в окремому посуді. Потім дрібно наріжте ріпчасту цибулю. Гриби з цибулею обсмажте до готовності на вершковому маслі та опустіть у воду, в якій вариться картопля. Посоліть. Далі влийте в суп молоко і додайте спеції за смаком, знову доведіть до кипіння. Суп охолодіть і перед подачею посипте дрібно нарізаною зеленню.

Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту

Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram

Також читати:

Оставьте ответ