Зміст
- Ікра бурякова
- Ікра грибна
- Квашена капуста з цибулею
- Салат із цвітної капусти з морквою
- Зрази картопляні
- Квасоля з картоплею
- Локшина грибна
- Пельмені з редькою
- Пряник пісний
Всі світові релігії мають свою обрядову культуру харчування, що склалася протягом багатьох століть. Православна церква здавна дбала про духовне і тілесне здоров’я віруючих. Для цього була вироблена струнка і раціональна система харчування. Цікаво, що досвід «здорового харчування по-християнському» взято на озброєння не тільки фахівцями в області нетрадиційної медицини, а й сучасними лікарями-дієтологами. Сьогодні багато давніх традицій повертається у наше повсякденне життя.
Ікра бурякова
- 100 г буряка
- 50 г солоних огірків
- 1 зубчик часнику
- 20 г ріпчастої цибулі
- 5 г рослинної олії
- оцет
- сіль
- перець – за смаком.
Неочищений буряк вимити, зварити, охолодити і очистити. Солоні огірки очистити від шкірки і насіння. Часник очистити. Ріпчасту цибулю злегка обсмажити на рослинній олії. Всі підготовлені овочі пропустити через м’ясорубку, посолити, поперчити, додати рослинну олію, оцет і добре перемішати.
Ікра грибна
- 2 склянки сухих грибів
- цибуля
- рослинна олія
- спеції – за смаком.
Сухі гриби замочити у воді на 6-12 годин, промити, зварити у невеликій кількості води, пропустити через м’ясорубку. Ріпчасту цибулю дрібно нарізати і підсмажити в рослинній олії до світло-коричневого кольору. Гриби змішати з цибулею, додати за смаком сіль, оцет, цукор і грибний відвар.
Квашена капуста з цибулею
- 150 г квашеної капусти
- 30 г солоних огірків
- 30 г ріпчастої цибулі
- 20 г цукру
- 1 ст. ложка рослинної олії
- 10 г журавлини
- зелень – за смаком.
Квашену капусту перебрати, великі шматки подрібнити. Ріпчасту цибулю нашаткувати, залити капустяним розсолом, нагріти майже до кипіння і охолодити. У капусту додати цибулю, перемішати, заправити цукром, полити олією, викласти в салатник, а зверху укласти солоні огірки, нарізані дольками, прикрасити журавлиною і посипати подрібненою зеленню.
Салат із цвітної капусти з морквою
- 300 г цвітної капусти
- 4 моркви
- 1 свіжий огірок
- 0,5 лимона
- 4 ст. ложки рослинної олії
- сіль
- кріп – за смаком.
Капусту ошпарити окропом, дрібно порубати, з’єднати з морквою, натертою на крупній тертці, дрібно нарізаним огірком. Посолити, укласти в салатник, заправити сумішшю з рослинної олії, лимонного соку і рубаної зелені кропу.
Зрази картопляні
- 500 г сирої тертої картоплі
- 500 г вареного картопляного пюре
- 0,5-1 склянка пшеничного борошна
- 0,5 ч. ложки солі.
Змішати сиру терту картоплю і пюре, додати борошно, посолити, вимішати тісто, розкачати його в пласт, нарізати на квадрати або прямокутники, розкласти на них начинку (морквяну, цибульну, грибну, гарбузову), сформувати пиріжки і обсмажити в духовці на деку, змащеному маслом, або на сковороді з рослинною олією.
Квасоля з картоплею
- 1 склянка квасолі
- 500 г картоплі
- 2 цибулини
- 2 ст. ложки рослинної олії
- 2 ст. ложки томат-пюре
- сіль
- перець – за смаком.
Окремо зварити квасолю і картоплю. Картоплю нарізати скибочками, підсмажити, змішати з квасолею, додати дрібно нарізану і підсмажену цибулю, сіль, перець, ще раз перемішати. Накрити кришкою і поставити тушкувати в духовку на невеликий вогонь.
Локшина грибна
- 250 г борошна
- 100 мл води
- 2 ст. ложки гірчичної олії
- 0,5 ч. ложки солі
- 6-7 сухих грибів
- 1 цибулина
- 1 корінь петрушки
- сіль – за смаком.
Борошно висипати на стіл гіркою, посередині зробити поглиблення, влити кип’ячену воду, 1 ст. ложку гірчичної олії, всипати сіль, замісити круте тісто, розкачати тонкий корж, нарізати смужками шириною 5 см, скласти разом і нашаткувати. Скласти локшину в решето і дати обсохнути. Тим часом приготувати грибний відвар з попередньо замочених на ніч грибів, цибулини і кореня петрушки. У киплячий відвар опустити локшину, додати 1 ст. ложку гірчичної олії і варити до готовності.
Пельмені з редькою
- Для тіста:
- 320 г пшеничного борошна
- 1 яйце
- 120 мл води
- 7 г солі.
- Для фаршу:
- 450 г редьки
- 50 г ріпчастої цибулі
- 50 г рослинної олії
- сіль – за смаком.
- Для посипання:
- 20 г борошна.
Просіяне борошно насипати на стіл гіркою, зробити в ній воронку, влити воду, додати сіль і замісити круте тісто. Готове тісто закрити кришкою і дати йому постояти півгодини. Потім тісто розділити на шматки, кожен шматок розкачати в тонкий пласт, нарізати на квадратики, розкласти фарш і сформувати пельмені.
Приготування фаршу. Редьку очистити, натерти на тертці, злегка спасерувати з олією, додати обсмажену цибулю, посолити і добре перемішати. Підготовлені пельмені відварити невеликими партіями в киплячій підсоленій воді (на 1 кг виробів – 4 л води і 40 г солі). Пельмені, що спливли, вийняти шумівкою.
Н. Г. СЕРЕДЕНКО,
м. Дніпро.
Фірмова страва від «Хазяїна»
Пряник пісний
- 1 склянка заварки (можна трав’яної)
- 2-3 ст. ложки варення або меду
- 0,5 склянки рослинної олії
- 1 склянка цукру
- 1 ч. ложка соди
- 2-2,5 склянки пшеничного борошна
- родзинки
- рубані горіхи – за смаком.
Змішати заварку, варення або мед, цукор, рослинну олію, борошно, соду, вимісити тісто, додати родзинки. На тісто зверху покласти рубані горіхи. Випікати в духовці на середньому вогні до золотистої скоринки.
З цього пряника можна зробити і пісний торт. Розділити його на коржі, промазати кожен варенням, а верх і боки покрити кремом. Для крему взяти 1 пачку рослинного маргарину і збити водно-цукрово-борошняною сумішшю (на 1 склянку води – 1 ст. ложка борошна, 3/4 склянки цукру і на кінчику ножа ваніліну).
Купуйте електронні версії наших нових видань
Що дає підписка на оновлення нашого сайту
Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram
Також читати: