Ексклюзивні трав’яні чаї Тетяни Буглак

Эксклюзивные травяные чаи Татьяны Буглак
Реклама

Читати російською мовою

Тетяна Буглак – фермерка з села Количівка, що на Чернігівщині. Разом з чоловіком Сергієм вони заснували сімейне фермерське господарство «Сонячна земля», яке вже чотири роки займається органічним землеробством. А ще у Тетяни є хобі, яке тісно переплітається з фермерством – вона робить ексклюзивні трав’яні чаї. В основному чаї у неї багатокомпонентні, за винятком гречаного.

– Квіти гречки зазвичай заварюю окремо. Гречаний чай дуже корисний, він зміцнює судини, у народній медицині його використовують як лікувально-профілактичний засіб при атеросклерозі. Вживають такий чай і при нежиті, для пом’якшення кашлю та відхаркування мокротиння.

Як правило, до складу трав’яних чаїв входить 3-9 компонентів, які я підбираю чисто інтуїтивно. Взагалі травами цікавлюся вже давно, але вважаю свої чаї не стільки лікувальними засобами, скільки профілактичними. Найчастіше використовую ромашку, троянду (рожеву і червону), волошку, календули, квітки липи, коров’як, м’яту, мелісу, сушені яблука та ожину, ферментований або просто сушений іван-чай, ферментоване листя малини та вишні, сушені плоди вишні та чорниці, таволгу звичайну, квіти та плоди суниці, – розповідає травниця. Ці рослини Тетяна компонує в різних варіаціях, отримуючи дуже цікаві композиції за смаком і запахом.

Наприклад, вечірній заспокійливий чай вона робить з гадючника звичайного, іван-чаю, пелюсток троянди рожевої і червоної.

Дуже оригінальний смак має такий збір: іван-чай ферментований, волошка, пелюстки троянди і календули. Не поступається йому за смаком і інший за складом чай: листя полуниці, сушені ягоди суниці, календула, іван-чай.

– Для спекотного дня ідеально підходить м’ятний чай з пелюстками троянди.

А для осінніх чаювань більше підходить такий збір: ягоди чорниці, ромашка, коров’як, квітки липи, меліса. Його насичений квітково-трав’яний аромат нагадає вам про теплі дні минулого літа,- розповідає Тетяна.

До складу Тетяниних чаїв безпосередньо чай чорний і зелений практично не входить. У неї всього дві композиції: одна з чорним чаєм, купажованим травами, квітами і ягодами, а друга – з зеленим.

Чорний чай Тетяна поєднує з сушеним лимоном, апельсином, плодами яблук, шипшини та корицею.

До зеленого чаю вона додає гречку, сушений абрикос, ромашку, пелюстки троянди.

Дуже смачний і корисний чай «Українська сакура», у складі якої ферментоване листя вишні, сушене листя вишні, пелюстки червоної троянди, меліса і трохи стевії. «Стевію додаю для пом’якшення смаку, вона має солодкуватий смак і врівноважує гіркоту інших компонентів чаю»,- пояснює травниця.

– Трави збираю по всій області. Волошку і ромашку збираю виключно на своїх посівах, тому що знаю, що вони органічні. Роза, календула, м’ята, меліса, вишня, малина, суниця – з власного саду-городу. Я беру свої рослини, щоб бути впевненою, що вони органічні, не оброблені якоюсь хімією, – розповідає Тетяна.

Квіти і плоди Таня сушить у звичайній побутовій електричній сушарці. Так вони не втрачають свій колір і смак. А листя чудово сушаться на горищі. Висушену сировину Тетяна подрібнює ножицями. «Намагаюся, щоб вона була середніх розмірів. Якщо подрібнити занадто крупно, то при заварюванні будуть попадатися окремі компоненти чаю і неможливо буде отримати повну композицію смаку і запаху, а в занадто дрібно подрібнених трав і плодів знову-таки немає текстури та кольору»,- ділиться своїми спостереженнями.

Також поділилася своїм способом ферментації листя. «Зірване листя (іван-чаю, вишні, малини і т. д.) прикриваю вологою серветкою, щоб воно трохи прив’яло, і почався процес ферментації. Так воно лежить 2-3 години. Потім я перекручую його на м’ясорубці. Виходять «зелені ковбаски», які викладаю в емальовану або фарфорову посудину, і знову прикриваю вологою серветкою. Залишаю його у такому вигляді на кілька годин. Поява фруктово-квіткового аромату говорить про те, що процес ферментації пройшов успішно, і наше листя вже готове для сушіння.

Краще всього сушити його на горищі. Після «горищної» сушки обов’язково досушую ферментоване листя в духовці. Недосушене листя може швидко покритися пліснявою, і вся робота піде даремно»,- розповідає Тетяна.

Тетянині чаї вже знають в Чернігові. Їх бере на реалізацію «Зелена лавка», а любителі трав’яних чаїв замовляють через інтернет.

Ще одне хобі господині ФГ «Сонячна земля» – виготовлення ароматичних-енергетичних свічок з вощини. Вощина – це основа майбутніх бджолиних стільників, тонкі листи з воску з відпресованими на них з двох сторін денцями комірок. Ці «фігурні» воскові листи Тетяна рясно посипає природними ароматичними речовинами, вставляє гніт, скручує. В якості посипання використовує ладан, корицю, м’яту, пелюстки троянд, ромашку, календулу, мускатний горіх, какао, ялівець, пачулі, шавлія, липу, евкаліпт і т. д. В результаті виходять дуже оригінальні свічки з природними ароматизаторами. Такі свічки, виготовлені з живих органічних матеріалів, мають різний оздоровчий ефект: заспокійливий, стимулючий працездатність, піднімаючий настрій і т. д.

Підготувала Олена БЕРЕЗКІНА.
Фото автора.

Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту

Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram

Також читати:

Оставьте ответ