Смачно і корисно

0
23
Смачно і корисно

Зміст

  1. Ікра бурякова
  2. Ікра грибна
  3. Квашена капуста з цибулею
  4. Салат із цвітної капусти з морквою
  5. Зрази картопляні
  6. Квасоля з картоплею
  7. Локшина грибна
  8. Пельмені з редькою
  9. Пряник пісний

Всі світові релігії мають свою обрядову культуру харчування, що склалася протягом багатьох століть. Православна церква здавна дбала про духовне і тілесне здоров’я віруючих. Для цього була вироблена струнка і раціональна система харчування. Цікаво, що досвід «здорового харчування по-християнському» взято на озброєння не тільки фахівцями в області нетрадиційної медицини, а й сучасними лікарями-дієтологами. Сьогодні багато давніх традицій повертається у наше повсякденне життя.

Ікра бурякова

  • 100 г буряка
  • 50 г солоних огірків
  • 1 зубчик часнику
  • 20 г ріпчастої цибулі
  • 5 г рослинної олії
  • оцет
  • сіль
  • перець – за смаком.

Неочищений буряк вимити, зварити, охолодити і очистити. Солоні огірки очистити від шкірки і насіння. Часник очистити. Ріпчасту цибулю злегка обсмажити на рослинній олії. Всі підготовлені овочі пропустити через м’ясорубку, посолити, поперчити, додати рослинну олію, оцет і добре перемішати.

Ікра грибна

  • 2 склянки сухих грибів
  • цибуля
  • рослинна олія
  • спеції – за смаком.

Сухі гриби замочити у воді на 6-12 годин, промити, зварити у невеликій кількості води, пропустити через м’ясорубку. Ріпчасту цибулю дрібно нарізати і підсмажити в рослинній олії до світло-коричневого кольору. Гриби змішати з цибулею, додати за смаком сіль, оцет, цукор і грибний відвар.

Квашена капуста з цибулею

  • 150 г квашеної капусти
  • 30 г солоних огірків
  • 30 г ріпчастої цибулі
  • 20 г цукру
  • 1 ст. ложка рослинної олії
  • 10 г журавлини
  • зелень – за смаком.

Квашену капусту перебрати, великі шматки подрібнити. Ріпчасту цибулю нашаткувати, залити капустяним розсолом, нагріти майже до кипіння і охолодити. У капусту додати цибулю, перемішати, заправити цукром, полити олією, викласти в салатник, а зверху укласти солоні огірки, нарізані дольками, прикрасити журавлиною і посипати подрібненою зеленню.

Салат із цвітної капусти з морквою

  • 300 г цвітної капусти
  • 4 моркви
  • 1 свіжий огірок
  • 0,5 лимона
  • 4 ст. ложки рослинної олії
  • сіль
  • кріп – за смаком.

Капусту ошпарити окропом, дрібно порубати, з’єднати з морквою, натертою на крупній тертці, дрібно нарізаним огірком. Посолити, укласти в салатник, заправити сумішшю з рослинної олії, лимонного соку і рубаної зелені кропу.

Зрази картопляні

  • 500 г сирої тертої картоплі
  • 500 г вареного картопляного пюре
  • 0,5-1 склянка пшеничного борошна
  • 0,5 ч. ложки солі.

Змішати сиру терту картоплю і пюре, додати борошно, посолити, вимішати тісто, розкачати його в пласт, нарізати на квадрати або прямокутники, розкласти на них начинку (морквяну, цибульну, грибну, гарбузову), сформувати пиріжки і обсмажити в духовці на деку, змащеному маслом, або на сковороді з рослинною олією.

Квасоля з картоплею

  • 1 склянка квасолі
  • 500 г картоплі
  • 2 цибулини
  • 2 ст. ложки рослинної олії
  • 2 ст. ложки томат-пюре
  • сіль
  • перець – за смаком.

Окремо зварити квасолю і картоплю. Картоплю нарізати скибочками, підсмажити, змішати з квасолею, додати дрібно нарізану і підсмажену цибулю, сіль, перець, ще раз перемішати. Накрити кришкою і поставити тушкувати в духовку на невеликий вогонь.

Локшина грибна

  • 250 г борошна
  • 100 мл води
  • 2 ст. ложки гірчичної олії
  • 0,5 ч. ложки солі
  • 6-7 сухих грибів
  • 1 цибулина
  • 1 корінь петрушки
  • сіль – за смаком.

Борошно висипати на стіл гіркою, посередині зробити поглиблення, влити кип’ячену воду, 1 ст. ложку гірчичної олії, всипати сіль, замісити круте тісто, розкачати тонкий корж, нарізати смужками шириною 5 см, скласти разом і нашаткувати. Скласти локшину в решето і дати обсохнути. Тим часом приготувати грибний відвар з попередньо замочених на ніч грибів, цибулини і кореня петрушки. У киплячий відвар опустити локшину, додати 1 ст. ложку гірчичної олії і варити до готовності.

Пельмені з редькою

  • Для тіста:
    • 320 г пшеничного борошна
    • 1 яйце
    • 120 мл води
    • 7 г солі.
  • Для фаршу:
    • 450 г редьки
    • 50 г ріпчастої цибулі
    • 50 г рослинної олії
    • сіль – за смаком.
  • Для посипання:
    • 20 г борошна.

Просіяне борошно насипати на стіл гіркою, зробити в ній воронку, влити воду, додати сіль і замісити круте тісто. Готове тісто закрити кришкою і дати йому постояти півгодини. Потім тісто розділити на шматки, кожен шматок розкачати в тонкий пласт, нарізати на квадратики, розкласти фарш і сформувати пельмені.

Приготування фаршу. Редьку очистити, натерти на тертці, злегка спасерувати з олією, додати обсмажену цибулю, посолити і добре перемішати. Підготовлені пельмені відварити невеликими партіями в киплячій підсоленій воді (на 1 кг виробів – 4 л води і 40 г солі). Пельмені, що спливли, вийняти шумівкою.

Н. Г. СЕРЕДЕНКО,
м. Дніпро.

Фірмова страва від «Хазяїна»


Пряник пісний

  • 1 склянка заварки (можна трав’яної)
  • 2-3 ст. ложки варення або меду
  • 0,5 склянки рослинної олії
  • 1 склянка цукру
  • 1 ч. ложка соди
  • 2-2,5 склянки пшеничного борошна
  • родзинки
  • рубані горіхи – за смаком.

Змішати заварку, варення або мед, цукор, рослинну олію, борошно, соду, вимісити тісто, додати родзинки. На тісто зверху покласти рубані горіхи. Випікати в духовці на середньому вогні до золотистої скоринки.

З цього пряника можна зробити і пісний торт. Розділити його на коржі, промазати кожен варенням, а верх і боки покрити кремом. Для крему взяти 1 пачку рослинного маргарину і збити водно-цукрово-борошняною сумішшю (на 1 склянку води – 1 ст. ложка борошна, 3/4 склянки цукру і на кінчику ножа ваніліну).

Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту

Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram

Також читати:

Оставьте ответ