Гречка – королева круп

0
58
Гречка - королева круп
Реклама

Читати російською мовою

Гречка – дієтичний продукт. Її крупа незамінна в раціоні людей, які страждають чутливістю до глютену. У складі гречки його просто немає. Глютен або клейковина – це суміш білкових сполук, без яких неможливо було б випекти м’який хліб, але для людей він представляє деяку небезпеку. Доведено, що глютен викликає більше 250 захворювань.

Так само гречка має більш низький глікемічний індекс, в порівнянні з іншими крупами. Тому після того, як ви з’їсте гречану кашу, цукор в крові буде вироблятися плавно, без стрибка. Людям, що страждають такими захворюваннями, як цукровий діабет, ожиріння, метаболічні розлади, потрібно збільшити в своєму раціоні кількість гречки.

Її можна вживати не тільки у вигляді каш, але і перемолоти в борошно і спекти млинці. Ще один смачний і корисний спосіб вживання гречки – проростити її. Правда, всім знайома нам просмажена гречана крупа, яку ми звикли купувати в магазині, для пророщування не підійде. Для цих цілей пошукайте зелену гречку. До речі, не просмажена гречка у вареному вигляді має зовсім інший смак, ніж смажена і може сподобатися тим, хто не любить популярну обсмажену гречку.

Пророщена гречка має ряд корисних властивостей, кількість вітамінів і мікроелементів у ній різко зростає. А це, в свою чергу, підвищує її антиоксидантні та поживні властивості. Пророщену крупу можна додати в салат, перемолоти і зробити бутерброди. У насінні гречки міститься 8 амінокислот, що не синтезуються організмом людини самостійно.

Потрібно знизити рівень холестерину в крові – з’їжте гречку. Проводячи наукові дослідження, вчені виявили, що рівень «поганого» холестерину в крові значно нижче у людей, які регулярно вводять в свій раціон каші з гречаної крупи. А ось тим, хто вживає мало гречки або не їсть її зовсім, варто задуматися над своїм харчуванням.

До складу гречки входять речовин, які перешкоджають розвитку ракових клітин. Щоб зберегти цінні мікроелементи в крупі, в більшій кількості не варто піддавати гречку термічній обробці. Її можна залити з вечора водою і на ранок каша буде готова.

Зараз важко собі уявити, що залишилися продукти, які не зазнали генної модифікації. Але гречка – одна з них. Протягом багатьох століть гречка вирощується в своєму первозданному вигляді. Її не піддають генній інженерії та іншим маніпуляціям для підвищення врожайності та опірності шкідникам на шкоду здоров’ю людей. Все просто – при вирощуванні гречки немає необхідності в застосуванні отрут і пестицидів. Тому це екологічно чистий продукт.

Після того, як ви з’їсте гречану кашу, сигнали в мозок про насичення надійдуть швидше, ніж, наприклад, після страв з рису або пшениці. Це допоможе вам з’їсти меншу порцію. А складні вуглеводи, що містяться в гречку, дозволять ще довго не відчувати почуття голоду.

Гречка служить відмінним харчуванням для бджіл. Завдяки тому, що вона цвіте пізніше, ніж інші джерела пилку, а також аж до самих заморозків, на ній з’являються все нові й нові квіточки, поля гречки забезпечують безперервне харчування бджолам. Якщо ви хочете зробити внесок у поліпшення екосистеми нашої планети і допомогти бджолам – посадіть гречку. Можна почати зі своєї присадибної ділянки. Цим ви привернете на неї більше бджіл для запилення саду. А також гречку можна використовувати як сидерат. Для посадки можна взяти зелену гречку з супермаркету.

КУПИТИ

У нашому магазині он-лайн версія всього за 10 грн.

Квітки гречки є важливим джерелом для отримання меду. Гречаний мед має протизапальні, антибактеріальні, антиоксидантні та антисептичні властивості. Його широко застосовують при лікуванні авітамінозу, анемії, для нормалізації тиску, при застудах, виразках і гнійних ранах. Звичайно, це не повний перелік проблем, з якими він справляється. Нефільтрований мед покращує травлення, нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту. Для поліпшення самопочуття досить з’їдати кілька чайних ложок гречаного меду в день.

Квіти гречки урізноманітнюють ландшафтний дизайн ділянки. Її можна посіяти разом з прянощами, на клумбах з декоративними квітами. А можна висадити самостійно, зробити окрему гречану галявину або прикрасити нею занедбану ділянку. Під час цвітіння гречка має прекрасний аромат – це також можна використовувати в своїх цілях. Посадіть гречку по периметру садової ділянки, і ви не будете відчувати нестачі в запилювачах. Вони із задоволенням будуть злітатися на приємний гречаний аромат.

Завдяки тому, що гречка дуже швидко росте і розвивається, вона легко витіснить траву і бур’яни з вашої дачної ділянки.

Під час росту гречка збагачує ґрунт фосфором і кальцієм. Тому можна в середині сезону, коли гречка вже трохи підросте, підсадити до неї овочі. Такий метод посадки називається змішаним і є різновидом пермакультури.

Послідовність посадки можна проводити по-різному, тому що гречка невимоглива у вирощуванні. Якщо ви хочете використовувати гречку для компосту, то її потрібно сіяти після збирання ранніх культур.

Не турбуйтеся, якщо площа вашої дачної ділянки не дозволяє вам вирощувати великий обсяг гречки. Навіть від маленького шматочка землі, засіяного цією культурою (наприклад, в міжряддях овочів або в саду), ви отримаєте незаперечну користь – підживлення ґрунту, залучення запилювачів на ділянку ароматом гречки, естетичне задоволення і харчування для бджіл.

Аліна ЧЕРНЯВСЬКА,
хімік-фармацевт, травник
(спеціально для тижневика «Хазяїн»).

Веббанер Хозяин Укрпошта
Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту

Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram

Також читати:

Оставьте ответ