Зміст
З другої половини літа основне завдання городників – догляд за тим, що вже посаджено. І один з головних агроприйомів у боротьбі за урожай – це прополювання. Адже якщо ним знехтувати, то і грядок видно не буде – все заросте бур’янами.
Але воно потрібне не тільки для позбавлення від бур’янів навколо вже посаджених культур, але і для розпушування ґрунту, насичення його повітрям. Дуже важливо полоти вчасно, не допускаючи осипання насіння бур’янів на землю. Не обов’язково тримати город в стерильній чистоті, навпаки, краще просто підрізати бур’яни і залишати їх на грядці. Їх корені будуть згнивати і залишати порожнечі, в які затягнеться ранкова волога і повітря, а зрізана наземна частина послужить мульчею.
Зрозуміло, що це не стосується пирію та інших бур’янів, що розмножуються кореневищами. А ось на те, що з ними робити, є дві діаметрально протилежні точки зору: одні кажуть, що їх треба видирати і вибирати до найдрібнішого шматочка, а інші – що такі бур’яни слід лише зрізати біля точки росту, а то і вище.
Обумовлюють це тим, що зрізаний бур’ян продовжить своє зростання з цієї ж точки, і якщо його весь час підрізати, то рано чи пізно він виснажиться і пропаде, а якщо витягати корінь, то в землі залишаться його обірвані невеликі шматочки, кожен з яких дасть нову рослину і від цього кількість бур’яну тільки збільшиться.
Потрібно також відзначити, що при прополюванні може використовуватися не тільки ручна праця, але і спеціальний плуг. Але частіше – це малі мотоблоки зі змінними лущильниками і підгортальниками.
Підгортання
Це не що інше, як підгоряння землі до основи стебел рослин. Воно збільшує кількість коренів, відростаючих від стебел, дає їм захист від сонячних променів (а іноді і від заморозків) і одночасно спрацьовує як додаткова прополка.
Не варто чекати, коли рослини сильно виростуть. Краще робити підгортання кожен раз під час чергової прополки. Кілька невеликих підгортань набагато ефективніше, ніж одне велике.
Якщо говорити про картоплю, то її підгортання можна робити відразу після появи сходів. Так-так, їх спокійно можна засипати землею і від цього на стеблах з’явиться ще більше маленьких бульб, які виростуть і дадуть набагато більший урожай.
Підгортанням потрібно займатися після дощу або після поливу, коли ґрунт злегка підсохне. Якщо ж дощів немає і доводиться підгортати по сухій погоді, то це надмірно висушить і без того сухий ґрунт. Краще тоді робіть це ввечері або рано вранці, а після проведіть полив.
Букетування
Ще один не всім відомий агротермін. Всі пам’ятають проріджування буряка в рядках – ось класичний приклад букетування. Це коли залишають рослини через певну дистанцію, а інші підрізають. Потім з решти «букетиків» легше висмикнути зайві стеблинки.
При букетуванні одночасно здійснюється розпушування ґрунту і часткове прополювання.
Дмитро ЖИВОГЛЯД,
агроном.
м. Харків.
Купуйте електронні версії наших нових видань
Що дає підписка на оновлення нашого сайту
Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram
Також читати:
- Головні складові успішного вирощування баклажанів
- Живцюємо, ділимо, розсаджуємо: догляд за ліліями, флоксами, ірисами
- Догляд за полуницею після збору врожаю
- Роботи наприкінці літа