Зміст
- Салат з картоплею і білою квасолею
- З цвітною капустою і ковбасними виробами
- Картопляний суп з горохом
- Суп-пюре з сиром
- Духова картопля з фаршем
Вже пішла молода картопелька – справжня смакота! Вона ніколи не набридає, її можна варити, смажити, запікати в золі (згадаємо дитинство!), готувати на пару, у фритюрі тощо. І завжди вона чудово поєднується в різноманітних стравах з іншими продуктами.
Салат з картоплею і білою квасолею
- 5 середніх картоплин
- 100 г білої квасолі
- 1 цибулина
- салатна заправка, зелень, сіль – за смаком.
- Для заправки: розітріть разом 3 ст. ложки рослинної олії
- 0,5 ч. ложки столової гірчиці
- сіль, цукор, 3%-вий оцет – за смаком.
Окремо відваріть картоплю в мундирі та білу квасолю, причому важливо їх не переварити, щоб вони залишалися щільними, а квасоля навіть трохи твердуватою всередині – з легкою хрустинкою. Картоплю очистьте, наріжте кубиками, змішайте з квасолею, подрібненою цибулиною, посоліть і полийте салатною заправкою. Покладіть гіркою і прикрасьте подрібненою зеленню. Білу квасолю можна замінити червоною або строкатою.
З цвітною капустою і ковбасними виробами
- 5 картоплин
- 1 качан цвітної капусти
- 2 солоних огірка
- 2 болгарських перцю
- 3-4 сосиски
- рослинна олія, лимонний сік, зелень, сіль, перець – за смаком.
Відваріть у підсоленій воді окремо картоплю і цвітну капусту. Щоб капуста залишалася білою, її можна попередньо потримати в підкисленій воді або при варінні додати цедру лимона. Коли овочі охолонуть, наріжте очищену картоплю кубиками, а капусту розберіть на суцвіття (крупно нарубати). Відваріть сосиски і наріжте їх кільцями навскоси. Солоний огірок наріжте невеликими кубиками, а болгарський перець – соломкою. Змішайте всі продукти, заправте рослинною олією, посоліть, поперчіть, збризніть лимонним соком і посипте подрібненою зеленню. Замість сосисок можна використовувати інші ковбасні вироби, варене м’ясо, копченості, підсмажені шматочки бекону тощо, а солоні огірки замінити маринованими грибами.
Картопляний суп з горохом
- 5 картоплин
- 150 г сухого гороху
- 1 морква
- 1 корінь петрушки
- 1 корінь селери
- 1 цибулина
- вершкове масло, сіль, перець – за смаком.
Горох замочіть на кілька годин і відваріть у тій же воді під кришкою (тільки до розм’якшення, не переварити). В цей час дрібно нашатковані коренеплоди спасеруйте на вершковому маслі. Картоплю наріжте дольками, великими брусочками або кубиками. У киплячий курячий або м’ясний бульйон закладіть підготовлені горох, пасеровані коренеплоди, картоплю, посоліть, поперчіть і варіть до готовності.
Суп-пюре з сиром
- 5 картоплин
- 400 г плавленого сиру
- 150 г твердого сиру
- 1-1,5 склянки вершків (або молока жирністю не менше 3,2%)
- мелений перець, сіль, зелень, роздавлений часник – за смаком.
Очищену картоплю відваріть до готовності в 1 л води і додайте, не зливаючи воду, приблизно половину плавленого і половину натертого твердого сиру. Обробіть цю суміш до однорідної консистенції в блендері або за допомогою міксера (якщо немає ні того, ні іншого, скористайтеся товкачем або віночком). Вмішайте сир, що залишився, вершки або молоко, посоліть, поперчіть і протягом декількох хвилин доваріть суп на малому вогні при постійному помішуванні. Подавайте на стіл разом з білими грінками, пряною зеленню, роздавленим часником.
Духова картопля з фаршем
- 5 картоплин
- 200 г яловичого фаршу
- 100 г копченостей
- 1 цибулина
- 1 скибочка вимоченого в молоці білого хліба
- 1 яйце
- 100 г масла
- 100 г твердого сиру
- сіль, перець – за смаком.
Очищені картоплини опустіть в киплячу воду і відваріть на слабкому вогні до готовності. Поки картопля вариться, приготуйте начинку. Цибулю дрібно нарубайте та спасеруйте в маслі (1-2 ст. ложки) при повільному нагріванні до прозорості. Додайте в сковороду з цибулею м’ясний фарш, дрібно нарізані копченості (корейка, грудинка, бекон, м’ясо) і обсмажте все при постійному помішуванні. Посоліть, поперчіть і вмішайте в отриману масу вимочений в молоці хлібний м’якуш, сире яйце, рубану петрушку. Картоплю, що підійшла до цього часу, потовчіть у пюре, додайте пару столових ложок масла і вершки, трохи солі та перцю. У прогріту і змащену маслом форму для запікання покладіть рівним шаром половину пюре, на ньому розподіліть начинку, покрийте пюре, що залишилося, посипте сиром, змастіть маслом і відправте в розігріту (200°С) духовку приблизно на 15-20 хвилин, щоб підрум’янилося. Подаючи на стіл, ще раз «наведіть глянець» шматочком вершкового масла і посипте нарубаною зеленню.
Ірина ГАЛУШКО.
м. Біла Церква Київської обл.
Господині на замітку
- У багатьох національних кухнях молочні супи прийнято заправляти картоплею. Очищену і промиту сиру картоплю натріть на дрібній тертці та відіжміть через марлю. В отриману масу вбийте яйце, посоліть, поперчіть, вимішайте і обробіть на невеликі кульки (величиною приблизно з середню редиску). Опустіть ці галушки в кипляче молоко і відваріть на слабкому вогні. Готовий суп заправте вершковим маслом і, якщо треба, досоліть.
- Молочний суп з картоплею може бути і солодким. Для такої страви сирі бульби натріть на крупній тертці, покладіть в кипляче молоко, додайте за смаком сіль і цукор та варіть при постійному помішуванні, щоб картопляна маса не осіла на дно і не пригоріла. Подаючи на стіл, посипте суп порошком кориці.
Що дає підписка на оновлення нашого сайту
Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram
Також читати:
- Малинове розмаїття
- Бузина – лікар багатьох народів
- Із савойської капусти
- Спаржева квасоля: у всіх видах добра