Зміст
Солодка й ароматна малина – ягода, яку неможливо не заготувати на зиму. Вона не лише стає улюбленими ласощами для всієї родини у холодну пору, а й є джерелом вітамінів для нашого організму. За користю вона тримає першість серед усіх ягід.
Заморожування
Ягоди в такому вигляді не втрачають корисних властивостей. Для заморожування підходить ціла й неперестигла малина. Її слід розкласти на цупкий картон чи дошку для нарізки овочів. Приблизно через добу ягоди невеликими порціями помістити в поліетиленові пакети. Вони зберігають смак і аромат, смачні як самостійний десерт, чудово підходять для компотів, киселів та приготування різних десертів. При такій заготівлі ягоди краще мити при розморожуванні.
Малину можна заморожувати методом подрібнення з цукром. Попередньо вимиті ягоди засипати в стакан блендера і подрібнити. Після того, як маса осяде, додати ще жменю малини і знов перемолоти. В отриману суміш (повний стакан) додати 2-3 десертні ложки цукру, розмішати. Така кількість цукру прибере кислинку та дозволить зберегти колір і смак заготівлі. Солодку малинову масу перекласти в пластикові контейнери й помістити у морозилку.
Одним із популярних засобів заморозки малини є холодне варення. Для приготування знадобиться: малина – 2 кг, цукор – 2 кг (можна й меншу кількість, але у пропорції 1:1). Потрібно відібрати плоди, що добре зберегли форму. Інші ягоди засипати цукром у мисці на пів години, щоб пустили сік. Потім за допомогою блендера перемолоти солодку масу до однорідної консистенції. Відкладені раніше цілі ягоди помістити у пластикові стаканчики, зверху залити солодкою малиновою сумішшю. Тобто ціла малина заливається малиновим сиропом. Верх склянки упакувати харчовою плівкою й помістити холодне варення у морозилку.
КУПИТИ
Компот
Найкраще підходять трилітрові банки. На одну банку беруть 300 г малини, 250-300 г цукру. На дно банки викладаються ягоди, заповнюючи приблизно на третину ємкості. В каструлі окремо зварити сироп. Кількість води розраховується від кількості банок, в які треба буде залити сироп. Для його приготування у воду слід покласти цукор і варити до повного розчинення. Заливати сиропом банки під горлечко. Закрутити кришками, перевернути догори дном, укутати і залишити до охолодження.
При бажанні можна урізноманітнити цей компот м’ятою чи мелісою – вони придадуть напою пікантності та свіжості. Для однієї банки достатньо буде 1-2 добре промитих гілочок м’яти.
Компот із малини, вишні та персиків
У цьому рецепті всі компоненти вдало доповнюють один одного, роблячи компот фруктово-ягідним міксом.
Інгредієнти (на трилітрову банку):
- 1,5 склянки малини
- 1 склянка вишень
- 3-5 персиків
- 300 г цукру.
Відібрані ягоди промити холодною водою та вкласти у трилітрові банки. Спочатку слід класти персики, а потім – малину та вишню. Зверху засипати цукор, розмішувати не потрібно. Закип’ятити воду, щоб залити компот. Окріп вливати до плічок банки. Щоб скло під впливом високої температури не тріснуло, у банку потрібно вставити щось металеве. Банки з компотом простерилізувати 12 хвилин: поставити їх у високу каструлю, прикрити кришками. Після цього закрутити, перевернути і покласти зверху покривало до повного охолодження.
Варення
Для приготування потрібні ягоди малини й цукор, які беруться в пропорції 1:1. Проте, одночасно варити не більше 2 кг ягід – так варення вийде ароматнішим. Помиті ягоди помістити в миску, додати цукор і перемішати. Залишити на 12 годин – саме завдяки цьому варення стане густим. Далі ємкість із малиною поставити на маленький вогонь. Зрідка помішуючи, довести до кипіння. Після закипання варити 7-10 хвилин, постійно видаляючи пінку. Зняти з вогню й дати варенню охолонути. Після цього його знов поставити на вогонь і закип’ятити. Гарячим розкласти у банки і закрутити кришками. Банки перевернути догори дном і залишити до охолодження.
Малиново-вишневе варення
- 1 кг малини
- 1 кг вишень
- 2 кг цукру.
Малину промити й висушити на паперовому рушнику. З помитих вишень видалити кісточки. Змішати ягоди у великій каструлі, зверху насипати цукор рівним шаром і залишити на кілька годин. За цей час ягоди дадуть сік і ним розчинять цукор. Каструлю треба поставити на вогонь і довести до кипіння. По мірі утворення знімати пінку. Варення готове, коли воно покипить 15-20 хвилин. Але якщо хочеться отримати більш наваристе і густіше варення, його слід поварити трішки довше, але не до присмаку паленого цукру.
Джем із малини з корицею та імбирем
- 1 кг малини
- 1 шматочок кореня імбиру (розміром з великий палець)
- 2 палички кориці
- 300 г цукру
- 1 пакетик желфікс з пектином (2:1).
Малину перетерти через сито – відділити м’якоть від кісточок. Імбир почистити від кори та потерти (без волокнистої серцевини) – має вийти 1 ст. ложка з гіркою. Натертий імбир потрібно покласти у пропущену через сито малину. Сюди ж додати цукор, желфікс і палички кориці. На великому вогні довести суміш до кипіння і варити 3-4 хвилини на меншому вогні, помішуючи. Джем розлити по банках і закрутити.
КУПИТИ
Желе
- 500 г малини
- 400 г цукру
- 3 ч. ложки лимонного соку.
Скласти всі інгредієнти в одну каструлю. Товкачем розтовкти малину і поставити каструлю на малий вогонь. Під час варіння помішувати до повного розчинення цукру. Ягідну суміш перетерти через сито і вилити отриману рідину назад у каструлю. Довести до кипіння і варити 5 хвилин.
Готовність желе можна перевірити так: капнути на тарілку і помістити у холодильник на кілька хвилин. Готовий десерт не повинен прилипати, якщо до нього легенько торкнутися. Якщо желе не готове, його слід проварити ще кілька хвилин і знову перевірити таким чином. Готове желе розлити у банки і закрутити.
Віта КОНОВАЛЕНКО.
Купуйте електронні версії наших нових видань
Що дає підписка на оновлення нашого сайту
Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram
Також читати:
- Бузина – лікар багатьох народів
- Із савойської капусти
- Спаржева квасоля: у всіх видах добра
- Смачно і корисно