Збережемо урожай пізньої капусти

Урожай капусты
Сбережем урожай поздней капусты
Реклама

Читати російською мовою

Зміст

  1. На жаль, без хімії не обійтися
  2. Хвороби
  3. Шкідники

Хворіє пізня капуста. Або ми щось не так робимо, або вона чимось заражена. Ми розповімо, що потрібно робити, щоб не допустити хвороби, а також чим і як в кінці літа – початку восені обробляти пізню капусту, щоб виключити захворювання і загибель рослин.

В середині серпня йде активне зростання і формування врожаю овоча №1 – пізньої капусти. В цей час активізують свої життєві процеси і готуються до зими багато шкідники та хвороби. Якщо не захищати капусту, урожаю не буде, і ви залишитеся без головного компонента борщу.

Звичайно, добре б обійтися без хімічних препаратів. Але не розуміють нас недруги-шкідники і недуги – хвороби, ігноруючи мило і золу, «нагулюють жир» на неотруйному зіллі, слідуючи природному інстинкту продовження роду.

На жаль, без хімії не обійтися

Шановні бабусі та дідусі – остання опора любительського, а вірніше, сімейного овочівництва! Не будьте наївними, не спокушайтеся надією, що можна вирішити проблему боротьби з численними городніми і садовими шкідниками лише відварами різних трав, золою, милом і іншим чимось нешкідливим. На жаль, доведеться вдатися до сучасних хімічних засобів захисту. Тим більше, що їх використовує весь світ. Розумно підібрані засоби в рекомендованих дозах та з дотриманням термінів очікування, тобто часу від останньої обробки до збирання врожаю, дозволяють надійно захищати капусту та інші пізні культури і грядки літніх посівів від непроханих шкідників.

До речі, щоб у старшого покоління городників не склалося враження, що в пору їхнього дитинства і юності застосовували менш небезпечні хімічні препарати, наводимо їх перелік, узятий з книги з овочівництва, виданої в 1947 році: Миш’яково-кислий кальцій, Миш’яково-кислий натрій, Хлористий барій, Фтористий натрій, одне з найбільш отруйних речовин всіх епох – Сулема і «знаменитий» дуст ДДТ! Вони не розкладались в навколишньому середовищі та довго зберігали свою отруйність. Сучасні препарати відрізняються тим, що вони розкладаються під впливом сонця та інших природних факторів і при дотриманні певних термінів і застосуванні рекомендованих доз не представляють шкоди для людей і тварин.

Ми не виключаємо можливості застосування для захисту капусти, скажімо, препаратів, приготовлених з тютюну: 400 г тютюнового пилу або махорки настоюють дві доби в 4 л води, потім 2-3 години кип’ятять, проціджують і розбавляють до 10 л водою. Застосовують проти попелиць з додаванням 40 г мила.

Розповімо про те, як захищати пізню капусту до її збирання через 60-70 днів.

Хвороби

Жовто-коричневі плями неправильної форми, з нижнього боку яких утворюється сірий наліт спороношення, характерні для несправжньої борошнистої роси, або пероноспорозу (малюнок 1).

Утворення темних зональних плям, часто з жовтою облямівкою і покритих сажистим нальотом, сигналізують про поширення хвороби під назвою альтернаріоз капусти (малюнок 2-лист; малюнок 3-качан). У цвітної капусти, окрім ураження листя, також відбувається загнивання головок.

При появі цих захворювань можна обробити капусту такими дозволеними препаратами: Акробат, Танос, Квадріс, Фітал, Дитан, Чарівник, а також хлорокисом міді (оксихлоридом) та іншими засобами захисту, які містять мідь (Купроксат, Медян Екстра, Метеор, Чемп, Чемпіон). Але обробки припинити не пізніше ніж за 20 днів до збирання врожаю.

У Поліссі та інших регіонах України, де ґрунти кислі, капуста часто хворіє килою (малюнок 4). На коренях утворюються численні нарости і здуття, а в фазі утворення качана припиняється його зростання і в’яне листя. Збудник кили може зберігатися в ґрунті та рослинних рештках протягом 5-7 років. Навіть пройшовши травний тракт тварини, спори кили залишаються життєздатними в гної, що використовується для добрива. Уражені килою рослини в профілактичних цілях треба акуратно викопувати, виносити з городу і спалювати, а ґрунт рясно обприскати розчином (а вірніше, суспензією) колоїдної сірки – 40 г на 10 л води.

Щоб не допустити захворювання килою, треба обов’язково повертати капусту на те ж місце не раніше ніж через 4-5 років; прибирати і знищувати залишки рослин.

