Домашній квас: просто, смачно і корисно

Домашний квас: просто, вкусно и полезно
Реклама

Читати російською мовою

Зміст

  1. Квас із дріжджами
  2. Без дріжджів
  3. Яблучний
  4. Напій із родзинками і м’ятою
  5. Медовий
  6. Медово-фруктовий
  7. На хроні
  8. Із вівса

Для домашнього квасу підходить будь-який сорт хліба, але найкращим вважається чорний житній хліб без добавок. А щоб цей напій вийшов добре газованим, треба посилити процес бродіння. Для цього слід покласти трішки більше, ніж зазвичай, цукру і родзинок. Чим вище буде кімнатна температура під час бродіння, тим квас стане більш газованим. При додаванні у квас родзинок їх не варто промивати – щоб не змити дріжджові мікроорганізми.

Дріжджі для квасу повинні бути не просто свіжими, а найсвіжішими.

Аби зробити квас темним і насиченим, слід добре підсмажити шматочки хліба, але щоб він не підгорів.

Квас із дріжджами

  • 2 буханки бородинського хліба
  • 3 л води
  • 15 г дріжджів
  • 1 ч. ложка борошна
  • 200 г родзинок.

Нарізати хліб скибочками, злегка підсушити в духовці. Потім залити його окропом і дати настоятися 3 години. Розвести дріжджі з борошном, додати в сусло і залишити на добу. Після цього процідити, розлити по пляшках і в кожну додати родзинки. Впродовж трьох годин тримати пляшки в теплі, а потім помістити у холодильник.

Без дріжджів

  • 10 л води
  • 1 кг чорного хліба
  • 600 г цукру
  • 100 г темних родзинок (немитих).

Нарізаний хліб залишити висихати у теплому місці. Або ж висушити у духовці. У киплячу воду додати 500 г цукру і сухарі, перемішати. Цю закваску охолодити до кімнатної температури. Потім перелити у ємкість, де квас буде бродити. Її заповнити слід приблизно на 90%, а не до верху.

Після охолодження закваски потрібно додати родзинки, ретельно перемішати і накрити марлею. Залишити на 1-2 дні у темному місці. Через 2 дні квас треба процідити через марлю, додати ще 100 г (або й більше) цукру (залежно від смаку), розлити по пляшках для зберігання, додати родзинки та щільно закрити кришками. На 8-12 годин помістити квас в тепле місце, потім – у холодильник. Спожити такий напій бажано впродовж 3 діб.

Яблучний

  • 400 г яблучної сушки
  • 3 л води
  • 200 г цукру
  • 20 г сухих дріжджів
  • 1 лимон.

Яблучну сушку залити окропом і залишити настоюватися протягом 2-3 годин. Потім рідину процідити, добре віджати сушку, додати 100 г цукру (або за смаком), сухі дріжджі, сік лимона. Для більш кислішого смаку можна взяти кілька лимонів. Інгредієнти старанно перемішати і дати настоятися 4 години. Після появи бульбашок додати ще 100 г цукру та залишити сусло настоюватися добу. Потім його прокип’ятити до появи білої пінної «шапки». Зачекати, доки напій вихолоне, та розлити у ємкості для зберігання. Готовий квас тримати у холодильнику.

КУПИТИ

У нашому магазині он-лайн версія всього за 10 грн.

Напій із родзинками і м’ятою

  • 3 л води
  • 400 г житнього хліба
  • 200 г цукру
  • 20 г сухих дріжджів
  • 4 ст. ложки родзинок
  • 100 г м’яти.

Розвести дріжджі у склянці теплої кип’яченої води. Закип’ятити воду та залишити вихолоняти до 30°С. В цей час готуємо м’ятний екстракт: м’яту залити окропом (200 мл) і дати настоятися.

У посудину для бродіння налити теплу кип’ячену воду, додати розведені дріжджі, сухарі, цукор, екстракт м’яти та добре перемішати. Посудину прикрити марлею і залишити у теплому місці на 4-5 днів. Через добу додати родзинки. Готовий квас процідити крізь марлю та розлити у пляшки для зберігання. Їх потрібно залишити на 8 годин у теплі, потім – помістити у холодильник.

Медовий

  • 1 кг житнього хліба
  • 10 л води
  • 1 кг меду
  • 10 г дріжджів.

Хліб нарізати тонкими скибками, висушити і злегка обсмажити. Сухарі залити окропом і настоювати 1 годину. Після того як вода стане коричневою, її процідити через кілька шарів марлі та дати вихолонути до 30°С. Додати дріжджі й 300 г меду. Залишити квас при кімнатній температурі на 1 добу. Перед розливом у пляшки додати і ретельно розмішати решту меду. Якщо бродіння буде більше ніж 1 добу, то весь мед краще додати відразу – такий напій вийде більш хмільним, а смак меду буде ледь відчутний.

Медово-фруктовий

  • 5 л води
  • 1 л ягідного чи фруктового соку
  • 600 г меду
  • 50 г родзинок
  • 2 ст. ложки хлібних дріжджів (розвести у воді)
  • хміль, кориця, імбир, кардамон, гвоздика, лимонна кислота – за смаком.

В емальовану каструлю налити воду й опустити марлевий вузлик з прянощами. Їх співвідношення беруть за смаком, але так, щоб не заглушали смак меду. Воду з прянощами кип’ятити на малому вогні 1-3 хвилини, після чого їх вийняти. Вилити у каструлю сік та дати вихолонути до 40°С. Потім додати мед і трішки лимонної кислоти, розмішати й охолодити до 25°С, додати дріжджі та родзинки. Через день, якщо появляться ознаки бродіння, сусло профільтрувати через кілька шарів марлі та перелити в пляшки. У кожну додати по 2-3 родзинки. Квас винести у холодне місце.

На хроні

  • 1 кг житніх сухарів
  • 6 л кип’ятку
  • 200 г цукру
  • 200-300 г хрону
  • 50 г меду
  • 25 г дріжджів
  • 25 г родзинок.

Житній хліб просушити у духовці чи підсмажити на сковороді. Чим він черствіший, тим краще. Сухарі розкласти у дві трилітрові банки, залити окропом і залишити на 4 години. Потім процідити та додати дріжджі, цукор і добре мішати до повного розчинення цукру й дріжджів. Залишити рідину настоятися. Після того, як на банках утвориться пінна «шапка», додати подрібнений корінь хрону, мед і залишити ще на кілька годин. Процідити, розлити у пляшки і помістити їх у холодне місце.

КУПИТИ

У нашому магазині он-лайн версія всього за 10 грн.

Із вівса

  • 500 г неочищених зерен вівса
  • 2,5 л води
  • 200 г цукру.

Овес ретельно промити. Помістити у трилітрову банку, додати половину цукру, залити водою і залишити бродити у теплому місці для отримання закваски. Через 4-5 днів воду злити, а зерна залити свіжою, додати цукор, який залишився, і знов поставити у тепло. Через добу квас буде готовий. Процідити його через кілька шарів марлі, розлити у пляшки і помістити у прохолодне місце.

Щоб зробити смак цього квасу яскравішим, цукор можна замінити медом, додати родзинок, кілька листочків м’яти чи меліси, цедру апельсина чи лимона.

Віта КОНОВАЛЕНКО.

Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту

Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram

Також читати:

Оставьте ответ