Бузина – лікар багатьох народів

0
113
Бузина - лекарь многих народов
Реклама

Читати російською мовою

Зміст

  1. Цілющі рецепти
  2. Смачні заготівлі
  3. Мед з квіток бузини
  4. Варення із бузини з лимонами і горіхами

Цю рослину ми добре знаємо за своєрідним запахом, який поширюється навколо під час її цвітіння. Не сплутаєте ні з чим, впізнаєте відразу – це цвіте бузина чорна (лат. Sambukus nigra, родина Адоксових).

Злегка дурманний аромат видають ніжно-молочні суцвіття, які розквітають у травні-червні. Росте вона на берегах водойм, в паркових зонах і біля будинків. Останнім часом гарні гіллясті кущі бузини стали висаджувати в клумбах.

З незапам’ятних часів бузину шанували як священну рослину. Вважали, що її ягоди сприяють довголіттю, підвищують життєвий тонус, очищають важливі органи людини і її ауру. Вірили, що в ній живуть духи, що захищають людину від нечисті, непотрібних гостей. І в чомусь таки мали рацію наші предки. Вважалося що «бузиновий» дух відлякує мишей, щурів, тарганів не тільки від житла, а й будівель, де живуть домашні тварини. Адже до сих пір використовуємо бузину, як живопліт, і для відлякування шкідників у саду і на городі.

Бузину називають «лікарем багатьох народів». І небезпідставно – вона здатна вилікувати безліч хвороб. Згодна з цим і медицина, підтверджуючи в її складі велику кількість біологічно активних речовин. Лікарські препарати виготовляють з листя, кори, коренів, ягід і квіток бузини.

КУПИТИ

У нашому магазині он-лайн версія всього за 10 грн.

Цілющі рецепти

  • Настої з квіток бузини застосовують як відхаркувальний засіб при застуді, грипі, ангіні, бронхіті. Необхідно 1 ст. ложку квітів настояти в склянці окропу, процідити, пити по 2-3 ст. ложки через кожні 2 години. Якщо додати квіти липи – буде подвійний удар по застуді.
  • При шкірних захворюваннях, що з’являються в результаті порушень обмінних процесів у організмі, проводять полоскання теплим настоєм. При нирковій недостатності, набряках настій в теплому вигляді приймають всередину.
  • Відвар з квіток бузини знімає запалення суглобів, болі при ревматизмі, невралгії, паралічі, подагрі. Добре змішати відвар ромашки і бузини і робити гарячі компреси.
  • Відвар з молодого листя застосовують як болезаспокійливий, кровоспинний засіб. Полегшує шлункові болі, допомагає роботі кишечника відвар з листя і кори рослини.
  • При шкірних висипаннях можна додавати у ванни відвар гілок, коренів і кори бузини.
  • Порошок з висушених кори і коренів бузини застосовують для лікування бешихового запалення шкіри. Також роблять ванни і примочки для лікування ран, опіків, виразок.
  • Сік ягід бузини – прекрасний дезінфікуючий засіб. Використовується при лікуванні гепатиту, виразкових хвороб шлунка і кишечника, при варикозі.
  • У косметології бузина служить важливою складовою у препаратах, що надають антиоксидантної дії, знімають запалення і набряклість. Заспокоює, тонізує шкіру, надає їй пружності. Добрі препарати з бузиною для проблемної шкіри.

Смачні заготівлі

Висушені квітки бузини мають неповторний аромат. Завдяки чому популярність її в кулінарії набирає обертів. У тістечка, печиво, в тісто для будь-яких кондитерських виробів додайте порошок і «вловіть» неповторний запах своєї випічки.

Вимочені квіти бузини додають у солодкі заготівлі. Готують повидло, муси, джеми. Вони – прекрасний ароматизатор для чаю, будь-яких олій, оцту.

Приголомшливим виходить вино з ягід бузини. Порада: купажуйте його з виноградним соком або додавайте лимонну кислоту, цукор за смаком.

Мед з квіток бузини

Такий замінник меду виходить дуже смачним і мало відмінним, та й за корисними властивостями несильно поступається. Візьміть літрову банку суцвіть бузини, 3-літрову банку цукру, половинку лимона, 1 л води.

Бузина - лекарь многих народов
Суцвіття бузини чорної – відмінна сировина для варіння штучного меду

Висипаємо промиті квіти в каструлю, заливаємо водою, доводимо до кипіння. Тримаємо на малому вогні ще 20 хвилин. Настоюємо і проціджуємо. Додаємо цукор і томимо 2,5-3 години. Обов’язково треба прибирати пінку, яка з’являється, щоб мед не став каламутним. Додаємо в уварений мед подрібнений разом з цедрою лимон, томимо ще 20 хвилин. Розливаємо готовий продукт у банки, попередньо його процідивши. Отримуємо ароматний, смачний аналог меду з неповторним ароматом і лікувальними властивостями.

Варення із бузини з лимонами і горіхами

Дві великі пригорщі квітів бузини • 2 склянки води • 1 кг цукру • 2 лимона • 1 склянка ядер волоського горіха.

Варимо сироп з води і цукру і відставляємо остуджуватися. Додаємо подрібнені горіхи і дрібно нарізані лимони. В самому кінці – промиті квітки бузини. Варимо все 10-15 хвилин. Охолоджене варення розливаємо в банки.

За бажанням можна під кінець варіння додати півлітрову банку свіжої малини або 250 г малинового варення, а також дрібно нарізані яблука. Вийде ще смачніше.

При роботах з ягодами бузини краще надягати рукавички, інакше пофарбуєте руки. Обережно і з кухонними приладами, вони можуть стати фіолетовими.

Бузина чорна, як і багато лікарських рослин, має протипоказання. Зокрема, не можна вживати її вагітним і годуючим жінкам, а також тим, хто страждає на цукровий діабет. Всі частини, крім ягід і квітів, у цій рослині отруйні.

Бузина - лекарь многих народов
Автор – Микола Глущенко – поруч з кущами бузини

А бузина, посаджена в саду, приверне в нього безліч комах-запилювачів. З неї з легкістю можна створити густу зелену огорожу. Для чого достатньо по периметру ділянки восени висадити здерев’янілі живці (точно так само, як у смородини).

Микола і Світлана ГЛУЩЕНКИ,
садівники-любителі.
Харківська обл.
Знімки з архіву родини ГЛУЩЕНКІВ.

Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту

Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram

Також читати:

Оставьте ответ