Викликає загнивання коренів, стебла, листя і різкий неприємний запах захворювання капусти слизовим бактеріозом (малюнок 5) і (мокрою бактеріальною гниллю).

Судинний бактеріоз (чорна гниль (малюнок 6) з’являється у вигляді жовтих плям уздовж жилок листя, які буріють і утворюють чорну сітку. При сильному ураженні на зрізі стебла проглядається бурий пучок судин. Рослини припиняють ріст і розвиток, утворюють дрібні качани і швидко згнивають. При появі перших ознак обох видів бактеріозу необхідно відразу ж вирвати і винести уражені екземпляри, а ті, що залишилися обприскати препаратом Планриз (10 г на 10 л води) або рожевим розчином марганцівки.

З другої половини літа на капусті, особливо в жарку погоду, розвивається фузаріозне в’янення (малюнок 7). Міцелій гриба, розростаючись, закупорює судини спочатку нижніх, потім верхніх листків, у яких починають жовтіти ділянки між жилками. На поперечному зрізі через черешок або качан помітні потемнілі точки судин. Шкідливість цього захворювання зростає в спекотні посушливі роки. Капуста передчасно гине або стає непридатною до вживання при зберіганні.

Збудник же сірої гнилі (малюнок 8) в кінці вегетації «атакує» здорові качани, особливо в дощову погоду або при сильних росах. А під час зберігання заражена сірою гниллю капуста покривається бурим пухнастим нальотом і здатна заражати сусідні качани. Капуста ослизнюється, гниє, а пізніше на уражених тканинах утворюються численні чорні склероції гриба.

Під час зберігання капуста страждає і від білої гнилі (малюнок 9). Виявити захворювання можна ще перед прибиранням за ослизненням зовнішнього листя. На поверхні качана також може розвинутися білий, схожий на вату міцелій, на якому гриб формує добре помітні численні чорні склероції розміром від 0,1 до 3 см. Під час зберігання вражений качан швидко згниває, заражаючи сусідні. Для попередження розвитку білої гнилі важливо своєчасно прибирати урожай: сильніше уражаються перезрілі та підмерзлі качани.

Шкідники

Однією з основних бід капусти є капустяна попелиця (малюнок 10). Найчастіше вона утворює на листках щільні колонії, скручує їх. Від цього виростають неякісні качани, в середині яких залишаються загиблі комахи та їх екскременти. Хоча і рекомендується в боротьбі з попелицею застосовувати рослинні препарати (лушпиння цибулі, чистотіл, софору, гіркий перець, дурман, тютюн і махорку), деревну золу, але все-таки надійніше будуть хімічні препарати. Причому робити обробки ними в липні-серпні. При перших ознаках появи попелиці обробіть капусту препаратами Актара, Конфідор, Конфідор Максі, Децис, Шерпа, Енжіо, Оперкот, ФАС. Своєчасно прибравши осередки попелиць на початку їх розвитку, ви отримаєте чисті та пружні качани. Причому вже в середині-кінці вересня попелиця припиняє свою життєдіяльність. При цьому ви витримаєте санітарний термін від обробки отрутами до збору врожаю.

Величезної шкоди завдають капусті гусениці капустяної совки (малюнок 11), білявки капустяної (малюнок 12) і ріпової (малюнок 13).

Гусениці капустяної і ріпової білянок прокладають доріжку з павутини, за яку міцно тримаються. Тому їх складно зняти з листа. Комахи розвиваються в декількох поколіннях, з яких найбільш шкідлива генерація, яка розвивається в липні-серпні. Гусениці інтенсивно гризуть зовнішнє листя капусти, залишаючи лише великі жилки. Поширений шкідник капусти – совка капустяна. В окремі роки капусту вражають також совка-гамма і городня совка. У метеликів совок захисне забарвлення, вони ведуть переважно нічний спосіб життя, тому їх зазвичай не помічають. Молоді гусениці вискоблюють тканину з нижнього боку листків і скелетують їх, а шкідники, які виросли, прогризають в листі круглі отвори і проробляють в качанах глибокі ходи, в яких залишають екскременти.

Коли вода потрапляє на такі качани, вони загнивають. У цвітної капусти совки пошкоджують листя і головку.

Щоб не допустити пошкодження гусеницями цих шкідників в період льоту метеликів, а також при виявленні гусениць і ознак пошкодження (отворів в листі), обробіть в серпні будь-яким з дозволених інсектицидів (тими ж, що і для боротьби з колорадським жуком). До осені ці шкідники припиняють активність, і качани виростають тугими і соковитими. І в той же час витримується санітарний термін від обробки отрутами до збирання врожаю, який зазвичай складає 20 днів.

Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту

Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram

Також читати:

Оставьте ответ