Цитата номера
Ще пахне сіно. Ще рояться оси.
Ще у дуплянках солодко медам.
А вже вночі навшпиньки ходить осінь
і полум’я жоржин задмухує садам.
Ліна КОСТЕНКО.
При першій згадці про айстри на думку приходять спогади про школу, дитинство, казку. Про першу вчительку і перший урок. І, звичайно ж, про маму, її теплі руки, що пахнуть хлібом, молоком і ласкою. Канікули закінчилися, попереду знову школа і осінь із затяжними дощами і холодно-матовими туманами.
Ці квіти люблять все: і сонце, і вітер. Тихо колишуться вони в палісаднику, про щось шелестять – піди розбери! Але якщо прислухатися, то можна вловити: це вони прощаються з минулим літом. Яке, як і дитинство, швидко закінчується. Правда, літо повториться наступного року, а ось дитинство не повториться вже ніколи.
«Осінь – робіт вісім!» – кажуть у народі. А може, і більше, спробуй порахуй! У городах турбот ще повний рот. Як ніколи щедро обдаровують нас плодами баштанні та гарбузові культури, у розпалі збір томатів, солодкого перцю, баклажанів. Наливаються головки капусти. По мірі того, як порожніють городні грядки, роботи все більше додається: треба не тільки вчасно все прибрати і запасти на зиму, а й переробити врожай, розпорядитися їм по-хазяйському, видалити рослинні залишки, скопати і удобрити ділянку, щоб і в майбутньому році виростити і зібрати вагомий урожай.
Картопляним димом
Пахне рання осінь,
Небесам немов би
Дав хто сивини.
Айстрам кучерявим
Мерзнуть ноги босі
І бринять солодким
Соком кавуни.
Ці вірші Лесі Гудзь як не можна ємко передають настрій вересня. Так, ще тепло. Так, ще яскраві барви. Так, ще не мерзне душа. Але подих осені все відчутніше, особливо вранці та вечорами.
Сад передчуває
Зиму недалеку,
І цілують зорі
Свіжі вітерці.
А ще в усі часи в українських селах знали,що без домашніх припасів, приготованих своїми руками і за своїм смаком, не проживеш. І сьогодні, коли здавалося б, магазинні прилавки щільно заставлені всілякими соліннями і маринадами, соками і вареннями, багато садівників і городників наполегливо продовжують займатися заготівлею овочів та фруктів на зиму. Навіть ті, у кого немає власної ділянки, закуповують восени дешеві плоди садів і городів (особливо на традиційних сільськогосподарських ярмарках), щоб взимку ласувати своїми солоними огірочками і помідорчиками, компотами і салатами, ікрою і вареннями, іншими домашніми консервами, які не йдуть ні в яке порівняння з магазинними. Адже вони без шкідливих добавок і ГМО. А про сільських жителів і говорити не хочеться: припаси вони роблять ґрунтовно і з запасом, щоб пережити зиму, особливо у наш важкий час.
При цьому, заздалегідь думаючи про майбутні заготівлі, вирощують десятки видів різних рослин – одні багаті вітамінами, другі – білками, треті – мають дивовижний смак, а четверті – чудовий аромат… Тому нас і просять розповідати про новинки, щоб особливу увагу приділяли технологічним властивостям сортів, адже вибирають ті, що краще в зберіганні та переробці.
А поки осінь вступає в свої права. Палахкотять її хоч ще і яскраві, але вже холодні барви. Серце перебуває у тихому смутку: як стрімко мчить час. Адже ще зовсім недавно зустрічали весну…
Передплата
Збери врожай разом з «Хазяїном»
Курчат по осені рахують, а газетярі – тиражі. Адже восени починається передплата періодичних видань на наступний рік. Потрібно при цьому мати на увазі, що за передплатою «Хазяїн» коштує значно дешевше, ніж купувати його вроздріб. До того ж і ходити за ним не потрібно – листоноша принесе свіжий номер додому.
Також, за традицією, за підсумками передплатної компанії будуть розіграні цінні, потрібні та корисні в господарстві призи. Так що збирайте свій «урожай» разом з нами!
А в комплекті з іншими виданнями (газета «Мой виноградник», щомісячні спецвипуски) передплата буде коштувати ще дешевше. Так що не відкладайте справу в довгий ящик і оформіть передплату на газету «Хазяїн» та інші наші видання завчасно. Зробити це можна в поштовому відділенні України, а також, не виходячи з дому, на сайтах: peredplata.ukrposhta.ua або hozjain.ua в меню «Передплата».
Передплатні індекси: 33817 (російською мовою) та 89102 (українською мовою).
Редакція.
Купуйте електронні версії наших нових видань
Що дає підписка на оновлення нашого сайту
Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram
Також читати: